VM-vært i 2026: Her er de første fire kandidater


FIFA har i sin uendelige visdom besluttet, at det er en rigtig god idé, hvis de kommende verdensmesterskaber i fodbold skal spilles i først Rusland og sidenhen Qatar. Dermed er der lagt en linje, der tydeligt viser, hvilke vigtige kriterier der skal opfyldes, hvis et land fremover skal kunne komme i betragtning som VM-vært.

Problemet med FIFA er i grunden indlysende: For megen magt er koncentreret hos en lille gruppe af mennesker. Og som vi alle sammen ved, så korrumperer magt - og absolut magt korrumperer fuldstændigt. Derfor kan det på ingen måder komme som nogen overraskelse, at FIFA-ledelsen har en forkærlighed for stater, der fungerer på præcis samme måde, som forbundet selv gør: Nemlig ved at koncentrere magten hos en ganske lille gruppe mennesker. Set i dét perspektiv giver det absolut mening at give VM til Rusland og Qatar.

FIFA er som bekendt altid gode for en overraskelse eller tre - også selvom vi har at gøre med en organisation, der ikke ligefrem er kendt for at være moderne eller nytænkende, hvilket muligvis hænger sammen med, at den mestendels består af mænd i pensionsalderen. At de derfor er dejligt konservative, når det gælder om at indføre noget nyt, siger nærmest sig selv.

Mållinjeteknologi? Næh, så hellere flere dommere! Hvad med jubel hos spillerne? Gult kort, hvis de trækker deres trøjer af eller løber ud til publikum. Så trækker de jo tiden og det er usportsligt! Og apropos usportsligt, så lad os straks hyre nogle reklamebureauer til at lave fine kampagner for vores ”mærkesager”. Så har vi i hvert fald vores ryg dækket af – og behøver ikke gøre nogen konkrete ting for at straffe racister, homofober og så videre. Det har politikere gjort længe, og vi har lært lektien: Sig den samme ting i reklamer 1000 gange, og folk ender med at tro, at vi rent faktisk mener det samme, som det de har set på tv. Og husk så at få koncentreret magten det rigtige sted. Altså i Schweiz. Bankhemmelighed er en fantastisk opfindelse. Og Schweiz er et dejligt land. Langt mindre suspekt end Monaco, Macau eller Doha.

Så perspektiverne for slutrunder efter 2022 er, at VM skal placeres passende steder. For med FIFA-logik in mente er det på mange måder indlysende, hvilke stater, der kan komme i betragtning til at få tildelt VM. Det handler nemlig ikke om at have den rigtige infrastruktur eller det økonomiske grundlag for at afvikle en slutrunde, men om hvor meget det givne land kan please overherrerne fra FIFA.

Derfor er vi naturligvis kommet op med en åbenlys (FIFA)logisk liste over lande, der vil være helt rigtige til at afvikle slutrunder fra 2026 og fremefter...

Vi har otte forslag i alt; syv plausible og et åbenlyst langskud. Vi lægger ud med fire af de mest oplagte kandidater til at blive vært for VM i 2026: 

HVIDERUSLAND

Hviderusland er Europa. Det ligger i Europa. Basta! Ja, ja, ja, vi gav det til Rusland for et stykke tid siden, men det var dengang, Putin sad ved roret, og der var styr på sagerne. Og det er i grunden det vigtigste: Altså at der er styr på sagerne. Og det er der i Hviderusland. Stadionerne er fine, og Lukasjenko - ja tænk, at folket bliver ved med at genvælge ham - er en landsfader af den gamle støbning, De har moderniseret alting, ligesom Ukraine gjorde dengang til EM, og derfor var de hele tiden det oplagte valg. Ikke mindst fordi landet forstår, hvad det er, FIFA vil ha’.

 

Både Putin og Lukasjenko er "ældre statsmænd", der helt præcist har forstået, hvad det, FIFA går efter, og da russerne var værter i 2018, kan det naturligvis ikke blive dem igen, men som Ruslands tætteste allierede har den aldrende (men stadig ”folkevalgte”) præsident Lukasjenko fået hvisket i øret, hvad recepten er - og har i øvrigt fået de rette finansielle indsprøjtninger fra Putins oligark-venner, så det hele ser overbevisende ud.

På engelsk hedder Hviderusland Belarus, og det minder jo slet ikke om Russia. Og hvornår har nogen ikke-europæer i øvrigt været i stand til at finde Hviderusland på et verdenskort?

Der er absolut ingen lighed med det ”rigtige” Rusland, så Belarus er Europas bedste kort.

SYRIEN

Seriøst?

Ja da. Blodig og brutal borgerkrig hærgede landet for nogle sæsoner siden, men nu hvor Assad Junior er blevet ”en ældre statsmand”, der har skabt stabilitet og fremskridt i sit land (ganske vist ved at slå cirka en million af sine landsmænd ihjel), er der også her tale om en mand, der har et sikkert greb om sit land.

 

Selvom genopbygningen af Umayyade-moskéen i Damaskus tog lidt længere tid en forventet (faktisk er den ikke færdig endnu), så er Syrien et oplagt sted at afholde et VM: Centralt placeret mellem Asien og Europa og med sin nyeste historie et perfekt sted for FIFA til at optræde som brobygger og kulturformidler, når det gælder om at læge sårene. ”Fodbold, Fred og Forsoning” er det oplagte slogan for denne slutrunde.

 

Borgerkrige er i det mindste gode til at få ryddet byer og skabt plads til moderne infrastruktur, og vi behøver vel ikke hænge os i irriterende detaljer såsom, hvilke arabiske teokratier der har bidraget med finanserne til genopbygningen?

KINA

Kina har allerede været vært for et utroligt velkoordineret OL, og nu er det naturligvis på tide, at det store land også for et VM i fodbold - mest af alt fordi vi skylder dem. Alle sammen. Og siden Kina ikke kan kvalificere sig for egen kraft, er vi jo nødt til at hjælpe dem en lille smule. Come on: Værtsnationen er altid selvskreven som deltager, og det er den så også denne gang.

I øvrigt forstår vi ikke, hvad det er, fodboldromantikere er så forargede over ved dette bud. Her er masser af superrige klubber med en historie, der er mindst 30 år gammel, masser af (lettere) afdankede stjerner i kinesiske klubber og pragtfulde stadioner over det hele. Din iPhone25 er samlet af kinesere, landet producerer alting i hele verden, og hvis der bliver det mindste optræk til uroligheder, så bliver disse kvalt. Eller nakkeskudt.

Macau og Hongkong er to spillemetropoler, der begge kontrolleres af Kina, hvilket betyder, at der også strømmer penge ad den vej. Og glem så ikke, at mange mænd med etnisk kinesisk baggrund har banet sig vej til Europas førende klubber.

VM i Kina giver på alle måder god mening - i hvert ud fra de principper, som FIFA baserer sig på. Korruptionen er diskret (for bliver man taget i den slags i Kina, vanker der et nakkeskud), arbejderne føjelige, kontrollen med medierne intens, og hvis alt andet fejler, skal man bare sige: ”Vi er verdens største økonomi, og I skylder! (Og derudover er vi i øvrigt den eneste, der kan holde de gale nordkoreanere nogenlunde i skak)."

NIGERIA

VM skal tilbage til Afrika og hvor ellers end kontinentets folkerigeste land, der sportsligt er hjulpet på vej af et fremragende landshold, økonomisk hjulpet på vej af olie og i FIFA-sammenhæng hjulpet på vej af stor erfaring med smørelse de rigtige steder.

Bevares, kritikere vil remse kriminalitet, korruption og meget andet snask op, men det har vi jo set før. Og fik vi sagt, at Nigeria har olie?

Skal man finde andre afrikanske land, der kunne være lige så indlysende, må det være Elfenbenskysten eller Cameroun. De har dog ingen olie, og Nigeria har været leveringsdygtig i masser af sublime fodboldspillere til europæiske klubber. At VM nu skal til Vestafrika er indlysende på mange punkter.

Alle ved, hvor meget FIFA går op i spillet og antiracisme, så hvad er mere indlysende end endnu engang at give et VM til et afrikansk land for at understrege, at FIFA hverken af racister eller korrupte?

Naturligvis vil kritikerne fokusere på, at der er massiv korruption i Lagos og omegn, at kriminalitet, vold, mord og undertrykkelse er udtalt, men den slags er sjældent tungen på vægtskålen, når der skal afgives stemmer.

Næ, det gør sig langt bedre at kunne fremvise alle de succesfulde nigerianere, der sparker til en bold oppe i Europa. Og så i øvrigt lige prikke til den evigt dårlige samvittighed, som de gamle kolonimagter har med hensyn til behandlingen af Afrika generelt. Den virker i øvrigt begge veje: Europæerne stemmer for af dårlig samvittighed, mens alle de gamle kolonier konsekvent stemmer imod de gamle kolonimagter (husk på, at i FIFA er det ét land/én stemme, så Ækvatorialguinea er lige så vigtig en brik som England).

Dog skal det lige afklares, hvorvidt den militante oprørsgruppe Boko Haram hader fodbold lige så meget, som de hader kvinder.