RetroQuiz: De hårdeste hunde fra VM '94


Tacklinger bagfra, albuer i ansigtshøjde, stemplinger og ufine tricks bag dommerens ryg. Det er ikke altid kønt, når der er masser af prestige, penge og national/international ære på spil, som det er tilfældet ved en VM-slutrunde. Alle hold har i den forbindelse spillere, der ikke går af vejen for at spille med musklerne og gå lige til grænsen af det tilladte - og ofte et betragteligt stykke over.

VM i USA i 1994 var naturligvis ingen undtagelse - tværtimod. I alt blev der uddelt 221 gule og 17 røde kort, og Bulgarien kan prale af at være det hold i slutrunden, der modtog flest gule kort (19). I denne udgave af vores RetroQuiz ser vi nærmere på banditterne og bøllerne på banen, og så må det være op til den enkelte at vurdere, om der er tale om decideret ondskabfulde personager eller bare aktører, der sætter en fed (fair?) streg under, at fodbold er en kontaktsport. Hvor mange kan du huske? Pas på bentøjet derude!
 

1.

Bundesligahåret sidder, hvor det skal - det samme kunne ikke altid siges om denne tyske spillers tacklinger. Det kostede ham blandt andet VM-turneringens første advarsel mod Bolivia. Hvad er navnet på denne hårdt spillende tyske veteran?
 

2.

Fire gule kort og et enkelt rødt kort røg der over disken til denne svenske landsholdsspiller ved slutrunden. Det røde kort fik han i kvartfinalekampen mod Rumænien, som billedet her er fra, og dermed var han spærret i semifinalen mod Brasilien - hvilket der nok var en brasiliansk ankel eller to, der var glad for.
 

3.

Holland har en lang historie for hårde hunde, og denne defensive midtbanespiller var ingen undtagelse. Tre gule kort blev han noteret for i løbet af slutrunden, og det ene fik han i den fantastiske kvartfinale mod de senere brasilianske verdensmestre. Hvad hedder hollænderen, der sandsynligvis pønser på at flæske Bebeto på billedet herover?
 

4.

Ikke lige den type, du har lyst til at ryge ned i en tackling med vel? Herren her så direkte rødt midt i anden halvleg af gruppekampen mod Brasilien, som Cameroun i øvrigt endte med at tabe så klart som 0-3.
 

5.

I denne situation kommer han først på bolden, men det var ikke altid tilfældet for denne firskårne spanske forsvarsspiller, der elskede hårde tacklinger og fik raget to gule kort til sig i USA.
 

6.

Om denne barske bulgarske bisse får ramt på bolden i denne duel med Nigerias Amokachi, vides ikke helt, og det var vist heller ikke noget, der betød det store for ham. Hele fem advarsler fik midtbanespilleren, hvilket ikke kunne matches af andre ved VM-slutrunden i USA.


Svar:
1. Jürgen Kohler
2. Stefan Schwarz
3. Jan Wouters
4. 
Rigobert Song
5. Albert Ferrer
6. Zlatko Yankov