10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i Frankrig 1938


10. I 1938 var vi vidner til Cubas første og hidtil eneste VM-deltagelse. Den caribiske nation spillede 3-3 i sin første kamp mod Rumænien og vandt derefter omkampen 2-1. I anden runde blev cubanerne dog løbet over ende af Schweiz, der vandt 8-0.

9. I VM-slutrunde i Frankrig spillede Hollandsk Ostindien (i dag Indonesien) også med i sit eneste verdensmesterskab i fodbold, og holdet røg ud efter et 0-6-nederlag i første runde til Ungarn.

8. I første runde mødte træner Pozzos Italien Norge i Marseille. Publikum var fjendtligt indstillet over for italienerne - både fordi franskmændende var imod Mussolinis fascistiske regime, og fordi der i lige netop Marseille boede massevis af italienere, der var fordrevet fra deres fødeland af fascisterne. 

7. I opgøret mod Norge var Italien tæt på allerede at sige farvel til VM. Ferrari II bragte italienerne foran, men nordmændene spillede bedst i resten af kampen og ramte træværket bag Olivieri hele tre gange. Lige før slutfløjtet lykkedes det Brustad, der fik annulleret et mål, at udligne for skandinaverne, der dermed sikrede sig forlænget spilletid. Her sørgede Piola dog for, at favoritterne vandt opgøret.

6. I anden runde mod Frankrig i Paris gik Italien på banen i en helt sort dragt for at ære det fascistiske regime.

5. Brasilien-Polen var en af de bedste kampe i første runde. Stillingen var 4-4 efter 90 minutter takket være fire kasser af henholdsvis brasilianske Leonidas og polske Willimomowski. I sidste ende vandt sydamerikanerne 6-5.

4. Italien spillede semifinale mod Brasilien i Marseille, og sydamerikanerne følte sig så sikre på at vinde, at de lod Leonidas sidde udenfor og allerede havde booket flybilletter til Paris, hvor finalen skulle spilles. Det var dog Italien, der vandt 2-1 og dermed kvalificerede sig til sidste akt af turneringen. Brasilianerne nægtede dog at overlade de bestilte billetter til Gli Azzurri.

3. I semifinalen mod Brasilien skulle Giuseppe Meazza sparke straffe, men da han gik frem til pletten, opdagede han, at snoren, der skulle holde bukserne oppe, var gået i stykker. Meazza sparkede derefter straffet, mens han med den ene hånd havde et solidt greb i de korte bukser. Alligevel lykkedes det ham at overliste brasilianernes keeper.

2. Italien vandt finalen 4-2 mod Ungarn takket være to scoringer af både Colaussi og Piola. Dermed vandt Italien sin anden VM-slutrunde i træk, efter at det fire år forinden også var blevet til guld på hjemmebane.

1. I 1938 forberedte Europa sig på krig. Østrig eksisterede ikke mere efter den tyske aggression, og enkelte østrigske spillere - dog ikke stjernen Matthias Sindelar, der nægtede at tørne ud for nazisterne - stillede op ved VM i Frankrig iklædt de tyske farver. På grund af krigen blev der ikke afviklet VM i 1942 og 1946, og vi skal helt frem til 1950, før verdensmesterskaberne blev genoptagtet i Brasilien.