Fem ting vi lærte af ottendedelsfinalerne ved VM


1. Kampene er meget lige, men...

Man kan vist godt sige, at en turnering er ret lige, når fem ud af otte ottendedelsfinaler går i forlænget spilletid, hvoraf de to blev afgjort på straffesparkskonkurrence. Desuden trak Holland først det længste strå mod Mexico til allersidst i den ordinære kamps overtid, og de store hold har generelt haft det svært. Brasilien var tæt på at blive slået ud i det 120. minut mod Chile, da Pinilla ramte overliggeren, Holland kom bagud mod mexicanerne, Tyskland og Frankrig fik det sværere end forudset, og Argentina måtte trække på Messi, et flot mål af Di Maria og et par guders barmhjertighed for at eliminere Schweiz.

På samme tid må man dog konstatere, at ligesom i den forgangne sæsons Champions League er samtlige gruppeettere klar til kvartfinalerne...

2. Alle var på spanden bortset fra Colombia

Mens storhold som Tyskland, Brasilien og Argentina har haft større problemer end forventet, er der ét hold, der har imponeret mere end alle andre: Pekermans Colombia. Colombianerne bankede tre kasser ind mod Grækenland i gruppespillet, to mod Elfenbenskysten og hele fire mod Japan.

I ottendedelsfinalerne var Colombia det mandskab, der viste sig fra den bedste side. 2-0 mod Uruguay var overbevisende takket være to mål af VM-topscorer James Rodriguez (det første var en decideret perle). Colombianerne har taget hele verden med storm, og hvis jeg var brasiliansk landstræner, ville jeg ikke have sovet roligt inden fredagens kvartfinale.

3. Målmændene afgør ofte kampene

... på godt og ondt, men indtil videre mest på godt. Guillermo Ochoa holdt Mexico på benene, så længe han kunne. Keylor Navas har været Costa Ricas absolutte stjerne og nappede da også grækernes afgørende spark fra 11-meterpletten. Tim Howard var sit lands helt i ottendedelsfinalen mod Belgien, selvom amerikanerne til sidst måtte bøje sig.

Julio Cesar har også gjort det godt og var med til at afgøre straffesparkskonkurrencen mod Chile til brassernes fordel. Nigerianske Enyeama har også været stærk, selvom Pogbas mål var hans, og det samme kan man sige om Algeriets M'Bohli, mens den eneste keeper, der virkelig har skuffet, er russiske Akinfeev, der droppede både mod Sydkorea og i den afgørende gruppekamp mod Algeriet.

4. Hvor langt kan Costa Rica nå?

Costa Rica har indtil videre været den største overraskelse ved denne VM-slutrunde. Costaricanerne eliminerede magtfaktorerne Italien og England i gruppespillet, og i ottendedelsfinalerne var det grækerne, der måtte bøje sig, efter at centralamerikanerne havde spillet med 10 mand fra det 66. minut og gennem hele den forlængede spilletid.

Nu venter Holland i kvartfinalerne, og hvis Jorge Luis Pintos udvalgte lykkes med at skabe endnu en sensation, så er Costa Rica pludselig blandt de fire bedste landshold i verden. Nu hvor sympatieffekten er ved at være væk, tvivler vi på, at FIFA-ledelsen er udpræget tilfreds...  

5. Vi venter fortsat på Europas sammenbrud

Efter tidligt VM-exit til Italien, Spanien, England, Portugal og Rusland (blot for at nævne de mest profilerede hold) begyndte man at tale om det 117. europæiske sammenbrud ved et VM i Sydamerika. I kvartfinalerne har vi imidlertid fire europæiske landshold ud af otte mulige, og teoretisk set kan vi pludselig stå med tre hold fra Det Gamle Kontinent i semifinalerne. Én taber står helt sikkert tilbage efter kampen mellem Frankrig og Tyskland, mens Holland er storfavorit mod Costa Rica. Belgiens opgave er gigantisk mod Argentina, mens CONMEBOL-forbundet med sikkerhed får ét medlem videre fra dysten mellem Brasilien og Colombia.

Hvor blev målene af? Blogredaktør Emil Birkeland Klintorp har svaret!