Endnu en heroisk nedtur for Schalke


Sidsteøjeblikskontrascoringen af Galatasarays Umut Bulut, der satte en tyk streg under Schalkes exit fra Champions League, viste sig at være uden betydning. Havde Bulut brændt chancen, var Bundesliga-holdet selvfølgelig alligevel røget ud på reglen om udebanemål, men det havde betydet, at de kongeblå ville have forladt turneringen uden at tabe en kamp. Ikke på Schweiz i VM 2006-måden, men på grundlæggende hjerteskærende manér.

Det ville have været så typisk Schalke. De originale præ-Bayern-giganter i tysk fodbold har en lang tradition for heroiske nedture, og hvis ret skal være ret, så tydede kampen tirsdag aften hele tiden på at levere mere af det samme. Jens Kellers mandskab gik ind til kampen på Veltins Arena med alle de rigtige kort på hånden efter at være kommet tilbage i den første kamp i Istanbul, hvor tyskerne trods et tidligt tyrkisk mål fik 1-1. Udgangspunktet var med andre ord meget bedre end gæsternes ditto.

Efter en kummerlig statistik med bare én Bundesliga-sejr i 11 kampe vandt Schalke tre sejre på stribe, før det igen var tid til at spille europæisk. Kampen i Istanbul fungerede som en slags katalysator. De seneste to ligasejre var især imponerende med en 4-1-udesejr over Wolfsburg efterfulgt af sejr over Dortmund i lørdagens derby på Veltins. Det skete dagen efter Galatasarays tarvelige hjemmebanenederlag til Gençlerbirliği, der minimerede storklubbens føring i den tyrkiske Super Lig.

Det virkede faktisk for godt til at være sandt. Dårlige nyheder havde omgivet derbyeuforien, da Klass-Jan Huntelaar blev båret fra banen i anden halvleg efter at have lavet det, der skulle vise sig at blive sejrsmålet. Den uheldige hollandske målræv tweetede efterfølgende et foto fra indersiden af en ambulance suppleret med teksten "Shit happens".

Schalkes nyere historie er fyldt til randen med tilfælde af gummiben i ellers favorable situationer. Bundesliga-titlerne i 2001 og 2007 forsvandt mellem deres fingre, og specielt førstnævnte tilfælde var usigeligt bittert. Die Königsblauen-tilhængerne var allerede begyndt at fejre mesterskabet på banen, da Bayerns Patrik Andersson scorede i det 94. minut i Hamborg, hvilket betød at titlen røg sydpå i stedet.

For en stund tydede det på, at holdet i år ville undgå at falde på halen. Schalke begyndte tirsdagens hjemmekamp godt og kom foran på et mål af Roman Neustädter, før tyskerne indkasserede et par unødvendige scoringer inden pausen, der gav dem et mindre bjerg at bestige. Hamit Altintop, der spillede mod sin hjembys hold, fik flere kvadratkilometer at boltre sig på inden sit langskudsmål, og efterfølgende tillod en misforståelse mellem Neustädter og Marco Höger Burak Yilmaz at score tyrkernes andet mål.

Mens alletiders remontada fandt sted på Camp Nou, så det ud, som om Schalke kunne præstere deres helt egen, efter at Michel Bastos' udligning fremprovokerede en halv times intenst pres fra hjemmeholdet til sidst. Det gav dog ikke pote, og det er ikke sikkert, at Keller overlever som træner indtil næste sæson, selvom han har bragt storklubben tilbage i spil om Champions League-pladserne i ligaen i de seneste par uger. Presset er ekstraordinært.

Det er fristende at sige, at Schalke savnede den karantæneramte Jermaine Jones, der scorede målet i Istanbul, men som frøs under et varmetæppe på tribunen i returkampen. Men Schalke viste sig værdig med eller uden den tidligere Blackburn-lånespiller.

"Vi gav alt, vi havde", sagde en tydeligt kvæstet Bastos til tysk fjernsyn efter kampen. I Frankrig er le perdant magnifique ("den smukke taber") et værdsat aspekt af fodboldfortællingen på europæiske aftener. I Nordvesttyskland er det fortsat en kilde til stor frustration.
 

Klik her for at spille på, hvem der vinder Champions League

Læs flere blogindlæg om europæisk topfodbold fra Andy Brassells hånd.