Lang vej tilbage for Frankrigs hypede 'bad boy' M’Vila


Efter Frankrigs sejr i Finland sidste fredag havde sportsavisen L'Equipe en ny helt. Lilles Rio Mavuba blev i avisens mandagsudgave stadig hyldet til skyerne for sin fight og sin optimisme i Helsinki, og det blev endda forelået, at han på et tidspunkt skulle være anfører for Didier Deschamps landshold. Mavubas sidemand på den defensive midtbane Etienne Capoue gjorde også et stort indtryk i kvalifikationskampen og formåede ydermere at åbne scoringen mod Hviderusland tirsdag aften i Paris.

Pludselig ligner det en meget lang vej tilbage til Frankrigs start-11'er for den ganske hypede Yann M'Vila. Rennes-midtbanespilleren var den første på Laurent Blancs holdseddel, og det var helt naturligt. Lige siden han præsterede en utrolig flot debut for Frankrig i Norge i august 2010, havde han lignet den perfekte spiller. Disciplineret, stærk i tacklingerne og en kompetent pasningsspiller - M'Vila havde, hvad der skulle til for at blive den bedste defensive midtbanespiller til rådighed. Arsene Wenger var endda villig til at smide omkring 185 millioner kroner efter ham for at gøre ham til Arsenals midtbanedynamo sidste sommer. Men hvad skete der?

M'Vilas beslutning om at blive i Frankrig sidste år for at beskytte sin plads ved EM 2012 - bevidst om Karim Benzemas fortrædeligheder i Real Madrid, der kostede ham VM 2010 - var af ganske begavet karakter, men den slog fejl. Han havde brug for større udfordringer, og hans form stagnerede, hvilket kulminerede i et skuffende EM 2012.

Det er ikke kun et spørgsmål om form, men også om image. I Frankrig er det helt centralt, hvordan offentligheden opfatter dig, når man er på landsholdet - især på grund af Knysna-mytteriet i 2010, hvilket stadig betyder meget. Når man spiller for Les Bleus i dag, skal man opføre sig ordentligt.

Derfor blev Mavuba foreslået som anfører: Han bliver betragtet som en ordentlig fyr. Han er venlig og høflig over for pressen, og så agerer han klogt i omklædningsrummet; han råber ikke højt, men er i stand til at tage potentielle konflikter i opløbet. På den anden side husker folk, da M'Vila næsten kom op at slås med en tilhænger, der svinede ham til, efter Rennes tabte en semifinale i den franske pokalturnering til Quevilly i april.

M'Vila har også en anden side. Da han skrev under på sin første professionelle kontrakt med Rennes, brugte han ikke alle sine penge på en ungkarlehybel i centrum, men slog sig i stedet ned i et stille kvarter væk fra rampelyset, hvorefter han inviterede sine to yngre søster til at bo hos sig. Som 22-årig er M'Vila far til to børn, og han har ret til at få kvalme af at skulle høre på gode råd om modenhed fra sportsjournalister.

Ryet bliver hængende, og M'Vilas vilde ungdom vil altid blive brugt imod ham. Hver gang han går over stregen, vil kritikerne minde offentligheden om teenagedrengen fra Rennes' berømte akademi, der fløj ind i vanvidstacklinger, eller om drengen, der efter eget udsagn "stjal scootere og rendte rundt i gaderne efter midnat, selvom jeg skulle op i skole dagen efter."

Hvis M'Vila har brug for inspiration i forhold til, hvordan han skal komme tilbage, så ville det ikke være nogen dårlig idé at kigge på sin rival. Mavuba blev kastet ud på dybt vand på det franske landshold af Raymond Domenech og fik sin debut i en livsvigtig VM-kvalkamp mod Irland i Paris i oktober 2004, selvom han kun havde spillet 29 kampe i Ligue 1. Mens M'Vila følte sig som en fisk i vandet på den internationale scene på et tilsvarende tidspunkt i sin karriere, så gik det skidt for Mavuba, og det tog ham lang tid at komme sig over.

After alle sine skader og rap over nallerne i de seneste måneder, hvor hans form og bad boy-image har skræmt potentielle interesserede væk, er det nu M'Vilas tur til at starte forfra. Med tanke på hans fighter-egenskaber vil det være dumt at sige, at han ikke er i stand til at finde de rette svar inden i sig selv.

Læs mere fra ekspert i europæisk fodbold Andy Brassell HER