Hvorfor et vinter-VM er den eneste løsning i stegende varme Qatar


Beslutningen om at afholde VM 2022 i Qatar er det glade vanvid. Selvfølgelig er det det.

Fodbold er et globalt spil, hvis vækst bør fremelskes i alle hjørner af verden, men ideen om at tvinge spillere og tilhængere til at smelte i temperaturer et godt stykke over 40 grader er ikke kun helt hul i hovedet - det er også farligt. Og ingen af os havde brug for at høre det fra Sepp Blatter.

Efter at have besøgt Mellemøsten et par gange ved du, at alt, man har brug for, er et værelse med aircondition og måske en pool, hvor man kan flygte fra den nådesløse sol. Tanken om at løbe, tackle og hoppe i den slags klima er sindssyg.

Man spekulerer på, hvad der mon fik Fifa til at give en af verdens vigtigste sportsbegivenheder til olierige Qatar? Vi tænker og tænker ... men Fifa har besluttet sig og ligger som organisationen har redt.

Blatters kommentarer i den forgangne uge om, at turneringen bør afholdes om vinteren, er ud over at være to år for sent på den og pinligt åbenlyse mere logiske, end det er at sætte spilleres og tilskueres helbred på spil i en sommerturnering. Erkendelsen af at det er umuligt at lægge aircondition ned over et helt land, hjalp muligvis Blatter frem til konklusionen, men under de givne forhold er et vinter-VM det mindste af to onder.
 

VM er lige så meget en gadefest som en fejring banen, og selvom ideen om tilhængere, der samles foran storskærme i Europa og Nordamerika iført vanter og huer er ganske fantasifuld, så har den offentlige sikkerhed førsteprioritet.

Qatar forsikrede verden om, at der vil blive bygget arenaer over hele landet, der i øvrigt er mindre en den amerikanske stat Connecticut, og at de ville have aircondition. Det løfte skal de naturligvis holde, men almindelig sund fornuft bør komme i spil, og det at tvinge fans til at rejse i så høje varmegrader er ikke en god idé. Vi kan være taknemmelige for, at Fifa endelig lyttede til fornuften.

Ikke dermed sagt at alle vil være tilfredse med udsigten til en vinterturnering. Mens ligaerne på den sydlige halvkugle regelmæssigt er blevet tvunget til at afbryde sæsonen på grund af VM, så har Fifa aldrig vovet at trodse de finansielle interesser i alle de største ligaer, hvis turneringer risikerer at blive berørt i op til tre sæsoner på grund af nytænkningen. Man har på fornemmelsen, at alle verdens Manchester United'er og Real Madrid'er vil have noget at skulle have sagt i denne sag.

Fifa har spoleret VM et årti, før det skal afholdes, hvilket må siges at være en rekord selv for dem - men turneringen skal jo afholdes på et eller andet tidspunkt. For at vi kan afholde denne unikke fejring af fodboldspillet, uden at nogen får brug for lægehjælp, så må det ende med at blive et vinter-VM.

Det har måske nok taget Blatter & Co. omkring to års tid at indse det, men et vinter-VM er den eneste måde, man kan få tingene til at fungere - og det er på tide, at Europa begynder at forberede sig på det.
 

Klik her for at spille på VM 2014 i Brasilien hos Unibet