Amerikansk præsidentvalg: Nu begynder debatten!Onsdag aften løber den første af tre præsidentdebatter af stablen i Denver mellem Barack Obama og Mitt Romney. Obama er med odds 1.22 stabil favorit til at genvinde præsidentembedet. Vi giver odds 3.75 på Romney, og denne første debat bliver regnet som knald-eller-fald for udfordreren. Hvis Romney kan vinde debatten, kan vinden vende, og hans hidtil så haltende kampagne kan vinde noget tiltrængt momentum.

Debatten

Romney har forberedt sig til den indledende debat, der vil fokusere på indenrigspolitik, siden juni. Hans kampagnehold indrømmede for nyligt, at Romney har øvet sig på nogle "sylespidse bemærkninger", der, håber de, vil fange befolkningens opmærksomhed. Hvorfor man skulle lade folk vide, at din kandidat har øvet sig på one-linere på forhånd, er ikke til at vide.

Med tanke på at Romneys kampagne har været fyldt med bommerter, virker det mere sandsynligt, at Romney vil kludre i linjerne og tilføje sit image endnu mere skade. Romney og hans kampagneholds håb har hvilet et godt stykke tid på disse debatter, og en skidt præstation onsdag kan være lig med et fatalt slag.

Obama har ikke haft mulighed for at forberede sig lige så grundigt som Romney. Det er dog ikke lige så essentielt for hans gameplan at vinde denne debat - han skal sådan set bare spille de sikre kort. Men kan Obamas frustration over at være kørt fast i løbet af de seneste år ved magten få en negativ indflydelse på debatten?

Romneys velforberedte "bemærkninger" er skabt til at skulle bringe præsidenten ud af fatning, så halvdelen af Obamas kamp går ud på ikke at bide på maddingen. Begge mænd håber på at lokke den anden i en fælde eller ... ja, du hører rigtigt, ligefrem sige noget, de virkelig mener i stedet for sikre, overfladiske bemærkninger som under kampagneturene.

Meningsmålingerne

Alle meningsmålingerne giver Obama en klar føring - især siden den famøse videolæk med Romneys bemærkning om de "47 pct.". Republikanerne slår tilbage ved at referere til Reagan vs. Carter-eksemplet. Tilbage i 1980 førte Jimmy Carter med otte procentpoint ned til Reagan ifølge meningsmålingerne, men til sidst vandt Reagan en jordskredssejr.

Dette kunne måske friste dig til at satse på, at Romney laver en Reagan, men før du gør det, bør du tænke på, at Reagan var en langt dygtigere kampagnemand end Romney. Derudover er Obama en mere populær præsident, end Carter var, og i dag er USA's økonomi i svag fremgang. Republikanerne vil fortsætte med at kigge tilbage på Reagans store præstation, men det lader sig ikke gøre at trække paralleller til nutidens præsidentvalgkamp.

Vinderen

Dette valg afspejler 2004's kamp mellem George W. Bush og John Kerry; en karismatisk siddende præsident, der deler befolkningen, versus en livløs udfordrer, der kører en svag kampagne.

Det er vigtigt at notere sig, at John Kerry på overlegen vis vandt den første debat i 2004, og selv hvis Romney sætter Obama til vægs onsdag og dermed minimerer sine odds for at blive præsident, så får han brug for at gøre en hel del mere for at ændre det store billede i november. Meget ligesom i 2004 vil der være snak om et meget tæt løb, indtil stemmerne er talt op, men alt peger på, at Obama kan blive i Det Hvide Hus i fire år mere.