Champions League: Optakt og spilforslag til finalen Borussia Dortmund-Bayern München


Hvis vi kigger på de indbyrdes opgør over de seneste tre sæsoner, så burde Borussia Dortmund var storfavorit på Wembley lørdag aften. Jürgen Klopps tropper har kun tabt én gang - en snæver 0-1'er i DFB Cup'ens kvartfinale tilbage i februar - ud af syv kampe mod Bayern München. Dortmund vandt alle fire Bundesliga-opgør i 2010/11 og 11/12, og det bedste, Bayern kunne præstere i denne sæson, hvor holdet ellers brød stort set alle rekorder, var to 1-1-resultater mod de gulsorte.

Tidligere resultater er dog ikke en troværdig indikator for fremtidige præstationer - især ikke i dette tilfælde, hvor det nærmest er omvendt: Begge klubber er enige om, at Dortmunds dominans i de tidligere sæsoner har været en vigtig faktor i forhold til Bayerns forvandling til en europæisk supermagt. "Jeg tror ikke, vi ville have gjort så mange fremskridt uden dem", sagde Bastian Schweinsteiger tilbage i september. "De har virkelig drevet os fremad".

Det er ikke kun lysten til at slå tilbage efter to sæsoner, hvor Dortmund blev betragtet som det bedste tyske hold, der har ført Bayern op i nye højder. Jupp Heynckes har også med succes gjort brug af Borussias højenergiske "Gegenpressing" (pres på modstanderen, når man har tabt bolden på det andet holds banehalvdel): "De er som kineserne, de har kopieret os", snerrede Jürgen Klopp, men resultaterne har ganske enkelt været spektakulære: De røde sydtyskere er en blanding af stjerner, der spiller uselvisk.

Desuden har tilførslen af den elegante brasilianske forsvarsspiller Dante gjort Bayern bedre i stand til at håndtere Dortmunds høje presspil; han er rigtig dygtig med bolden. Og den næsten 300 millioner kroner dyre Javier Martinez har lige præcis vist sig at være den spiller, som holdet manglede sidste år: Han er god nok med bolden til at spille fodbold, men endnu bedre når det kommer til at rydde op bag ved Bastian Schweinsteiger.

Læg dertil Bayerns uimodståelige selvtillid, defensive stabilitet (18 indkasserede mål i ligaen - ingen mod Juventus og Barcelona i Champions eague) samt en fantastisk bredde, hvorefter det bliver klart, at det bør blive tredje gang/lykkens gang efter finalenederlag i 2010 (Inter) og 2012 (Chelsea).

Bayerns start-11'er og taktiske oplæg bliver som forventet. Holdets spil bygger på de offensive fløje, Arjen Robben og Franck Riverys evne til at skabe åbninger kombineret med støtte fra backerne Philipp Lahm og David Alaba. Centralt bliver Mario Mandzukic' primære job at stresse Dortmunds midterforsvar, mens Thomas Müller hjælper til i presspillet og derudover får det bedste ud af sin licens til at drive omkring på modstanderens banehalvdel.

De fleste modstandere har simpelthen ikke været i stand til at dæmme op for Bayerns samlede angrebsstyrke. Dortmund har dog i de tidligere møder haft held med at lukke af på flankerne takket være det overmenneskelige løbepensum hos midtbanespillere som Sven Bender, der har sørget for, at backerne aldrig er blevet isoleret.

Tabet af Mario Götze, Borussias nummer 10, vil reelt set gøre det nemmere for Dortmund, når det kommer til defensiven. Kevin Großkreutz er en arbejdsmand med en imponerende motor; han vil forsøge at tage modet fra Robben i Dortmunds venstre side. Marco Reus spiller bag ved Robert Lewandowski i stedet for Götze. Det er ikke i sig selv nogen stor ulempe for de to: Reus er nøglespilleren i Dortmunds omstillingsspil, den første til at starte kontraangrebene og ofte ham, der i sidste ende afslutter dem. Han slipper for en portion af de normale defensive forpligtelser ved at rykke ind centralt.

Großkreutz vil forstærke en Dortmund-defensiv, der ikke altid har set imponerende ud i denne sæson med i alt 53 indkasserede mål i Bundesligaen og i Europa sammenlignet med Bayerns 28. Götzes fravær vil tvinge Dortmund til at skulle reagere mere i kampen. De vil presse, men først omkring midterlinjen. Dermed er kampens grundlæggende mønster på plads: Bayern vil styre spillet, men vil være opmærksom på ikke at blive fanget på kontra.

Begge hold vil for alt i verden undgå at indkassere det første mål, der altid er vigtigt i finaler, men de to holds spillemåder kan meget vel give den første scoring endnu større betydning i år. En Dortmund-føring vil helt og holdent få kampen til at svinge over til de gulsortes fordel rent taktisk - og så har vi slet ikke nævnt konsekvensen for Bayern-spillernes mentale tilstand.

Scorer de rødklædte derimod først, vil kampen åbne sig op, hvorefter det er ganske sandsynligt, at Bayern kommer fra London med en overbevisende sejr. Med andre ord: Det kan blive en finale med mange mål - men kun hvis Bayern scorer først og relativt tidligt.

Spilforslag:

Tre eller fire mål til odds 2.40. Det er en klogere måde at spille på antallet af mål. 2-1 er måske det mest realistiske resultat af alle i denne finale, da det kan gå begge holds vej. Men hvis Bayern scorer først, kan kampen hurtigt ende 3-1.

Thomas Müller scorer til odds 2.70. Det er et fremragende odds. Müller er ustoppelig i øjeblikket, og det er vanskeligt at forestille sig, at han ikke kommer på tavlen på et eller andet tidspunkt i kampen.

Jürgen Klopp har IKKE sin baseballkasket på til odds 1.20. Dortmund-bossen elsker sin "Pöhler"-kasket; "pöhlen" er Ruhr-slang for at spille fodbold. En af årsagerne til at han har båret den så ofte, var den hårtransplantation, han gennemgik efter vinterpausen. Nu hvor det hele er groet frem igen, kan vi forvente, at han træder "topløs" ind på Wembley. Det er et sats, man må lave.


Klik her for at spille på Champions League-finalen hos Unibet

Klik her for at læse FCM-profilen Mads Albæks bud på resultatet af finalen