10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i Mexico 1986


10. Da vi sagde farvel i Spanien troede vi, at VM skulle vende tilbage i Colombia fire år senere. Det sydamerikanske land stod dog midt i sin værste narkokrig og valgte at takke nej til at afholde slutrunden. Mexico overtog arrangementet, 16 år efter at landet sidst havde afholdt VM.

9. I Mexico vendte man tilbage til reglen om knald-eller-fald-kampe efter gruppespillet. Dermed skulle der igen spilles ottendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler, bronzekamp og finale.

8. Bearzots Italien stillede op i en noget falmet udgave i forhold til fire år tidligere. Gli Azzurri havde problemer i gruppen, hvor det blev til sejr over Sydkorea og uafgjort mod Bulgarien og Argentina, og røg derefter ud i ottendedelsfinalen mod Frankrig og Platini (0-2).

7. VM-slutrunden i 1986 vil blandt andet blive husket for masser af dommerfejl. Én af de værste var den, som australske Bambridge i selskab med sin linjevogter fra USA, Socha, stod for, da de missede, at Michels skud mod Brasilien klart havde været over målstregen. Brasilianerne vandt kampen 1-0.

6. I Mexico forelskede hele verden sig i Sepp Pionteks danske landshold, der gik under navnet Danish Dynamite. Danskerne havde også imponeret i EM 1984 i Frankrig (bronze), men i VM's Gruppe E var danskerne uimodståelige. 1-0 over Skotland i den første kamp blev efterfulgt af en 6-1-sejr over Uruguay (hattrick af Elkjær fra Verona) samt en 2-0-sejr over Vesttyskland i den sidste kamp. Danskernes afsked med Mexico var dog ganske bitter, da det endte med et 1-5-nederlag til Spanien i ottendedelsfinalerne (fire mål af Butragueño).

5. I en anden ottendedelsfinale mødtes to af store overraskelser i form af USSR med Lobanovski på bænken, der spillede lynhurtig totalfodbold og slog Ungarn 6-0 i gruppespillet, og Guy Thys' Belgien. Det var dog også den svenske dommer, Fredriksson, der var med til at ødelægge sovjeternes VM, da han i den forlængede spilletid missede to gange belgisk offside. Belgierne vandt 4-3.

4. I kvartfinalen mellem Frankrig og Brasilien, der var den smukkeste kamp ved VM og i VM-historien i det hele taget, scorede Careca, inden Platini udlignede. Derefter brændte Zico straffe mod Joel Bats, hvorefter kampen gik i forlænget spilletid og straffespark. Fernandez sørgede for, at franskmændene trak det længste strå, da han scorede på det sidste straffe.

3. Maradona overskyggede alt og alle ved VM, hvor han i kvartfinalen mod England scorede sit verdensberømte mål ved hjælp af "Guds hånd" og derefter leverede sin legendariske solopræstation, hvor han driblede uden om halvdelen af englændernes spillere inklusiv Shilton i målet. Målet af Lineker (turneringens topscorer) nyttede ikke noget, og Argentina vandt 2-1.

2. Argentina slog Belgien i semifinalen - igen på to kasser af Maradona - mens Frankrig og Vesttyskland udkæmpede en ren europæisk kamp i den anden semifinale. Tyskerne kom foran ved Brehme, og selvom franskmændene mand for mand var et bedre fodboldhold, så kunne den fremragende franske midtbane ikke ændre kampens gang. I sidste minut satte Völler trumf på for tyskerne.

1. I finalen kom Argentina foran 2-0 efter mål af Brown (stor fejl af Schumacher i det tyske mål) og Valdano, og kampen så ud til at være lukket. Tyskerne giver dog aldrig op, og på 10 minutter udlignede Rummenigge og Völler i fællesskab. Tyskerne så ud til at være ovenpå, men Burruchaga tog fusen på dem på kontra, da Maradona på formidabel vis fandt sin holdkammerat. Argentina vandt 3-2 og kunne kalde sig verdensmestre.

Her er 10 ting du ikke vidste om VM i 1982 i Spanien!