Shop-amok på spansk


Finanskrise? Hvad for en krise? De spanske storklubber i toppen af La Liga handler som en trofækone, der ubekymret svinger kreditkortet i Illum.

Det er naturligvis Real Madrid og FC Barcelona, der går forrest i dette sommertransfervindue, som i den grad er rødglødende. Her i begyndelsen af august har man smidt over 3,1 milliarder kroner efter nye spillere, hvilket er 260 millioner mere end sidste sommer, hvor Gareth Bale og Neymar var de store handler.

Det er kun Premier League, der handler voldsommere (pt. 4,8 milliarder kroner), men her er det fordelt over mange flere klubber.

Mestrene fra Atletico Madrid har også vist sig meget aktive, ligesom Valencia er begyndt at bruge penge. Med Peter Lim - finansmand fra Singapore - i ryggen er klubben, der ellers har været i en kronisk økonomisk krise i de sidste 15 år, begyndt at røre på sig.

Real Madrid har købt James Rodriguez (600 millioner), Toni Kroos (225 millioner) og Keylor Navas (75 millioner), og rygterne om, at man forsøger at hente Radamel Falcao til klubben, inden vinduet lukker, er vedholdende. Klubben har allerede nu - med mindre Angel di Maria og et par andre bliver solgt inden transfervinduet lukker den 31. august - et nærmest dekadent star-ensemble, hvor alle pladser er garderet med mindst én verdensstjerne.

Real Madrid blev, da business-magasinet Forbes i juli vurderede de 50 mest værdifulde sportsklubber i verden – kåret som nummer ét til en værdi af 18,7 milliarder.

FC Barcelona kom ind på andenpladsen (17,6 milliarder), Manchester United er nr. tre (15,4), Bayern München nummer syv (10,1) og Arsenal nummer 16 (7,15) 

Klubben har nået semifinalen af Champions League fire år I træk og er den klub, der har den største omsætning i verden (anslået til 3,7 milliarder i sæsonen 2012/13) Deres aftale med Adidas er 225 millioner værd om året, og Emirates’ trøjesponsorat løber op i 214 millioner pr. år.

Men der er røster, der mener, at den genopstandne spanske købekraft måske ikke har set dagens lys med helt rene midler.

I forbindelse med Gareth Bales rekordtransfer fra Tottenham sidste år meldte det hollandske EU-parlamentsmedlem Derk Jan Eppink sig på banen med en påstand om, at den spanske bank Bankia havde medvirket til at finansieret købet af waliseren - og det ville være ulovligt, eftersom det var EU-midlerne, der forinden havde reddet banken fra at krakke.

Desuden varslede han en undersøgelse, hvor Bankia også havde hjulpet en stribe andre spanske klubber: Barcelona, Athletic Bilbao, Valencia, Osasuna, Elche og Hercules.

Real-præsident Florentino Perez benægtede på det kraftigste og kaldte det en ”smædekampagne mod spansk fodbold”.

Men Kommissionens undersøgelser fortsætter, og senest blev Real tvunget til at standse planer om at ombygge Bernabeu, da en spansk domstol kendte en aftale mellem klubben og bystyret for ulovlig, fordi EU-kommissionen har iværksat en undersøgelse om, hvorvidt der er tale om ulovlig statsstøtte.

Ombygningen ville koste i omegnen af 3 milliarder og skulle være færdig i 2017.

Heller ikke de catalanske rivaler har set sig fri for kritiske blikke. Barcelona blev som bekendt ramt af FIFA’s vrede og fik i april forbud mod at foretage handler i et år - en kendelse, der blev anket, og fordi sagen var ”særlig kompliceret”, som det hed, blev kendelsen midlertidigt ophævet, og Barcelona kunne så igen handle. Hvilket de har gjort: Luis Suarez (600 millioner), Ivan Rakitic (135 millioner), Marc-Andre ter Stegen (90 millioner), Jérémy Mathieu (150 millioner), Thomas Vermaelen (142 millioner) og Claudio Bravo (90 millioner) har alle fået ny adresse i Barcelona. Samlet pris: 1,2 milliarder.

Ganske vist har man så solgt Cesc Fabregas til Chelsea og Alexis Sanchez til Arsenal for i alt 530 millioner, men det efterlader stadig Barca med 615 millioner i røde tal.

Klubben blev i øvrigt ramt af en mindre skandale, da klubpræsident Sandro Rosell i januar måtte træde tilbage, efter at det kom frem, at købet af Neymar havde været væsentligt dyrere end de 425 millioner, som handlen oprindelig lød på.

Den faktiske pris var 646 millioner, hvilket fik den engelske journalist Sid Lowe til at skrive i The Guardian, at dette havde kastet smuds på en klub, der ellers havde levet højt på sit Mes que un club-image i mange år.

Uanset hvor imponerende en købekraft, de spanske topklubber ligger for dagen, er det stadig med en skygge af tvivl om den økonomiske legitimitet. Mindre klubber, der f.eks. ikke har levet op til reglerne om Financial Fair Play, er allerede blevet straffet hårdt, mens det straks viser sig sværere at sanktionere for alvor, når det gælder de to sværvægtere i Madrid og Barcelona.

Flot ser det ud, når en stor stjerne kan præsenteres på Bernabeu eller Camp Nou. Men det kan give en bitter smag i munden, hvis det bliver bevist, at det var en handel, der ikke gik ærligt til.

Læs Per Marxens seneste blogartikler her!