Germania Victrix!


I år 9 led tre romerske legioner under Quinctilius Varus' kommando et knusende nederlag mod de germanske stammer i Teutoburgerskoven ved Osnabrück i det nuværende Tyskland.

Et nederlag der effektivt kurerede Roms lyst (og evne) til også at underlægge sig Nordeuropa - og som bl.a. er forklaringen på, at vi heroppe mod nord i dag har en ganske anden sprogstamme end den latinske, som de taler nede sydpå.

Middelhavsdominansen blev brudt, og Roms indflydelse på den højre side af Rhinen var yderst begrænset, samtidig med at de germanske stammer så i øvrigt kastede sig over det skrantende imperium nogle århundreder senere og endte med at plyndre selve Rom i år 410. Vandalerne gentog manøvren i år 455, hvilket dog gav bagslag i historisk perspektiv, da ordet ”vandal” sidenhen har fået en temmelig negativ betydning…

Adspurgt om hvem der vinder finalen på lørdag svarer den tyske kansler Angela Merkel, at det gør Tyskland. Og det er da også hævet over enhver tvivl, at en ren tysk CL-finale om noget har sat den tyske fodbold på landskortet - selvom FC Bayern altså er i sin tredje finale på fire år.

Men hvad er det så lige, at Tyskland vinder?

Bliver der tale om en reel magtforskydning i Nordeuropas favør, efter at Italien, England og senest Spanien har været de dominerende faktorer i europæisk topfodbold?

Næppe.

Men Tyskland har allerede vundet rigtig meget - ikke mindst hos mange englændere, der er grundigt trætte af udenlandske rigmænd, udenlandske spillere og en fodboldkultur, der går mere op i penge end i selve spillet.

Så der er stigende respekt - og interesse - for Den Tyske Metode og ikke mindst for, om den mon kan implementeres andre steder.

Den kortsigtede løsning synes imidlertid at være klar. For enhver aktion avler som bekendt en reaktion. Og reagere, det er de allerede i gang med i Madrid, Torino, Paris, Manchester og London. De fleste ved hjælp af et ret enkelt middel: Penge.

For at blive ved historien, så havde Rom længe et ret enkelt middel til at holde både germanske stammer og hunnernes horder stangen: De bestak dem ganske enkelt med guld for at få dem til at holde sig væk.

De slagne fodboldklubber fra denne sæson gør det stik modsatte: De prøver - nok engang - at kaste penge efter det, der for de fleste vedkommende er det samme grundlæggende problem, nemlig at de ikke selv kan producere nok talenter, der kan stille noget op mod de moderne germanske fodboldstammer.

De vil forsøge at købe nogle af germanerne (i øvrigt som romerne gjorde i århundrederne efter Varus-slaget, hvor germanske elitestyrker var de mest værdsatte af alle kejserens soldater) og i øvrigt prøve at opruste med alle de verdensstjerner, der er utilfredse med udfaldet af denne sæson. Falcao, Cavani, Cristiano Ronaldo, Ibrahimovic, Rooney etc. Alle er "på blokken" rundt omkring i de hovedrige klubber.

For noget skal der ske, hvis invasionen fra Germanien skal slås tilbage, inden den for alvor kommer til at rodfæste sig.

Hvad har det så med historien at gøre? Jo, i den europæiske historie er det germanerne, der blev Romerrigets arvtagere. De germanske stammer spredte sig over Europa; vandaler, teutoner, alemanner, goter og kimbrer slog sig ned overalt og er i øvrigt også dem, der er stamfædre til Frankerriget og dermed også dets berømte kejser, Karl den Store, der kaldes det moderne Europas stamfader.

Men alt dette skete ikke fra den ene dag til den anden; det tog lang tid - århundreder faktisk. 

Og sådan er det med virkelig forandring; den tager tid.

Den germanske sejr i årets Champions League er givet på forhånd - men om den kommer til at slå mere permanent rod, er noget som først historien kan vise.

Men hvis en romer iført toga og purpur blev inviteret til finalen, ville han i lige nu være enig med kansler Merkel:

Germania Victrix!
 

Klik her for at spille på det germanske Champions League-derby hos Unibet