Fem ting vi lærte af kvartfinalerne ved VM


1. Der er hverken overraskelser eller favoritter tilbage

Brasilien-Tyskland og Holland-Argentina. Med andre ord de semifinaler, som alle (eller næsten alle) ønskede sig, og som alle forventede efter gruppespillet.

Der var kort sagt ikke nogen overraskelser i kvartfinalerne, selvom Costa Rica natten til søndag dansk tid var tæt på at eliminere hollænderne. På nuværende tidspunkt er der ikke en reel favorit, selvom Brasilien har hjemmebanefordelen, og Tyskland har fremstået som det mest solide hold. Argentina har været dygtig til at få det de nødvendige resultater med et minimum af anstrengelse, og vi er sikre på, at Van Gaal har et par overraskelser tilbage i ærmet...

2. Hvad kan Brasilien uden Neymar og Thiago Silva?

Brasilien formåede langt om længe at overbevise mod Colombia, og værterne ligner pludselig et hold, der kan tage titlen. I semifinalen i Belo Horizonte mod tyskerne må Scolari imidlertid undvære karantæneramte Thiago Silva og skadede Neymar.

Barca-stjernen brækkede en ryghvirvel efter mødet med Zunigas knæ, og hans VM er naturligvis forbi. PSG-stopperen Silva er som nævnt ude med karantæne, og Scolari spiller derfor med Dante ved siden af David Luiz i det centrale forsvar, mens det nok bliver Willian, der skal erstatte Neymar. Vil det være nok til at besejre et solidt og organiseret mandskab som det tyske?

3. Den tyske kontinuitet

Da man første gang så turneringsstrukturen for VM-slutrunden kunne man allerede indsætte mindst ét semifinalehold: Tyskland. Tyskerne er altid med, og de hvid- og sortklædte har nu erobret fire VM-semifinalepladser i træk. Hvis der ikke indtræffer uforudsete hændelser, så kan tyskerne gå hele vejen.

Löws udvalgte har ikke imponeret rent spillemæssigt, men de har manifesteret sig som et meget solidt hold. Mod Frankrig var et tidligt mål af Hummels nok; tyskerne kontrollerede kampen og nåede frem til det 90. minut uden de store anstrengelser.

Om det er Klose eller den falske nier, der ligger i front, gør ikke den store forskel. Tyskland ved, hvornår man skal slå til, og hvornår det er tid til at rejse forsvarsmuren. Og med en målmand som Neuer...

4. Frankrig og Belgien har skuffet

Begge hold kom ganske vist videre fra ottendedelsfinalerne, hvilket må siges at være et fint resultat for begge nationer, men spillet har ikke været imponerende.

Franskmændene så med det samme ud til at være tyskerne underlegne, men efter det tyske føringsmål kæmpede Les Bleus ikke, som man kunne forvente, og det var kun Benzema, der gav Neuer sved på overlæben.

Belgien gjorde det endnu dårligere. Wilmots' hold havde heller ikke været overbevisende i gruppespillet, og mod Argentina, der kom foran ved Higuain efter bare otte minutter, var der ingen reaktion før de allersidste minutter. Wilmots' beslutning om at satse på Origi frem for Lukaku gav ikke pote, mens Hazard står tilbage som en af de største skuffelser ved VM.

5. Argentina og Holland havde problemer, men kom videre med stor selvtillid

Argentina er i semifinalen med endnu en 1-0-sejr efter succesen i forlænget spilletid mod Schweiz i runden forinden. Sabellas mandskab fik det ønskede resultat mod Belgien uden at anstrenge sig synderligt. De blåhvide mistede Di Maria, men får nok Aguero tilbage, og først og fremmest kom Higuain i gang.

Holland prøvede alt mod Costa Rica, men Pintos centralamerikanske mandskab stod solidt i forsvaret og stod imod indtil straffesparkskonkurrencen. Her trak Van Gaal så endnu en kanin op af hatten, da han i det 120. minut hev målmanden Cillessen ud til fordel for Krul, der ikke har den store tradition for at være god til at redde straffespark. Med dette taktiske greb fik han costaricanerne til at tvivle og gav en enorm chance (og et ditto ansvar) til sin reservemålmand. Krul reddede to straffespark, mens hollænderne bankede alle ind, og Van Gaal går ind til semifinalen som det store trænergeni på den internationale scene.