10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i Sverige i 1958


10. VM 1958 er det hidtil eneste verdensmesterskab, som Italien ikke har kvalificeret sig til. I 1930 valgte det italienske fodboldforbund således at takke nej til invitationen fra Uruguay.

9. Det italienske landshold blev slået ud af Nordirland i kvalifikationen. Den afgørende kamp skulle have været spillet i Belfast i 1958, men den ungarske dommer, Istvan Zsolt, var forhindret i at nå frem i tide på grund af tåge. Gli Azzurri nægtede at spille kampen med en lokal dommer, hvilket betød, at de to nationer i stedet for spillede en ligegyldig venskabskamp, der endte 2-2 - et resultat der ville have betydet, at Italien var kommet med til VM. I den officielle kvalkamp, der blev spillet et par dage senere, vandt hjemmeholdet imidlertid 2-1 og snuppede billetten til Sverige.

8. Dermed var samtlige britiske mandskaber klar til slutrunden i 1958: England, Skotland, Wales og Nordirland. Skotterne blev godt nok elimineret af Tjekkoslovakiet, men drog fordel af, at ingen ville møde Israel i kvalifikationen. Enkelte toere deltog i en lodtrækning, og da Uruguay som de første nægtede at spille mod Israel, fik skotterne mulighed for at kvalificere sig til VM, hvilket de gjorde sikkert med sejr både ude og hjemme over israelerne.

7. I 1958 stillede Sovjetunionen for første gang op ved et VM. Sovjet blev trænet af Katchaline og Yakushin og eliminerede England efter playoff i gruppespillet, før værterne Sverige agerede stopklods i kvartfinalerne.

6. Franskmanden Just Fontaine blev næsten ved en tilfældighed førsteangriber for Les Bleus ved VM, men endte med at blive topscorer med 13 mål - en rekord der står den dag i dag.

5. Ungarn, der var i finalen fire år forinden, falmede på fodboldlandkortet efter revolutionen i 1956, hvor sovjetiske kampvogne kørte ind i Budapest. Spillere som Puskas, Kocsis og Czibor lykkedes med at flygte, mens andre som Bozsik og Hidegkuti, der blev i hjemlandet, allerede havde toppet på banen.

4. Sverige bød velkommen med et yderst kompetent landshold. Mange spillere, der var skiftet til italiensk fodbold og dermed var blevet professionelle, blev indkaldt af det svenske fodboldforbund, der ellers havde kritiseret professionalismens indtog i fodboldverdenen hårdt. Gunnar Gren, Nils Liedholm, Gunnar Nordahl og Nacka Skoglund var fire af de største stjerne på et blågult hold, der nåede helt til finalen.

3. Brasilien stillede ligeledes op med et meget stærkt hold, der blev trænet af Vicente Feola, der havde italienske rødder, og som for første gang kastede sig ud i en 4-2-4-opstilling, der skulle blive en brasiliansk klassiker.

2. På det brasilianske hold så vi for første gang en vis Edson Arantes do Nascimento - bedre kendt som Pelé. I sommeren 1958 var han netop fyldt 17 år, hvilket dog ikke forhindrede ham i at vise sine kvaliteter. Pelé blev afgørende i kvartfinalen mod Wales (1-0), i semifinalen mod Frankrig med et hattrick (5-2) og med sine to scoringer i finalen mod de svenske værter.

1. I finalen i Stockholm kom Sverige ellers foran efter bare otte minutter ved Liedholm, men Vavà og Pelé blev med to mål hver (plus Zagallo med et enkelt) heltene for Brasilien, der vandt 5-2 og sikrede sig nationens første Rimet-trofæ.