Champions League: Taktisk optakt til Chelsea - Atlético Madrid


0-0'eren på Vicente Calderón gør, at spændingen er intakt forud for Chelseas Champions League-semifinale mod Atletico Madrid onsdag aften på Stamford Bridge. José Mourinho har et par skader at skulle håndtere, men kommer med en 2-0-sejr på Anfield i bagagen, mens Atletico Madrid fortsat er nummer ét i Spanien.

Sandsynlige start-11'ere

Eden Hazard er stærkt tvivlsom, og det samme er Samuel Eto'o, mens Petr Cech med sikkerhed er ude. John Terry bør vende tilbage for Chelsea, der dog må undvære Mohamed Salah og Nemanja Matic, der er låst i Europa. Frank Lampard og Jon Obi Mikel er begge i karantæne, hvilket betyder, at Chelsea rokerer en smule.

Gabi er i karantæne for gæsterne, mens Arda Turan sandsynligvis starter inde efter at have døjet med en lyskeskade. Derudover kan Diego Simeone stille med stort set stærkeste opstilling.
 

Hold tæt og slå til på kontra

Chelsea leverede en meget effektiv "hold tæt og slå til på kontra"-strategi mod Liverpool i lørdags og vil praktisere en lignende strategi mod Atleti, selvom The Blues spiller på hjemmebane. José Mourinho er mester i at sikre sig vanskelige resultater og frustrere sine modstandere, sådan som han gjorde så formidabelt i 2-0-sejren over Liverpool.

Portugiserens udvalgte vil udgøre en større trussel foran egne tilhængere, og hjemmeholdet vil også få et par udhvilede spillere tilbage i start-11'eren. Når det er sagt, så vil Mourinho være klar over, at hans hold ikke kan tåle at smide for mange mænd med frem og indkassere et mål. Hvis Atletico scorer, vil spanierne utvivlsomt stille sig tilbage og spille på kontra - noget der ikke passer hjemmeholdet.

Chelsea forsvarede i linjer mod Liverpool med en flad firekæde i forsvaret og en flaf midtbanefemmer, der arbejdede hårdt for at begrænse pladsen for Liverpools spillere. Uden Nemanja Matic er Chelsea dog ikke helt så effektiv i sit presspil, og derfor kan Oscar blive nødt til at slide hårdere i det for at lukke hullet mellem angreb og forsvar samt presse Atletico og sætte Chelsea-angreb i gang. André Schürrle og Willian vil ligge på hver sin side af Demba Ba, og de skal sætte fart i Chelseas kontraangreb samt lægge de dræberafleveringer, der giver værterne kant, når der blæses til offensiv - især hvis Hazard som forventet ikke spiller.

Mourinho vil ærgre sig over, at Matic er låst i Europa, men håber, at den brasilianske trio bestående af David Luiz, Oscar og Ramires kan levere tilpas med energi, disciplin og fart, når spillet brydes, så Chelsea effektivt kan holde tæt og slå til på kontra. Hvis alt går som planlagt, bliver vi vidner til en sløv start, hvor Chelsea koncentrerer sig om defensiven i et håb om på et tidspunkt at kunne udnytte eventuelle Atletico-fejl og/eller slå til på dødbolde.
 

To forskellige verdener i holdenes angreb

Diego Costa har været ekstraordinært god både i La Liga og i Europa i denne sæson. Costa har lavet syv mål i syv optrædener for Atleti og scoret på 33,3 pct. af sine chancer i Europa. Costa gjorde ikke meget væsen af sig mod Chelsea i Madrid, hvor Gary Cahill og John Terry (senere hen David Luiz) sad tungt på angriberen og holdt ham på beskedne fire skudforsøg, hvoraf det kun var det ene, der fremtvang en redning.

Costa er en meget kraftfuld angriber, der vil være svær at holde nede på samme måde i onsdagens kamp. Hvis han får chancen - med tanke på hans effektivitet - vil han sandsynligvis straffe Chelsea, der dermed ikke har råd til at miste ham af syne og dermed risikere at få et udebanemål imod sig. I så tæt et dobbeltopgør kan enhver fejl blive fatal, og hvis Atletico scorer, bliver det vanskeligt for Chelsea at spille sig i finalen. Costas kølighed foran mål i Europa i denne sæson er årsagen til, at han er blevet så eftertragtet - bl.a. af Chelsea, hvis man skal tro rygterne.

Chelsea jagter Costa, fordi englænderne mangler kvalitet i angrebet. Demba Ba scorede det vitale sejrsmål mod PSG, men Chelseas angribere har ikke leveret varen i Europa i denne sæson. Vi så blandt andet, hvordan Mourinho spillede med André Schürrle centralt i offensiven i Paris mod PSG. Samuel Eto'o har været god på eget græs, hvor han har scoret samtlige sine mål, men han er sandsynligvis ude med en skade onsdag aften, og hvis han skulle få spilletid, vil man nok kunne spore en vis træthed hos veteranen. 

Demba Ba starter derfor med al sandsynlighed på banen. Den tidligere Newcastle-bomber har lavet fem Premier League-kasser i fire optrædener fra start, og han udgør et fint supplement til de øvrige angribere i klubben. Ba er en dygtig spiller og spillede en vigtig rolle mod Liverpool, hvor han vandt 11 ud af de 16 hovedstødsdueller, han deltog i.

Ba vil være nyttig i forbindelse med den førnævnte "hold tæt og slå til på kontra"-strategi, da Chelsea kan bruge ham som targetman for lange bolde, når hjemmeholdet skal have spillet væk fra egen banehalvdel og sætte angreb i gang. Om han kan udvise det samme dræberinstinkt, som kollega Costa har gjort hele sæsonen, har vi dog endnu til gode at se.

Konklusion

Hvad underholdning angår, bliver dette opgør ikke en klassiker - med mindre Atletico scorer et tidligt mål. Begge trænere praktiserer en høj grad af tilbageholdenhed i deres spil, og vi bliver vidner til en låst og meget taktisk kamp mellem de to klubber. Opgøret bevæger sig på en knivsæg, og ingen af holdene har råd til at binde alt for mange spillere fremme på banen. Atletico er bevidst om, at et udebanemål vil veje tungt, mens Chelsea vil forsvare sig med tålmodighed og vente på, at muligheden for et lynhurtigt kontraløb byder sig.

Kom med i Unibet TV-studiet, hvor Per Marxen og Morten Bruun analyserer onsdagens dyst i London!