Guardiolas opgave? At bygge et Bayern-dynasti


Efter at LeBron James havde ført Miami Heat til den anden NBA-titel i træk, sagde han følgende til ESPN:

“Hver eneste på holdet skal forbedre sig. Når nu vi præsterede så godt, så skal hver eneste person komme tilbage som en bedre spiller for at gøre holdet bedre. Hvis du ikke kan komme tilbage i bedre fysisk form, så kommer du tilbage i bedre mental form, for alle hold vil vælte mesteren af tronen".

Dette er ikke bare ord fra en stor mester, men fra en perfektionist.

Miami Heat er ikke det eneste hold i sportens verden, der stræber efter perfektion i øjeblikket. Det første spørgsmål, der møder treble-vindende Bayern Münchens nye træner, Pep Guardiola, vil lyde: Hvad kan du gøre for at forbedre det bedste hold i Europa? Han kan da kun fejle, kan han ikke?

Nej, faktisk ikke. Guardiola har underskrevet en tre år lang kontrakt og vil foretrække at blive dømt efter den periode. Spanieren vil med stor sikkerhed ikke vinde en treble i sin første sæson, men i realiteten handler det også mest om, at han får opbygget et imperium.

Der har ikke været et dynasti i europæisk fodbold i et godt stykke tid. Barcelona har været tættest på i den nuværende æra, men man skal helt tilbage til Arrigo Sacchis AC Milan i begyndelsen af 90'erne eller Bob Paisleys Liverpool i de sene 70'ere/tidllige 80'ere for at finde en klub, der helt og holdent har domineret den europæiske scene. Bayern har ikke præsteret dette siden Beckenbauers regime i midt-70'erne.

Hvis Guardiola kan føre sydtyskerne til to yderligere Champions League-titler og mindst to Bundesliga-titler mere i løbet af de tre år, så vil hans trænergerning naturligvis blive stemplet som en succes. Men Guardiola er en person, der muligvis allerede mærker presset, før den første bold er blevet sparket til.

I Peps første periode på Camp Nou opnåede Barcelona den bemærkelsesværdige treble ved at vinde Primera División, Copa del Rey og Champions League, og klubben stod efter 2009 med seks troofæer i alt. Men hans betragtelige bevidsthed om egne evner gjorde, at han kun underskrev étårskontrakter med Barca. Da han følte, at han havde taget klubben, så langt som det var muligt, stoppede han. Bayern har allerede nydt mere succes, end Barca havde, da han rejste, så det kommende kapitell i Guardiolas karriere er også det mest udfordrende.

Han vil forsøge at forme et allerede stort hold efter sit eget hoved, og nu hvor folk som den formidable Mario Götze slutter sig til mesterholdet, vil Bayern udvikle sig yderligere. Comebacket til Toni Kroos, der missede Bayerns triumfmarch til sidst i sæsonen på grund af en skade, vil give træneren endnu flere muligheder, når den målfarlige midtbanespiller er kommet sig helt oven på sin knæoperation. Nu hvor selvtilfredshed er Bayerns største udfordring, så fungerer Guardiolas ankomst som den bedste motivator.

Men nøglen til at opbygge et fodbolddynasti er udvikling. Det Liverpool-hold, der slog Real Madrid i mesterholdenes turnering i 1981, indeholdt kun fire af de spillere, der startede inde fire år tidligere, da klubben vandt finalen mod Borussia Mönchengladbach.

I Guardiolas to Champions League-finaler mod Manchester United indeholdt 2011-holdet syv startende spillere fra 2009-holdet, og tallet ville have været otte, hvis ikke Carlos Puyol havde været skadet. Med andre ord: Guardiola må i Bayern være mere radikal i den måde, hvorpå han genopfinder et allerede stort hold. I løbet af de tre år, som Guardiolas kontrakt varer, vil Bastian Schweinsteiger, Mario Gomez, Dante, Mario Manzukic, Arjen Robben, Manuel Neuer og anfører Phillip Lahm slutte sig til Franck Ribery i klubben for spillere over 30 år. Efterhånden som disse spillere glider væk fra toppen af deres karriere, bliver den nye træner nødt til at træffe nogle svære beslutninger.

Perifere spillere vil føle, at de har en reel mulighed for at bidrage med noget, og selv typer som Franck Ribery vil indrømme, at de ikke havde den bedste sæson efter egne standarder. Der er rent faktisk visse områder, som Guardiola kan forbedre - der findes for eksempel bedre angribere end Mandzukic og Gomez - men det meste af Guardiolas arbejde den første sæson vil handle om det mentale.

Det, som Guardiola vil fokusere på, er ikke, hvordan han kan sikre, at Bayern fortsat er bedre end alle andre, men hvordan holdet kan blive bedre, end det allerede er. Hvis Guardiola rammer plet, kan vi meget vel stå foran Europas første fodbolddynasti i over 20 år.


Klik her for at spille på vinderen af den kommende Bundesliga-sæson hos Unibet