Bundesliga-optakt: Kan Bayern stoppes?


Hvem vinder mesterskabet?

16 ud af 18 Bundesliga-trænere tror, at Bayern München vinder sit 24. mesterskab, og selv de to, der ikke er sikre, er næppe heller overbevist om, at Bayern ikke vinder.

Pep Guardiola var nok for flink til at forudsige det alt for forudsigelige, så han nøjedes med at sige, at han "håber", at hans hold kan forsvare mesterskabet. Den eneste anden træner, der skilte sig en smule ud fra den bredt accepterede visdom, var Eintracht Braunschweig-træneren Torsten Lieberknecht. "Bayern eller Dortmund", lyder hans bud.

Sydtyskerne fra Bayern er større mesterskabsfavoritter end nogen anden klub i de største ligaer, men er der overhovedet nogen god grund til ikke at tro på dem? Efter den historiske treblesæson vil det være ganske naturligt, hvis spillerne tager en smule let på tingene og måske mister fokus. Relativt sløje ligasæsoner fulgte i hvert fald i kølvandet på triumfer i den største klubturnering i 1970'erne og i 2001.

Men i denne sæson har holdet endnu mere kvalitet takket være Mario Götze og Thiago Alcantara samt en ny træner, der med sine taktiske ideer og tanker omkring alternative start-11'ere vil sørge for, at alle er på tæerne.

Bayern-lederen Karl-Heinz Rummenigge har afsløret, at den næsten surrealistiske kamp om pladser i startopstillingen er en del af planen. "Vi ønskede denne konkurrence", siger han. Det kan meget hurtigt føre til problemer i omklædningsrummet, men truppens utrolige styrke vil muligvis kunne rette op på den dårlige stemning og sikre, at spillerne kan vænne sig til selv de mærkeligste ideer fra Peps side. Konklusion: Det bliver endnu et rødt år, og Unibet-odds 1.18 er for godt til at ignorere.
 

Kampen om en plads i top-4

Oddsene for top-4-placeringerne - Dortmund 1.02, Schalke 1.50, Leverkusen 1.75 - afspejler den vurdering, at Champions League-pladserne meget vel kan blive et anliggende mellem de samme fire klubber som i sidste sæson. Der er et stort hop ned til de næste på listen såsom Wolfsburg (5.00), Gladbach (7.00) og Hamburg (7.00).

Dortmund går uden tvivl en flot sæson i møde, men Schalke og Leverkusen vil, selvom holdene fortjent er vurderet højt, blive nødt til at arbejde hårdt for at gentage præstationerne fra 2012/13. Begge klubber har fremragende trupper og spillere, der har vist deres værd både taktisk og teknisk, men anstrengelsen ved regelmæssigt at skulle spille Champions League-bold kan tage hårdt på kræfterne. Jeg har også visse forbehold over for de to trænere. S04's Jens Keller var tæt på at blive fyret i sidste sæson, og spillerne er klar over, at hans position kan blive truet, hvis resultaterne ikke går efter planen. Og Sami Hyypiä bliver tvunget til at lave noget regulært trænerarbejde, nu hvor der er sat en stopper for det hårdt prøvede samarbejde med trænermakkeren Sascha Lewandowski.

Selvom det er vanskeligt at se bort fra disse to klubber (og Dortmund), så udgør Gladbach et frækt outsidersats. Holdet sluttede trods alt som nummer fire i 2011/12. Lucien Favres kontrabaserede stil, der ikke bliver distraheret af europæisk fodbold, vil skaffe massevis af fine resultater, mens den mere prominente del af slænget vil løbe ind i de samme problemer som i den forgangne sæson.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt Freiburg (nummer fem) og Frankfurt (nummer seks) kan gentage præstationerne fra 2012/13. Freiburg vil med stor sandsynlighed ikke kunne gøre det. Klubben har været nødt til at udskifte halvdelen af holdet og skal være glad for ikke at blive viklet ind i nedrykningskampen, når torsdag/søndag/torsdag-"hverdagen" sætter ind.

Armin Vehs Frankfurt-mandskab er derimod stort set uændret, men skal ironisk nok håbe på hurtigt at ryge ud af Europa League, hvis der skal være en chance for, at klubben kan kvalificere sig til turneringen næste år. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogle af de mere etablerede klubber med den mulige undtagelse af Werder og Wolfsburg, der kommer til at gøre det særligt godt, så muligvis får vi endnu en gang et sensationshold at se - Hertha BSC måske? Jos Luhukay oprykkere spiller en fin omgang pasningsbold og har sydamerikansk kvalitet oppe i angrebet (Adrian Ramos og Ronny).
 

Topscorer

Hvad angår topscorertitlen, “Torjägerkanone”, er Stefan Kiessling (billedet herover) den åbenlyse kandidat. Leverkusen-bomberen (4.75) scorede 25 gange i sidste sæson, hvilket sikrede ham titlen, og han er efter min mening favorit igen i år, selvom Dortmunds Robert Lewandowskis odds er lavere (4.50). I modsætning til den polske angriber ønskede "Kies" sig ikke væk fra sin klub, og hele holdet er skabt til, at han kan få den sidste berøring på hvert eneste angreb.

Hvis du vil satse på en Dortmund-spiller, så gå efter Marco Reus (15.00). Den tyske landsholdsspiller får endnu flere scoringschancer efter Götzes afgang, kan drage fordel af den endnu mere aggressive kontrabaserede stil, som Jürgen Klopp har lovet, og kan endda ende som centerforward, hvis Lewnadowski begynder at underpræstere.

Bayern-spillerne bør hver som én undgås på grund af det uundgåelige rotationsprincip og muligheden for en falsk nier med forskellige spillere i en Messi-rolle. En mand som Schalkes Klaas-Jan Huntelaar (7.00) kan dog være et frisk bud; han kommer til at score bunkevis af kasser, hvis han kan holde sig skadesfri.

 

Talentjagt

Hvis det er nye stjerner, du er på udkig efter, så behøver du ikke kigge længere end til Schalke, hvor den rent ud sagt fantastiske Leon Goretzka, 18, render rundt og gør den transfersum på lige over 20 millioner kroner, som VfL Bochum modtog, til skamme.

Dortmunds nye rekrutter, Herikh Mkhitaryan og Pierre-Emerick Aubameyang, kommer ikke kun til at skabe kaos i Borussias trøjesalgsafdeling, og deres holdkammerat Jonas Hofmann, 21, har set meget stærk ud op til sæsonen på den gulsorte midtbane.
 

Farvel og tak

Braunschweig er trist nok favorit til at ryge ud af Bundesligaen - hvis man altså spørger Eintrachts sportsdirektør, Marc Arnold: "Vi har ikke spillet i den bedste række i 28 år, og med vores økonomiske formåen er vi topkandidater til at rykke ud", siger Arnold. Holdets nedrykningsodds (1.40) er så lavt, at det kan være en god idé at se sig om efter det andet hold, der må vinke farvel om et års tid.

Augsburg (3.75), der har skabt mirakler i de seneste par sæsoner, klarer muligvis ikke mosten for tredje år i træk. Nürnberg giver også ganske god spilværdi med odds 4.00, og Freiburg (7.50) får det også mere end svært.


Klik her for at spille på Bundesligaen, der begynder fredag aften, hos Unibet