Dengang Italien og Spanien skabte fodboldhistorie


Italien og Spanien mødes torsdag aften for 28. gang i historien, hvis man tæller VM-, EM- og venskabskampe med. Regnskabet er helt lige med otte sejre til hver og 11 uafgjorte. Torsdagens kamp bliver den første mellem de to sydeuropæiske nationer ved Confederations Cup.

Den første vigtige kamp fandt sted ved VM i 1934, og her spillede Italien og Spanien 1-1 i Firenze. Der skulle omkamp til for at finde en kvartfinalist, og her blev Ricardo Zamora ikke udtaget til Spaniens hold. Der var tale om den måske stærkeste målmand i verden, og hans fravær gav anledning til en masse snak (der skulle angiveligt have været pres fra det fascistiske styre i Italien, hvor VM blev spillet). Takket være et mål fra Meazza vandt Italien, der senere skulle vinde sin første VM-titel.

Herunder kigger vi nærmere på andre indbyrdes opgør, hvor der har været en masse på spil:
 

EM 1988, knockoutkamp: Italien-Spanien 1-0

Ved EM i Tyskland i 1988 lagde Italien ud med at spille uafgjort med værtsnationen, og allerede i anden kamp skulle Azzurri møde Spanien i det, der reelt var en knald-eller-fald-kamp. Det blev en meget hårdt spillet kamp, der endte med at blive afgjort på et mål af Vialli i det 73. minut på assist fra Ancelotti. Italien slog efterfølgende Danmark, og der skulle et meget stærkt sovjetisk hold og ikke mindst Lobanovskyi til at sætte en stopper for italienerne i semifinalen.
 

VM 1994, kvartfinale: Italien-Spanien 2-1

Sacchis Italien kom skidt i gang med slutrunden i USA i '94 (nederlag til Irland, kneben sejr over Norge og uafgjort mod Mexico), men derefter blev holdet stærkere og stærkere. Alle kampene var tætte, og efter sejren i forlænget spilletid mod Nigeria ventede spanierne i kvartfinalen. Italien kom foran påå et langskud fra Dino Baggio, men i anden halvleg udlignede Caminero for La Roja. Få minutter før tid brændte indskiftede Julio Salinas en gigantisk chance på Pagliuca, hvorefter Roberto Baggio gik op i den anden ende af banen og sørgede for, at det var Italien, der gik videre til semifinalerne.
 

EM 2008, kvartfinale: Spanien-Italien 0-0 (4-2 på straffe)

Dette var første gang, vi reelt så tiki-taka'en udfolde sig på den internationale scene. Italien var verdensmestre, havde Donadoni som træner og stod nu over for Aragones' udvalgte tropper fra Spanien. Kampen var hård og tæt og endte trods et par store chancer til begge hold 0-0. Dermed skulle vi ud i straffesparkskonkurrence. Her brændte De Rossi og Di Natale for Italieen, mens Guiza var den eneste spanier, der missede. Dermed kunne Fabregas score på det sidste straffe og sende Spanien i semifinalen.
 

EM 2012, finale: Spanien-Italien 4-0

De to hold havde allerede mødt hinanden i den første gruppekamp, der endte 1-1. I finalen var der dog ikke noget at rafle om, og Italien blev kørt af banen af de rødklædte stjerner. Stillingen var 2-0 ved pausen takket være mål fra David Silva og Jordi Alba. Efter pausen satte Spanien trumf på med mål fra indskiftningsspillerne Torres og Mata. Dermed vandt Spanien sit andet EM i træk og sørgede for at pakke VM-titlen fra 2010 flot ind.


Klik her for at spille på kampen mellem Spanien og Italien hos Unibet

Klik her for at læse blog.unibet.com's optakt til kampen