VM-kvalifikation: Hvad sker der med Ukraine?Tilhængere og medier i England, der fortæller om, hvor kedeligt det var fredag mod San Marino, burde i stedet betragte sig selv som heldige. De hold, de fleste regner med vil være den største kvalrival til Roy Hodgsons mandskab, Ukraine, er ved at falde fra hinanden på trods af den fine uafgjort, de tog med sig fra Wembley i sidste måned.

Den ene vært for sommerens EM viste englænderne, hvad et fredagsflop virkelig er, da de kæmpede sig til en målløs uafgjort mod Moldova i Chisinau, hvor England kørte en 5-0-sejr hjem få dage før Ukraines tur til London. Holdet fulgte op med gårsdagens miserable hjemmebanenederlag til Montenegro, og nu er der seriøs tvivl om, hvorvidt Ukraine kommer med til VM i Brasilien i 2014.

Et par bump på vejen efter EM ville have været forventelige med tanke på, at Ukraine ikke var i stand til at komme videre fra gruppen, men det ramte holdet hårdt, at træner Oleg Blokhin lige efter det uafgjorte resultat mod England annoncerede, at han ville erstatte sin fyrede kollega Yuri Semin i Dynamo Kiev.

Det er ikke svært at sætte sig ind i, at den 59-årige følte sig fristet til et sådan skifte. Efter at have debuteret for Dynamo i 1969 brugte Blokhin intet mindre end 19 år af sin karriere i klubben, hvor han nåede næsten 450 kampe på førsteholdet. Læg dertil en rig, ambitiøs klub, der netop har fået det imponerende Olimiyskiy Stadium samt nye spillere inklusiv Niko Krancjar og Miguel Veloso. Så giver det hele pludselig mening.

Handlingens umiddelbarhed tog dog fuldstændig landets fodboldtop med bukserne nede. Da nyheden om, at Blokhin var på vej til sin gamle klub, kom frem, fortalte præsidenten for Ukraines fodboldforbund, Anatoliy Konkov, at han var "chokeret". Konkov & Co. gør nu et stort nummer ud af, at de har tænkt sig at tage deres tid i forhold til at finde en god erstatning.

Det er i teorien fint nok, da Ukraine ikke har en vigtig kamp før 22. marts, hvor de rejser til Polen. Alligevel har vi til gode at se, hvor meget deres usammenhængende tilgang til de seneste to kvalkampe vil koste dem. Bare hån England, men Three Lions har de seneste år haft en glimrende kvalifikationsstatistik - med undtagelse af EM 2008. Deres rivaler har ikke råd til dovent at smide point væk.

Derudover kan de kommende venskabskampe mod Bulgarien og Portugal ikke bare betragtes som irriterende kruseduller i kalenderen. Nu hvor Shevchenko er gået på pension, må Ukraines unge talenter under ledelse af Andriy Yarmolemko og Maksym Koval træde i karakter. Men hvem er der til at guide dem? Veteranmidtbanespilleren Andriy Tymoschuks præstation på Wembley kunne indikere, at hans bedste tid er bag ham, og unge spillere som Yaroslave Rakitskiy udvikler sig ikke, som man havde håbet på. Lederskab er påkrævet.

Dobbeltudfordringen mod Moldova og Montenegro skulle have været Blokhins svanesang i spidsen for landsholdet, men det gik han glip af, da han blev kørt på hospitalet, hvor en operation skulle fjerne en blodprop i halsen. Hans assistent, Andriy Bal, endte med at skulle styre holdet, selvom han ikke bliver betragtet som en mulig kandidat til at følge efter Blokhin.

Ukraine bliver nødt til at få styr på tingene så hurtigt som muligt. Deres nuværende inerti kunne meget vel være den bedste nyhed, England har fået i løbet af landsholdspausen.