Fem klassiske kampe mellem England og Brasilien


Historien gør, at kampe mellem England og Brasilien altid vil være noget ganske særligt. Landet, der opfandt fodbolden, elsker at teste sig selv mod det land, der som de første virkelig beherskede den. Brasilien er, selvom holdet ikke for alvor har været blændende på den store globale scene i over et årti, stadig et tilløbsstykke, og derfor var brasserne det åbenlyse valg som modstander i forbindelse med det engelske fodboldforbunds 150 års fødselsdag.
 

1970 - Brasilien 1-0 England (VM)

Dette er ikke bare den mest berømte kamp mellem de to lande; det er en af de bedste VM-kampe nogensinde. Nationerne kæmpede i brændende varme Guadalajara i Gruppe 3's anden kamp velvidende, at det hold, der eventuelt ville vinde, ville få den nemmeste vej til finalen. England, der kunne prale af et forsvar, som kunne gøre de fleste misundelige, frustrerede Selecaos mylder af storslåede boldtalenter. Bobby Moores tacklinger slog tonen an, men det var Gordon Banks utrolige redning, der forhindrede Pelé i at blive første målscorer (se videoen herunder). Til sidst gav sydamerikanernes pres bonus. Tostão dansede forbi et par englændere på kanten af feltet og spillede bolden til Pelé, der afleverede til Jairzinho. "Orkanen" fejlede ikke og bankede bolden forbi Banks og op i nettaget. De forsvarende verdensmestre kæmpede i den bagende hede, men var ikke i stand til at komme frem til udligningen. Brasilien skulle sidenhen vinde Jules Rimet-trofæet for tredje gang, mens England måtte vende hjem, efter at Vesttyskland hævnede nederlaget i 1966.

1984 - Brasilien 0-2 England (venskabskamp)

Af og til må du spille med på din modstanders betingelser. I 1984 var Brasilien en etableret beskytter af o jogo bonito, efter at folk som Socrates og Zico havde overtaget fra 1970-generationen. VM i 1982 var endt som en skuffelse, men Verde-Amarela havde stadig troen på at kunne slå et engelsk landshold, der ikke engang havde været i stand til at kvalificere sig til EM i 1984. Men Bobby Robsons hold chokerede et tætpakket Maracana - ikke mindst takket være John Barnes' drømmemål (se videoen herunder). Barnes modtog bolden på venstre fløj og strøg af sted på en måde, der gav minder om den brasilianske legende Garrincha. Forsvarsspillerne forsøgte forgæves at stoppe ham, men Barnes fortsatte ufortrødent. Til sidst valgte han klogeligt at trille bolden i kassen og lagde fundamentet for en mindeværdig sejr. Mark Hately sørgede for mål nummer to (efter en aflevering fra Barnes), men der var ingen tvivl om, hvem den store helt var.

2002 - England 1-2 Brasilien (VM)

Ak ja, endnu en historie om spildte muligheder for England. Sven-Göran Erikssons hold sneg sig med nød og næppe videre fra gruppespillet på grund af ikke mindst en snæver sejr over Argentina, men selvtilliden voksede takket være 3-0-ydmygelsen af Danmark i ottendedelsfinalen. Præmien var en kvartfinale-date med Brasilien, og det skulle blive et af de mest hjerteskærende kvartfinalenederlag i årtiet. Michael Owen sørgede for en drømmestart, da han gav prøver på sin snu opportunisme og stjal bolden fra Lucio, inden han på storslået vis bankede bolden forbi Marcos. Den formidable udligning stod Rivaldo for efter et fascinerende forarbejde af Ronaldinho, men England var stadig med i kampen, da holdene gik til pause. Smerten lurede dog lige rundt om hjørnet. Der var tilsyneladende ingen fare, da Ronaldinho gjorde klar til at tage et frispark langt uden for feltet, men bolden svævede over David Seaman og ind i det lange hjørne. Playmakeren med det imponerende tandsæt blev senere udvist, men Erikssons tropper kunne ikke lave comeback'et.


1962 - Brasilien 3-1 England (VM)

Endnu en stor turnering - endnu en sejr til Brasilien over England (du har vel set mønstret på nuværende tidspunkt). Der var ikke meget diskussion om, hvem der var de bedste i Chile. Selecao var i sensationel form i jagten på nationens andet VM-trofæ. Overmenneskelige Garrincha var den helt store stjerne, da han headede åbningsmålet ind og senere lavede det tredje mål med et skruet langskud. Mellem de to mål skete der dog en hel del - Gerry Hitchens headede udligningen hjem, Vavá bragte igen Brasilien foran, Jimmy Greaves tog sig af en usædvanlig streaker (se videoen herunder) - men England lignede aldrig et hold, der kunne hamle op med Aymore Moreiras brassere.


1992 - England 1-1 Brasilien (venskabskamp)

Denne venskabskamp, der gik forud for EM i 1992, hører ikke til klassikerkategorien, men er uden tvivl værd at nævne af én grund. Gary Lineker kunne tangere Bobby Charltons rekord på 49 landsholdsmål, da han trådte frem for at sparke straffe mod Brasilien på Wembley. Hans statistik fra pletten talte for sig selv. Han havde scoret på alle fire af sine straffespark for England. Men denne gang kunne han blot se på i rædsel, da den brasilianske keeper, Carlos, tumlede ned langs målstregen og reddede det svage skud. Lineker scorede ikke siden for landsholdet.

Har denne artikel vakt din interesse for England-Brasilien? Klik her for at satse på onsdagens landskamp.