Bayern-fan og tidligere minister Lykke Friis: Vi kan ikke tabe tre Champions League-finaler i træk


Lykke Friis kneb en tåre, da Bayern tabte til Chelsea i sidste års Champions League-finale i München efter straffesparkskonkurrence. Det lægger hun ikke skjul på. Efter også at have tabt finalen i verdens hårdeste klubturnering to år tidligere til italienske Inter blev det simpelthen for meget for den tidligere miljø-, energi- og ligestillingsminister fra partiet Venstre og - ikke mindst i denne sammenhæng - hårdkogte fan af Die Bayern.

Moderen er tysk, og som elev i den dansktyske skole i sidste del af 70'erne var det enten HSV eller Bayern, man holdt med, fortæller Lykke Friis til Unibet. Mest af alt var det Karl-Heinz Rumenigge, der appellerede, men typer som Breitner og Beckenbauer havde også en dragende effekt på den lille pige.

Uden for skolens mure var der imidlertid ikke mange i Danmark, der holdt med Bayerns stjerner, hvilket dog kun var med til at motivere den unge Lykke Friis, der til og med kunne pege på det faktum, at hendes idoler tre år i træk (i 1974, '75 og '76) vandt trofæet i mesterholdenes turnering. Lørdag kan Bayern derimod blive den lille i en  Champions League-finale for tredje gang på fire år:

"Jeg vil slet ikke kunne bære at tabe tre finaler i træk. Hvis Bayern taber til Dortmund, så er det endegyldigt forbi med mig og fodbold. Og så går der et par måneder, og så følger jeg intenst med igen", siger 43-årige Lykke Friis, der for nylig havde fornøjelsen af at røre ved pokalen med de store ører, da den var udstillet i et stormagasin i finalebyen, London.

Nu hvor afgørelsens time anno 2013 nærmer sig, er det af naturlige årsager ikke længere Rumenigge, men først og fremmest det store fodboldidol Bastian Schweinsteiger, som Venstre-politikeren sætter sin lid til. Og selvom Schweini & Co. er klare favoritter til at slå landsmændene fra Dortmund, så mener hun ikke, at det overlegne mesterhold begår den fejl at undervurderer modstanderen:

"Bayern ved godt, at Dortmund er et rigtig godt hold. Ellers må man bare vise spillerne sidste års pokalfinale, hvor Bayern taber 2-5 til Dortmund. Og jeg tror også, at der er en fornemmelse af, at nu er det altså bare nu. Man kan ikke tabe tre Champions League-finaler i træk. Det her hold har spillet så godt, at man fortjener titlen, men Dortmund er et hold, som på en god dag godt kan slå Bayern", siger Lykke Friis, der har været imponeret over sit holds udvikling over det seneste års tid:

"Man kan kun spille det gode, flydende angrebsspil, når man har fået stabiliseret forsvaret og den defensive midtbane, så man kan sige, at de to vigtigste indkøb, som cheftræner Jupp Heynckes og sportsdirektør Matthias Sammer foretog, var at købe Dante fra Mönchengladbach og Martinez fra Bilbao. Det gav den stabilitet på holdet, der også har gjort det muligt at rotere væsentlig mere, end man kunne i sidste sæson".
 

Klik her for at lytte til hele interviewet med Lykke Friis i Unibet SportsCast 18


Lykke Friis tager imod Unibets udsendte i sit kontor på Christiansborg, som hun har pyntet med fodbolde signeret af Bayerns hold og - ikke mindst - en bold med selveste Franz "Der Kaiser" Beckenbauers signatur. Ja, fodbold fylder meget - ikke kun indretningsmæssigt, men i særdeleshed i hovedet på Lykke Friis, der glæder sig over, at vi i år står foran en ren tysk finale i Champions League; ikke mindst i forhold til Tysklands omdømme:

"Der er en klar parallel til 2006, hvor det også blev comme il faut at holde med Tyskland i Danmark", siger hun med reference til VM i 2006, der blev afholdt i Tyskland, og hvor værtsnationen nåede til semifinalen:

"Tyskland spillede så positivt fodbold med mange unge spillere under Klinsmann, og de arrangerede et VM, som var fantastisk og præget af gæstfrihed. Tyskernes glæde smittede af på alle andre, og pludselig kunne man se en tysker stå med det tyske flag, hvor man tænkte fodbold og glæde. Der var ingen, der tænkte nationalisme eller nationalsocialisme. Det gav virkelig et skifte i Tysklands renommé også uden for landets grænser. Så der spiller sporten en kollossal stor rolle".

Her stopper den nationale samhørighed dog. Lykke Friis' fodboldhjerte banker først og fremmest for Bayern, og hun håber mere end noget andet, at spanske Pep Guardiola, der bliver ny træner hos sydtyskerne efter sommerferien, får den måske vanskeligste opgave i fodboldverdenen: at overtage tøjlerne hos et treblevindende mandskab.

"Hvis man virkelig skal brage igennem og være en topklub med stort t, så skal man også være i stand til at vinde, når det virkelig gælder. Og det er vel det, der er Guardiolas opgave: At få løftet Bayern op på et niveau, hvor man så også rent faktisk får pokalerne og vel at mærke kontinuerligt, så der kun kommer til at være ganske få år, hvor man ikke får de rigtig store trofæer i skabet", siger Lykke Friis, der sidst så sin klub vinde Champions League tilbage i 2001, da Bayern besejrede Valencia.

En æra fyldt med trofæer kan så passende skydes i gang lørdag på Wembley i London, og hvis man skal tro Lykke Friis, så ender det da også med, at Philipp Lahm efter 90 minutters nationalt derby på fremmed jord kan løfte det eftertragtede stykke sølvtøj med flyveørerne mod den engelske aftenhimmel. 2-0 til Bayern lyder hendes bud på resultatet, der i så fald bliver fejret med manér i familien med de dansktyske rødder:

"Min niece bliver 18 lørdag, og da stort set hele familien holder med Bayern, bliver hendes fødselsdag lavet om til storskærmsfest, vil jeg gå ud fra".
 

Klik her for at spille på Champions League-finalen mellem Dortmund og Bayern hos Unibet

Klik her for at læse FC Midtjyllands midtbaneprofil Mads Albæks spilforslag til CL-finalen