10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i USA 1994


10. I åbningskampen ved VM i USA slog Tyskland, der var blevet genforenet, Bolivia 1-0. Tyskerne havde 10 spillere fra Serie A med på holdet. Eneste undtagelse var målmand Bodo Illgner.

9. Efter kampen mod Nigeria, som Argentina vandt 2-1 på to mål af Caniggia, blev Maradona testet positiv for doping. Det skulle blive hans sidste landskamp. Legenden var rasende på Fifa og mente, at det hele var et komplot.

8. Sacchis italienske landshold kom elendigt fra start i USA - ikke noget særsyn i en slutrunde, der skulle vise sig rigtig god for Gli Azzurri. Italienerne tabte den første kamp til Irland med 0-1 og slog derefter Norge, selvom favoritterne måtte spille store dele af kampen med 10 mand efter Pagliucas udvising og måtte undvære Franco Baresi, der blev knæskadet. Italien kæmpede dog hårdt for sagerne og vandt på mål af Dino Baggio. I den sidste gruppekamp spillede Italien 1-1 med Mexico, hvilket tillod italienerne at avancere som den bedste treer.

7. Gruppe E med Italien, Norge, Irland og Mexico var utvivlsomt den mest tætte ved VM. Samtlige hold sluttede med fire point, men Mexico blev etter på grund af den bedste målscore. Norge trak sorteper.

6. I gruppekampen mellem Belgien og Saudi-Arabien scorede saudieren Owairan ét af de smukkeste mål i turneringen, da han i stil med Maradona satte i fart fra sit eget felt og til sidst snød belgiske Preud'homme (se videoen herunder).

5. I ottendedelsfinalen mellem USA og Brasilien blev Leonardo udvist for et frygteligt albuestød mod amerikanske Ramos' ansigt. Brasilianerne var således 10 mand i hele anden halvleg, men formåede stadig at vinde 1-0 på mål af Bebeto.

4. En lignende episode skulle finde sted i ottendedelsfinalen mellem Italien og Spanien; ved stillingen 2-1 til Italien og med få minutter tilbage smadrede Tassotti sin ene albue i synet på Luis Enrique - kommende Barcelona-cheftræner. Spanieren løb hen mod dommeren med blodet silende ned ad ansigtet, men ungarske Puhl havde intet set - og det samme gjorde sig gældende for hans assistenter. Tassotti fik efterfølgende otte spilledages karantæne.

3. Bulgarien var én af de største overraskelser ved VM i USA. Efter at have slået Mexico på straffe i ottendedelsfinalerne eliminerede bulgarerne de forsvarende verdensmestre fra Tyskland i New York med en 2-1-sejr efter at have været bagud 0-1. Stoichkov og Letchov stod for træfferne efter Matthäus' straffesparksscoring. Stoichkov blev topscorer i turneringen sammen med russiske Salenko med seks mål (Salenko scorede fem kasser i 6-1-sejren over Cameroun).

2. Bulgarien tabte 1-2 til Italien i semifinalerne. Roberto Baggio blev dobbelt målscorer og blev således italienernes hovedperson i USA.

1. Finalen i Pasadena blev spillet under en brændende sol, og det kunne ses på spillet. Holdene kom til straffesparkskonkurrence, og her vandt Brasilien VM for første gang i 24 år, efter at Baresi, Massaro og Baggio alle brændte.

Der var masser af vilde frisurer på fodboldbanerne i begyndelsen af 90'erne. Tag vores store RetroQuiz her!