10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i Italien 1990


10. VM i 1990 leverede med det samme et vaskeægte chokresultat. Ligesom i 1982 i Spanien tabte Argentina sin åbningskamp, og denne gang var det Cameroun, der spillede favoritterne et puds. Publikum i Milano piftede ad den argentinske nationalmelodi på grund af Maradona, så det var op ad bakke fra start for argentinerne. Cameroun kom foran på et mål af Omam Biyick og fik derefter udvist både Kana Biyick og Massing. Alligevel holdt stillingen 1-0.

9. I den anden kamp i Gruppe B stod Argentina over for USSR i Napoli. Efter 10 minutter bragede sydamerikanernes målmand, Pumpido, sammen med en holdkammerat og brækkede benet. Ind kom Goycoechea, der skulle blive én af hovedpersonerne ved dette VM. Efter "Guds hånd" i 1986 fik vi en ny i Italien, da Dieguito snuppede bolden på målstregen og snød sovjetterne for en scoring.

8. Én af de største overraskelser ved VM i Italien var Costa Rica, der blev trænet af Bora Milutinovic. Mellemamerikanerne slog Skotland i den første kampe, og efter at have tabt knebent til Brasilien leverede costaricanerne et comeback mod Sverige, der resulterede i en ottendedelsfinaleplads.

7. I ottendedelsfinalen i Torino mellem Brasilien og Argentina fandt vandflaske-episoden sted, men historien kom først frem mange år senere. I forbindelse med et stop i spillet kom den argentinske massør Galindez på banen med to små flasker - én gennemsigtig med vand og den anden med et uklart indhold. Brasilianske Branco fik fat i den sidstnævnte flaske og fik det straks efter dårligt. Argentina vandt 1-0 på mål af Caniggia på oplæg fra Maradona.

6. 1990 var også Camerouns år. Afrikanerne kvalificerede sig til ottendedelsfinalerne og vandt takket være to mål af Roger Milla (38 år) over Colombia. Som det første afrikanske landshold var Cameroun dermed i kvartfinalerne, hvor det dog endte med nederlag til England efter forlænget spilletid.

5. Værtsnationen Italien kom flyvende fra start og vandt samtlige tre gruppekampe. Alle forventede mål fra Vialli og Carnevale, men lige fra den første kamp mod Østrig var det en ung sicilianer fra Juventus, der satte dagsordenen. Salvatore Schillaci - også kendt som Totò - var Italiens VM-helt. Hans opspilede øjne gik verden rundt, og han endte som topscorer ved slutrunden.

4. Ottendedelsfinalen mellem Vesttyskland og Holland blev spillet i Milano, og det var en slags derby mellem Milan og Inter. Hos tyskerne spillede Matthäus, Klinsmann og Brehme fra Inter, mens Holland kunne mønstre Milan-trioen Gullit, Van Basten og Rijkaard. Tyskerne dominerede og vandt 2-1 på mål af Klinsmann og Brehme. Dermed blev Ronald Koemans straffescoring til sidst blot et trøstemål.

3. Semifinalen mellem Italien og Argentina blev spillet i Napoli (alle italienernes kampe var inden da spillet i Rom), og Maradona udtalte inden opgøret de legendariske ord: "Italien husker på jer napolitanere én gang om året. Hold med mig, der tænker på jer hver dag". En stor del af publikummet i Napoli valgte efterfølgende at holde med Argentina, der da også i sidste ende vandt kampen 4-3.

2. I den anden semifinale mellem Vesttyskland og England i Torino kom tyskerne foran på et selvmål af Parker efter et skud fra Brehme, men med 10 minutter igen udlignede Lineker. Gascoigne fik gult kort i kampen og begyndte at græde, da det betød, at han ikke kunne være med i en eventuel finale. Det endte dog kun med at være bronzekampen, han missede, da fejl fra Pierce og Waddle sendte Beckenbauer & Co. i finalen.

1. Før finalen i Rom blev der igen piftet ad den argentinske nationalmelodi. Maradona var alt andet end tilfreds, hvilket hans mundbevægelser ikke kunne skjule. Kampen var alt andet end køn, og den første argentiner, der blev udvist, var Monzon, hvorefter argentinerne blev reduceret til ni mand, da Dezotti også fik marchordre. Den elendige mexicanske dommer Codesal Mendez dømte derefter et meget tvivlsomt straffe til tyskerne med seks minutter tilbage af kampen. Brehme satte bolden ind, og dermed kunne Vesttyskland løfte pokalen.

Kan du dine sydamerikanske spillere anno 1990? Tag Unibets RetroQuiz her!