Schwarz-Rot-Gold: Systemfejl og spøgelser i maskinen


Den klassiske 404-fejl kender vi alle, når vi er blevet ledt et sted hen, hvorfra der ikke længere svares. Linket er dødt.

Den fejl lærte de i både Dortmund og München i den forgangne uges Champions League-opgør. At den skete for Dortmund var forventeligt, mens det i Bayerns tilfælde nok var en blanding af pressehysteri (medierne havde talt Bayern op til tinderne og Manchester ned i dalens bund) og det faktum, at man på Old Trafford så et ynkeligt hjemmehold, der stillede sig med 11 mand på egen banehalvdel og lod tyskerne trille bolden rundt i deres Barca-esque kombinationer. Nydeligt, men ineffekivt mod et såret tophold, der stod dybt ventede på sin chance.

FC Bayern fandt først dåseåbneren sent i kampen (da Mandzukic blev skiftet ind) og måtte desuden lidt den tort til at se målscorer Bastian Schweinsteiger blive udvist, efter at Wayne Rooney havde opført en nordengelsk udgave af Svanens Død så overbevisende, at Schweinsteiger blev tildelt sit andet gule kort og derfor ikke er med i returmødet. Det er Rooney imidlertid heller ikke, da han efterfølgende har fået en skade, der holder ham ude. Ærgeligt nok for det kunne have været morsomt at lytte til en pibekoncert, hver gang Rooney kom i nærheden af bolden.

Nu er 1-1 på udebane imidlertid et udmærket resultat i de europæiske knockout-kampe, mens 0-3 er … knap så godt. Især når modstanderen, man lige har tabt til, er Real Madrid. Det fik ZDF-journalisten Jochen Breyer til at spørge Jürgen Klopp om, hvorvidt returkampen var meningsløs. ”Løbet et vel kørt?”, ville Breyer vide.

”Hvordan kan nogen betale mig løn, hvis jeg stod her og sagde at løbet er kørt,“ svarede en tydeligt irriteret Klopp, ”...det ville jo være lige så åndssvagt, som hvis jeg sagde, at vi kører dem midt over. På dumme spørgsmål kan jeg kun give dumme svar”.

Breyer, der nok var klar over, at han havde dummet sig, prøvede at gyde lidt olie på vandene, men du ved godt, at du er på spanden, når din gæst vælger at tage en hjertelig afsked med krammebamsen Oliver Kahn, der nu er ZDF’s ekspertkommentator, og ignorerer dig på vejen ud.

Tyske medier var da heller ikke sene til at kritisere ZDF-journalisten, der er ny i rollen som ankermand på fodbolden, og de fleste tyskere er da også enige i, at han gik over stregen. Efterfølgende har han undskyldt sin taktløshed, men det bliver stadig spændende at se, om den karismatiske Klopp vil undlade at stikke til ham, næste gang de to står i et studie sammen.

Klopp bar heldigvis ikke mere nag til ZDF, end at han beredvilligt stillede op til interview (dog ikke med Breyer!) efter Dortmunds lidt heldige hjemmesejr over Wolfsburg. Og Klopp havde da også god grund til at være i godt humør, for hans mandskab spillede en håbløs første halvleg og vågnede først op til vanlig styrke i de sidste 45 minutter, hvor de imidlertid skulle bruge lidt hjælp fra udeholdet til at hente alle tre point. Det skete, da Wolfsborg-forsvareren Robin Knoche bakkede ind i reservekeeper Max Grün, så denne tabte bolden for fødderne af en taknemmlig Marco Reus.

Lidt tiltrængt medgang til et BVB-hold, der igen kunne takke Robert Lewandowski for overhovedet at være kommet tilbage i kampen, efter at Ivica Olic havde bragt gæsterne fra folkevognsbyen foran. Ikke desto mindre skal BVB bruge et mirakel (i form af fire Lewandowski-scoringer som i sidste sæson) for at overkomme Real Madrid tirsdag aften i Champions League.

Så mens Bayern står med udmærkede muligheder for avancement, og Dortmund nok må indse, at man ikke skaber mirakler to sæsoner i træk, bød weekendens Bundesligarunde i øvrigt på en mindre sensation. Eller rettere to: FC Bayern München tabte en fodboldkamp. Og de scorede ikke!

Det skete på udebane mod FC Augsburg, der i sin anden BL-sæson har spillet forrygende, hvorfor Andre Hahn allerede er solgt (til Gladbach), mens træner Markus Weinzierl (den yngste BL-træner pt.) rygtes alle mulige andre steder hen - især til Leverkusen, der så sig nødsaget til at fyre Sami Hyypiä efter Leverkusens nederlag i Hamborg. Ærgerligt for finnen, der ellers længe lignede en trænersensation, men som i foråret ikke har været i stand til at motivere en ellers solidt udseende trup.

Sportschef Rudi Völler, der havde været en af fortalerne for at give Hyypiä ansvaret for cheftræner, var naturligvis ærgerlig og leder nu efter en ”langsigtet” løsning til klubben. Ganske praktisk giver det ham nu mulighed for at bede sin tidligere medspiller i Werder Bremen Thomas Schaaf om hjælp. Sascha Lewandowski, Hyypiäs assistenttræner i deres første sæson, vikarierer indtil sæsonafslutningen, men er allerede vejet og fundet for let som cheftrænermateriale. De er holdt op med at eksperimentere i Leverkusen…

Men tilbage til Augsburg ... og Bayern, der til lejligheden stillede med et forstærket ungdomshold, hvor Javi Matrinez og Bastian Schweinsteiger (begge spærrede til kampen mod Manchester United) skulle guide Mitchell Weiser, Ylli Sallahi  og ikke mindst Pierre-Emile Højbjerg gennem løjerne. Men så massive udskiftninger gjorde, at hverken FC Bayerns benhårde pressing á la Heynckes eller Tiki-Taka 2.0 á la Pep fungerede. Og især i forsvaret sejlede det rundt. Da David Alaba blev skiftet ind, var det allerede for sent. Augsburg vandt kampen på et superhug af Sacha Mölders.

Men skal man tage noget med fra et dansk perspektiv, må det være, at Pierre-Emile Højbjerg spillede samtlige 90 minutter. Så uden at forfalde til nationalromantik lignede det et fingerpeg om, at den unge dansker rent faktisk er i så høj kurs hos Guardiola, som man kunne håbe på. Vi får se, hvor mange flere kampe danskeren får i benene i resten af denne sæson, hvor det kun er CL og den tyske pokalturnering, der betyder noget for Bayern.

Tør man håbe på, at altid uforudsigelige Guardiola kunne finde på at erstatte karantæneramte Schweinsteiger med Højbjerg mod Manchester United? Nah, det bliver nok Mario Götze i stedet, men lur mig, om ikke Højbjerg får en del minutter i sæsonens sidste fem BL-kampe.

Avancement i CL er så åbenlyst vigtigere for FCB end det at kunne sætte en rekord som ubesejret i ligaen. Efterfølgende beklagede Frankfurt-træner Armin Veh sig på tv over, at Bayern havde valgt at eksperimentere i Augsburg og måske også i de resterende BL-kampe, ”fordi det kan risikere at give ”nemmere” kampe for de hold, der efterfølgende møder et Bayern-hold med prioriteterne andetsteds.”

Sjov kommentar fra en mand, der helt bevidst sendte et B-hold på banen mod netop Bayern tidligere i år. Og en devaluering af det arbejde, som Weinzierl har begået med Augsburg, der står som en af denne sæsons helt store åbenbaringer. Sammen med Thomas Tuchel i Mainz har Wienzierl (født i 1974) vist sig som en af de mest spændende up’n’coming trænerskikkelser, der indenfor de næste år vil sætte sig i chefstolen i en af de store klubber.

Kigger man i statistikken, vil man opdage, at Bayern bestemt ikke er det eneste mandskab, der har haft det endog overordentligt svært mod Augsburg i denne sæson. Derfor rykker de ikke ud, men har stadig en teoretisk chance for at nå en Europa League-plads.

I bunden vandt både HSV og Stuttgart deres kampe og holder dermed nedrykningsspøgelset stangen en runde endnu. Og resultaterne har maget det således, at 11. pladsen endnu ikke kan føle sig helt sikker. Hvad angår spændingen om nedrykningen, er Bundesligaen i disse dage lige så underholdende som den danske Superliga. Da Braunschweig i "Hadets Kamp" søndag eftermiddag slog Hannover med 3-0, gav de ikke blot sig selv en livline, men trak også Hannover-mandskabet ned i hængedyndet. Sølle fire point skiller nr. 18 (Braunschweig) fra nr. 13 (Hannover), så med fem runder tilbage tør ingen udpege de sikre nedrykkere længere.

Både Werder Bremen og Eintracht Frankfurt nærmer sig ingenmandsland, og for begge hold gælder, at de viser attitude, når det gælder. Derfor rykker de (nok) ikke ned, men den mindste ”systemfejl 404” kan vise sig afgørende for, hvem der skal ned og vende i 2. Bundesliga. Alle havde på forhånd dømt Braunschweig ude, men det var nok de samme, der i foregående sæson havde set Augsburg returnere til den næstbedste række.

Mon ikke det er ved at stå klart for de fleste, at det at have et berømt klubnavn bestemt ikke er nogen garanti for, at man bliver oppe? Ambitiøse klubber som Wolfsburg og Hoffenheim har bidt sig fast, mens koryfæer som 1.FC Köln, Fortuna Düsseldorf og Kaiserslautern er blevet elevatorhold. Hvorfor skulle Augsburg og Braunschweig ikke kunne præstere det samme?

Måske fordi de nye har fået opdateret deres software og derfor ikke render ind i ”Fejl 404” på de forkerte tidspunkter, mens de i Hamburg, Stuttgart og Hannover ser spøgelser, der hjemsøger dem.

 

PS:
Hvad får man, hvis man bestiller ”Die Doppelte Latte” på stadion i Dortmund? Hvis det er under en kamp mod Wolfsburg, får man dét her!