AFC Asian Cup: Sydkorea vil forsøge at frustrere Australien i finale


En turnering, der har fundet stor popularitet på disse kanter, vil forhåbentlig blive afsluttet med manér lørdag morgen dansk tid, når Sydkorea og Australien mødes i finalen ved Asian Cup på det, der formodes at blive et udsolgt ANZ Stadium i Sydney. Selvom Australien har været med ved fire VM-slutrunder og har produceret adskillige navne, der har vist deres talenter i udenlandske ligaer, så vil en eventuel sejr være det største i The Socceroos' 93 år lange historie og en sejr for træner Ange Postecoglous angrebsivrige stil.

Efter én af favoritterne, Japan, røg ud i kvartfinalerne, står det klart, at det er de to bedste mandskaber, der mødes i finalen. Selvom sydkoreanerne går ind til kampen som outsidere, så skal man ikke undervurdere dem, men også dette holds spillere er tynget af forventningspresset efter længe at have underpræsteret i turneringen; japanerne vandt de to første udgaver af Asian Cup for mere end et halvt århundrede siden, men har ikke siden været i stand til at manifestere sig i turneringen.

Holdets tyske træner, Uli Stieleke, har dog klogeligt taget presset fra sine spillere (og sig selv vil nogen sige) ved allerede at have udråbt turneringen til at være en succes med bemærkningen om, at "alt, der kommer nu, vil være noget ekstra". Det forventes, at de japanske spillere udnytter hans afslappede mentalitet og giver australierne en yderst hård kamp om trofæet.

Stieleke, der var kendt som "Stopperen" i sin succesfulde klub- og landsholdskarriere, som bl.a. førte til 200 kampe for Real Madrid og en VM-finale, har utvivlsomt overført nogle af sine egne kvaliteter til det koreanske hold, der bemærkelsesværdigt nok endnu ikke har lukket så meget som ét mål ind i turneringen. Efter pligtsejre over Oman og Kuwait forsvarede de rødklædte effektivt deres føring mod The Socceroos og snuppede gruppens førsteplads. Derefter gav holdet prøver på sin mentale styrke, da det i forlænget spilletid endte med en 2-0-sejr over Uzbekistan. Holdets store stjerne, Son Heung-Min, blev dobbelt målscorer.

I mandagens semifinale lignede modstanderen fra Irak et mandskab, der ikke kunne ryste sin kontroversielle sejr i en straffesparksmættet kvartfinale mod ærkerivalen Iran, og koreanerne kom bragende ud og bragte sig tidligt foran, hvorefter føringen blev fordoblet lige efter pausen og kørt sikkert hjem.

Australien havde glæde af en lignende luksus, da værterne, der har haft en dags mindre hviletid inden lørdagens finale, kørte cruise-control i de sidste 70 minutter af semifinalen mod De Forede Arabiske Emirater. Forsvarsspillerne Trent Sainsbury og Jason Davidson scorede deres første landsholdsmål og fortsatte dermed den australske tendens til at fordele målene godt og grundigt ud over hele truppen; hele 10 forskellige spillere er således kommet på tavlen for The Socceroos, hvilket utvivlsomt glæder træneren. Ikke desto mindre skruede holdet tempoet ned efter pausen og overgav alt for meget af spillet til modstanderen. Fløj Matthew Leckie noterede efterfølgende, at der er brug for at være mere "kliniske" mod Sydkorea, der allerede har bevist, hvor effektivt et kontrahold, der er tale om.

Selvom værternes træner næppe overvejer at rotere alt for meget på holdet inden finalen, så er der meget tvivl om forsvarsspiller Ivan Franjic, der blev hofteskadet i semifinalen. Franjic har været en af de få australiere, der har fået fuld spilletid i turneringen, og holdet har ikke umiddelbart en naturlig erstatning klar på højre back, efter at Aston Villas Chris Herd har måttet trække sig. En løsning kunne være at smide Sainsbury ud på siden og genetablere Alex Wilkinson centralt. Derudover vil alt være det samme på et australsk hold, hvor Leckie og Robbie Kruse ved enhver lejlighed vil forsøge at storme frem og hjælpe Tim Cahill helt fremme, mens anfører Mile Jedinak lukker af med assistance fra Massimo Luongo, der virkelig har imponeret i den gulgrønne dragt, og som utvivlsomt bliver en fast bestanddel af det australske landshold i årene, der kommer.

Pt. giver en australsk sejr odds 2.05, mens Sydkorea har odds 3.80 på at gentage bedriften fra Suncorp Stadium i gruppespillet. Uafgjort efter 90 minutter giver derimod 3.15. Det foventes, at Sydkorea vil forsøge at frustrere værterne med masser af spillere bag bolden, så 0-0 til odds 6.00 er bestemt ikke urealistisk, selvom Postecoglous offensive indstilling forhåbentlig vil føre til en underholdende finale.

Hvad målscorerspillene angår, kommer det næppe som den store overraskelse, at Tim Cahill er Australiens målfavorit med odds 5.00 som første målscorer, og den australske landstræner har i den forgangne uge været ude at proklamere, at Cahill i en mand-til-mand-hovedstødsduel vil kunne besejre enhver forsvarsspiller. Mile Jedinak sparker straffe for sit hold, og han har odds 9.50 på at lave kampens første mål. For dem, der går efter højere odds, er det værd at notere sig, at australierne ser ud til at blive farligere og farligere på dødbolde, hvilket gør det fristende at satse på mål fra den tårnhøje duo Sainsbury og Spiranovic, der begge har odds 32.00 på at score det første mål.