Den Iberiske Hanekamp


De tre mest spektakulære handler i det netop afsluttede transfervindue hænger alle sammen:

Neymar til Barcelona, Gareth Bale til Madrid og Mesut Özil til Arsenal.

Og det, der begyndte som en fejde mellem de spanske giganter, har sådan set styret dette transfervindue - ikke nødvendigvis til det bedre - og der er bestemt ingen garanti for, at de to nye får succes i deres nye klubber.

For vi har efterhånden lært, at både Messi og Cristiano Ronaldo er betragtelige egoer, der ikke rigtig tåler, at nogen gør dem rangen stridig.


Barcelona fik Neymar – den næste verdensstjerne – og Real var derfor nødt til (?) at svare igen med et lignende træk – altså at købe verdens dyreste, dvs. Gareth Bale i Tottenham. Prestige fyldte mere end egentlig logik, for ret beset havde Real vel brug for noget andet end en Bale-type, men for at Barcelona ikke skulle rende med al opmærksomheden, blev det altså Bale; og det for en rekordsum, hvis præcise størrelse forbliver en hemmelighed. Vistnok fordi CR7 ikke skulle blive fornærmet…

Så Bale kom ind, og andre måtte (derfor) ud; mest prominent Mesut Özil, der til trods for sin rang af assistkonge blev presset ud af ledelse; hvis man ellers skulle tro medierne.


Måske var der noget om snakken, for i dagene efter Özils skifte til Arsenal kunne britiske og spanske medier berette om knotne Real-spillere (Albeloa, Ramos og CR7), der alle offentligt havde udtrykt deres frustrationer over, at deres holdkammerat nu var hoppet på en flyver til London.

Sportsligt gav det ikke den store mening at fryse Özil ud, men med en kæmpeudskrivning til Tottenham skulle der lidt ekstra penge ind, mens én af stjernerne måtte ud, så der kunne blive plads i start-11’eren til waliseren.

Farcen omkring Özil blev nærmest total, da den spanske avis ABC bragte nogle saftige rygter om venezuelanske fotomodeller, våde byture og dårlige træningsdisciplin til torvs – alt sammen camoufleret som citater fra Real-præsident Florentino Perez. Vås fra ende til anden, men ikke desto mindre vås, der alligevel blev slubret grådigt i sig af resten af Europas evigt hungrende netskribenter.

Det var nærliggende at begynde at spekulere i, hvorvidt det var en snedig afledningsmanøvre fra det faktum, at de fleste af Özils (forhenværende) holdkammerater undrede sig over assistkongens afgang. I stedet endte det med at blive en historie om, hvordan en fabrikeret historie fra en spansk tabloidavis pludselig kunne blive en seriøs historie i resten af Europas fodboldklummer.


Om de to megatransfers til Madrid og Barcelona så kommer til at gøre den store forskel i den kommende sæson, er det nok værd at sætte spørgsmålstegn ved. Barcelonas problem er ikke offensiven, men derimod et forsvar, hvor en skrøbelig Carles Puyol ofte er ude af holdet. Og dét kan mærkes.

Da Barcelona blev knust af Bayern München i sidste sæson, var det ikke kun fordi, Messi var skadet i den første kamp og helt manglede i den anden. Og i Real var ”problemet” vel snarere træneren, end det var holdet. Så hvor meget kommer Bale til at forstærke Real, når nu Özil og Higuain er væk?

Hvis disse transfers ikke (umiddelbart) giver nogen sportslig mening, må forklaringen findes et andet sted. Og det er oplagt at se på, om det ikke er prestigen de to topklubber imellem, der er den virkelige grund.

Objektivt betragtet har ingen af dem forstærket sig på det område, hvor de i sidste sæson vitterligt viste sig sårbare; i stedet har klubberne investeret massivt i to af de mest hypede spillere overhovedet. Af samme grund er begge klubber stadig i besiddelse af frygtindgydende trupper, men hvorvidt det rækker på den europæiske scene, er nok mere tvivlsomt. For pokaler vindes som bekendt ikke af angrebet, men af et stabilt forsvar.


Så forklaringen på den kædereaktion, de spanske handler satte i kraft i dette vindue, handler om overherredømmet på Den Iberiske Halvø. Naturligvis bliver det spændende at følge kampen om, hvem af de to der vinder, men i det store perspektiv – og med det menes Champions League – kunne man godt forestille sig, at vinderen heller ikke i denne sæson vil komme fra Spanien.

Ganske enkelt fordi prestigen trumfede fornuften i både Barcelona og Madrid.


Klik her for at spille på La Liga hos Unibet