10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i Vesttyskland 1974


10. VM i 1974 var Totalfodboldens slutrunde. Både værtsnationen Vesttyskland og Holland praktiserede denne nye spillestil, men det var især hollænderne, der blev trænet af Rinus Michels, som excellerede i totalfodbolden - en taktik der var kendetegnet af, at forsvarsspillerne også spillede angribere, fløje der faldt tilbage og agerede backer, samt en målmand, Jongbloed, der var bedre med fødderne end med hænderne. 

9. For første gang var det de forsvarende verdensmestre, der spillede åbningskamp (Brasilien-Jugoslavien 0-0). Denne tradition blev opretholdt indtil VM i Japan/Sydkorea 2002.

8. Hollænderne (billedet herunder) viste det bedste spil i turneringen og gjorde Johan Cruyff verdensberømt, efter at han tidligere kun havde været kendt i Europa. Holland havde dog kæmpet hårdt for overhovedet at kvalificere sig til VM og lykkedes kun takket være to uafgjorte resultater mod Belgien, der i sidste ende havde en dårligere målscore.

7. Italien, der blev trænet af Valcareggi, kom i gruppe med Haiti, Argentina og Polen. I den første kamp mod det caribiske mandskab bragte Sanon Haiti foran - et mål der satte en stopper for 1.147 minutters rent bur bag Dino Zoff på landsholdet. Gli Azzurri kom dog tilbage og vandt 3-1.

6. Efter kampen blev den haitianske midtbanespiller Ernst Jean-Joseph testet positiv for doping. Han hævdede at have taget piller mod astma, men ansatte i det haitianske fodboldforbund slæbte ham ud af spillerhotellet, slog ham og satte ham på det første fly til Port au Prince.

5. Ved slutrunden i 1974 repræsenterede Zaire Afrika. Diktator Mobuto havde et stort håb om, at holdet ville gøre det godt, men Leoparderne tabte den første kamp mod Skotland med 0-2, og i den efterfølgende kamp blev afrikanerne løbet over ende med 0-9 af Jugoslavien. I den sidste gruppekamp mod Brasilien står et øjeblik tilbage: Ved stillingen 3-0 til Brasilien skal Rivelino til at sparke et frispark på kanten af feltet, men Zaires Ilunga Mwepu løber ud af muren, losser bolden langt væk og er tæt på at ramme den brasilianske frisparksskytte i hovedet. Man sagde, at afrikanerne ikke kendte til de mest basale fodboldregler, men det kom siden frem, at præsident Mobuto ikke ønskede endnu en ydmygelse mod brasilianerne, og at han havde sagt til sine landsmænd, at du absolut ikke måtte tabe med mere end tre mål. Mwepus var bange for, at han kunne ende i en koncentrationslejr sammen med resten af holdet, hvis ikke han gjorde noget drastisk.

4. Italien røg ud allerede i gruppespillet. Efter førnævnte sejr over Haiti, var italienerne heldige med at få 1-1 mod Argentina, og derefter tabte Gli Azzurri 1-2 til Polen.

3. Polen havde sparket England ud af kvalifikationen, og i Vesttyskland lykkedes det østeuropæerne at opnå en utrolig tredjeplads med en 1-0-sejr over Brasilien i bronzekampen på et mål af Lato.

2. I finalen, der blev spillet i München, stod Vesttyskland og Holland over for hinanden. De orangeklædte kom foran i første minut på et straffe begået mod Cruyff og sparket af Neeskens. Fra dommerens startfløjt og frem til Ajax-fænomenets straffesparksudløsende aktion havde tyskerne ikke rørt bolden.

1. Holland var storfavorit i finalen, men tyskerne, der var trænet af Helmut Schoen og anført af Franz Beckenbauer, kom tilbage i kampen takket være en straffesparksscoring af Breitner og et mål af datidens ultimative boksspiller Gerd Müller.

Her er 10 ting du ikke vidste om VM-slutrunden i Mexico 1970!