10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i England 1966


10. England var vært for VM-løjerne i 1966, og efter 32 år (Italien 1934) vandt hjemmeholdet igen VM-trofæet.

9. For Italien vil VM 1966 blive husket som "slutrunden med Korea". Nordkoreanerne var undervurderet af alle, men i dobbeltkampen om at kvalificere sig til slutrunden slog asiaterne Australien med henholdsvis 6-1 og 3-1. Fifa-præsident Stanley Rous havde været til stede ved begge lejligheder og udtalte efterfølgende, at dette nordkoreanske mandskab var et hold, man skulle tage "ekstremt alvorligt".

8. Nordkorea skabte ikke så få problemer for VM-arrangørerne. Det kommunistiske land var ikke anerkendt af den engelske regering, der ikke ønskede, at den nordkoreanske nationalsang blev spillet forud for kampene. Man besluttede derfor - kun for denne slutrunde - at nationalsangene kun blev spillet i åbningskampen og i finalen.

7. Det afgørende mål mod Italien blev scoret af Pak Doo Ik. Historien går på, at Gli Azzurri og træner Fabbri var blevet slået på et mål scoret af en tandlæge. I virkeligheden havde Pak Doo Ik, der ganske vist var uddannet tandlæge, aldrig udøvet denne profession, men havde i stedet arbejdet som fysikprofessor. Nederlaget til koreanerne var et vaskeægte chok for den italienske fodboldverden, og i tiden efter blev mange af de italienske landsholdsspillere, der havde været på banen den dag i England, mødt af råbene "Korea, Korea", da de tørnede ud hjemme i Serie A.

6. I sin sidste gruppekamp vandt England 2-0 over Frankrig, men efterfølgende beskyldte englænderne franskmændene for at have optrådt usportsligt ved blandt andet at have spyttet efter værterne. Den, der havde sværest ved at tøjle temperamentet, var den hårde Nobby Stiles, der lavede et meget groft frispark på Jacky Simon. Englænderen blev ikke udvist, men enkelte ledere i det engelske fodboldforbund, FA, lagde pres på træner Alf Ramsey, der efter deres mening burde sende Nobby hjem. Ramsey sagde, at hvis Stiles skulle hjem, så ville han også selv forlade holdet. Resultatet blev, at midtbanespilleren forblev i truppen, og at han senere skulle blive en af hovedpersonerne i den vundne finale.

5. Kvartfinalen mellem England og Argentina skulle blive en af de hårdest spillede kampe i turneringen. Den tyske dommer, Kretlein, udviste den argentinske anfører, Rattin, der dog nægtede at forlade banen. Til sidst accepterede han udvisningen, men var 15 minutter om at træde over kridtstregerne. I sidste ende vandt englænderne 1-0 på mål af Geoff Hurst.

4. Nordkorea satte ikke farten ned efter at have elimineret Italien, og i kvartfinalen mod Portugal kom koreanerne foran 3-0, før de dog måtte give fortabt til Eusebio, der med fire scoringer vendte kampen på hoved og sørgede for en portugisisk 5-3-sejr (det sidste portugisiske mål blev sat ind af José Augusto).

3. Finalen mellem England og Vesttyskland gik i overtid, efter at den ordinære kamp var endt 2-2. I overtiden af første halvleg ramte Hurst overliggeren, hvorefter bolden hoppede ned på stregen. Englænderne så den inde, mens tyskerne så den ude. Den schweiziske dommer, Dienst, kunne ikke beslutte sig og vendte sig mod sin ene linjevogter Bakhramov fra Aserbajdsjan, der sagde, at bolden havde været over stregen. Den langsomme gengivelse viste, at bolden ikke havde sluppet linjen, men nogle år senere skulle nationalstadion hjemme i Baku blive opkaldt efter netop Bakhramov.

2. I sidste minut af den forlængede spilletid rykkede Hurst med frem på en kontra og scorede til slutresultatet 4-2 bag Tilkowski. På det tidspunkt invaderede tilskuerne banen i den tro, at kampen var slut. BBC-kommentatoren Kenneth Wolstenholme udtalte i dette øjeblik de berømte ord: "De tror, det hele er slut. Det er det nu!".

1. Geoff Hurst scorede tre kasser i VM-finalen på hjemmebane, og det er der ingen spiller, der har gjort magen til i fodboldhistorien.

Læs 10 ting du ikke vidste om VM i Chile 1962!