Europa League: Velkommen i kravlegården


Det var ikke ligefrem jubel, der genlød, da puljerne i Europa League-gruppespillet var udtrukket. Især i Aalborg var skuffelsen stor. Da AaB-spillerne fik beskeden om gruppen, var reaktionen over for Ekstra Bladet kontant:

”Hvor er det en latterlig pulje”, sukkede AaB-spillerne og rejste sig hurtigt, da Dynamo Kiev, Steaua Bukarest og Rio Ave bliver trukket op.

”Vi tænker ikke wauw”, lød den umiddelbare reaktion fra AaB's sportschef, Allan Gaarde, der overfor Politiken slog fast, ”at det jo ikke ligefrem var publikumsmagneter”, som nordjyderne havde trukket.

Kasper Risgård sagde til Ekstra Bladet: ”Det er gode hold, vi skal møde, men vi kender ikke så meget til dem. Vi ville gerne have trukket en af de helt store og få en oplevelse. Der er ingen af de her hold, der klinger i folks ører”.

Ok.

Vi – og publikum – kender dem ikke. De er uattraktive. Lange rejser til Østeuropa og nogle portugisere, der hverken er Benfica eller Porto.

Skuffelsen var så stor i det nordjyske, at man øjensynlig havde glemt, hvordan man kort forinden var blevet ekspederet ud af Champions League med samlet 1-5 af APOEL Nicosia.

Så måske skulle opfordringen til i AaB lyde nogenlunde således: Stop brokkeriet og kom videre.

Det er lidt som at forvente, at man som ny på arbejdsmarkedet straks får et drømmejob. Guess what: Sådan foregår det ikke i den virkelig verden.

Det er muligt, at det ser ud som et skodjob, men derfor skal de gå til den med seriøsitet. Seks internationale kampe venter mod modstandere, man skal lære rigtig meget om, og det er simpelthen et krav, at alle bakker op omkring Europa League og den mulighed for at lære, som turneringen er.

Alt andet er klynkeri fra en flok forkælede curlingbørn.

”Vi ville have været i den CL-gruppe med Barcelona og PSG". Eller som Thomas Augustinussen udbrød på Twitter: "Det der er fanme at gnide salt i såret Uefa!!!"

Ja, naturligvis ville I gerne have haft APOEL's gruppe - og ha’ fået massive tæsk.

”Jamen så ville vi have haft Inter, Wolfsburg, Gladbach eller Everton…”

Ja, men I fik Steaua, Kiev og Rio Ave. Deal with it!

Jeg er dødtræt af at høre om “uattraktive modstandere” og spilletidspunkter, der besværliggør Superliga-hverdagen og dermed jagten på den næste chance for at spille CL og måske komme i gruppespillet og hente de 140 millioner … og … så ... videre.

Det er den samme sang hver gang, og den beskriver i grunden meget godt, hvorfor dansk fodbold lige har fået tæsk med tenniscifre i Europa.

Havde et eller begge danske hold sneget sig ind i CL, ville der nok være kommet storhold til landet, men i deres nuværende internationale form (eller mangel på samme) ville danskerne være blevet regulære prygelknaber i deres respektive grupper, og vi ville have haft at gøre med kampe, der absolut kun ville have interesse her i landet. For andre landes tv-seere er AaB og FCK præcis lige så spændende, som når et dansk tv-publikum præsenteres for navne som Dinamo Zagreb, BATE Borisov og Ludogorets Razgrad.

Følg vores dækning af Europa League

I øvrigt ville det også have afstedkommet et potentielt hovedbrud til en tv-station, der nok gerne ville hype danskerne, men samtidig også være frustrerede ved tanken om, at det ville betyde, at man skulle henvise Liverpool, Barcelona etc. til de sekundære kanaler med færre seere til følge.

Så det er tid til et reality check: Synes I selv, at I har udvist den fornødne kvalitet til at spille med i CL, eller er det i grunden ikke bedst, hvis I samler noget erfaring i EL?

Intet dansk hold kommer nogensinde til at vinde Champions League, så derfor handler det altid kun om penge, når vi taler om gruppespillet som "det forjættede land".

Pengene tæller. Ikke spillet. Ikke præstationerne på banen - altså det at skabe et eller andet, som vil stå lidt længere i erindringen end sidste gang, AaB var med i Champions League. Mind mig lige om, hvordan det gik dengang, og hvad det var, I gjorde med alle pengene …

Kom videre fra gruppespillet i Europa League, og vi kan tales ved til foråret. Kan I ikke matche Kiev, Steaua og Rio Ave, har vi alligevel ikke noget at tales ved om.

For jeg er træt af dansk klynken over ”kun” at nå gruppespillet i Europa League, når det i virkeligheden er der, man skal tjene sine lærepenge.

Morten Bruun talte i den seneste Unibet Sportscast om ”europæisk arrogance”. Hvad angår Europa League og de danske holds modstandere, kunne man tale om nordeuropæisk arrogance: Hvis vi ikke kan komme i CL og tjene mange penge, gider vi knap nok.

Hvad med at lære noget, og så kan vi tales ved engang i 2015?

Læs flere blogskriverier fra Per Marxens hånd