RetroQuiz: De største af de mindste fra VM '90


En af de interessante ting ved VM-slutrunder er de mindre fodboldnationer, der kæmper mod alle odds, når de sædvanlige sværvægtere træder ind på scenen og bader sig i spotlyset. VM i 1990 var ingen undtagelse med deltagelse af hold som Costa Rica, Østrig, Arabiske Emirater, Sydkorea, Ægypten og Irland. Læg dertil outsidere som Sverige, USA og Rumænien, Colombia og Cameroun, og vi står med en håndfuld nationer, der næsten kun kunne overraske i Støvlelandet for 23 år siden.

Cameroun og Irland var nok de outsidere, der tog flest på sengen ved at nå helt til kvartfinalerne, hvor det kun var knebne nederlag til henholdsvis England og Italien, der forhindrede sensationen. Herunder har vi udvalgt seks profiler fra nationer, der troppede op i Italien uden det store forventningspres, og som i større eller mindre grad gjorde opmærksom på sig selv i løbet af sommeren '90:
 

1.

Sverige havde en rædselsfuld VM-slutrunde i Italien. Tre nederlag og så var det slut. Hvem er den svenske kosmopolit, der må se en skotsk modstander løbe forbi sig?
 

2.

Han skulle senere få et mere prestigefyldt nummer bag på trøjen, men som 22-årig måtte dette østrigske stortalent finde sig i at bære nummer 20 - her i aktion mod USA i gruppespillet. I dag står han noteret for over 100 landskampe.
 

3.

Irlands sidste skanse lukkede kun tre mål ind i de fem kampe, det blev til ved VM-slutrunden for drengene fra den grønne ø. Hvem er han?
 

4.

VM '90 var på mange måder startskuddet for en gylden generation af rumænske fodboldspillere, der efter 20 års VM-fravær gjorde nationen ære i Italien, selvom holdet røg ud i ottendedelsfinalen efter straffespark mod Irland. Én af profilerne var fyren herover, der lægger an til en glidende tackling mod Cameroun. 
 

5.

USA's nummer 17 er lidt af et nationalikon, når det kommer til soccer, men han kunne intet stille op i 1990, da hans hold tabte alle tre kampe og røg ud af turneringen på bagdel og albuer.
 

6.

Denne herre kom langt omkring i sin klubkarriere, og som det måske fremgår af billedet, så er det ikke fra VM i 1990, men fra en kamp mod Sydkorea 12 år senere. Ved VM i Italien sørgede hans sejrsmål mod Sverige for, at Costa Rica overraskende bookede en billet til kvartfinalerne.Svar:
1. Stefan Schwarz
2. Andreas Herzog
3. Pat(rick) Bonner
4. Gheorghe Popescu
5. Marcelo Balboa
6. Hernan Medford