Paris Saint-Germain gør status efter den italienske invasion


En fransk journalist har kaldt Paris Saint-Germain det 21. Serie A-hold. Det er svært ikke at give ham ret, eftersom pariserne smider om sig med penge efter italiensk tradition - før krisen - og parisernes trup bugner af spillere fra Italien. Eller rettere: Spillere der har spillet i Serie A.


Pariserne har aldrig helt identificeret sig med PSG, der først opstod i 1970 i bydelen Saint Germain en Laye (ikke at forveksle med Saint Germain i latinerkvarteret, som blandt andet blev lovprist af Sartre). Den franske præsident, Hollande, har sagt, at han holder med den lille klub Red Star i hovedstaden, mens andre mener, at Paris FC - pt. i National, den franske tredjedivision - er den ægte pariserklub.


Mindre "parisisk" blev PSG utvivlsomt i 2011, da sheiken Nasser El-Khelaifi købte klubben med den erklærede målsætning at føre den til toppen af Europa. El-Khelaifi, 39 år, har tidligere arbejdet som chef for sportsafdelingen hos Al Jazeera, og i dag ejer han aktiemajoriteten i Qatar Investment Authority.


Ideen var at skabe en storklub med det samme, og det skulle ske ved at investere massevis af penge i succesrige personligheder fra fodboldens verden. Vi kan begynde med sportsdirektøren, Leonardo, tidligere Milan- og Inter-spiller, men først og fremmest en meget intelligent herre og den perfekte mand for de nye ejere. Så har vi træneren, Carlo Ancelotti, med et cv, der inkluderer to vundne Champions League-trofæer på Milan-bænken. Ancelotti kom til Paris sidste januar og overtog jobbet fra Antoine Kombouarè, selvom han lå nummer ét i Ligue 1 inden jul.


Herefter har vi en lang række spillere, der repræsenterer toppen af spillet i Europa og i verden. Thiago Motta fra Inter, Menez fra Roma, Pastore og Sirigu fra Palermo kom alle før sæsonen 2011/12, mens man sidste sommer trådte endnu et trin op på stigen. Ibrahimovic og Thiago Silva kom til fra et Milan-hold, der næsten blev efterladt i dødskramper, og Verratti blev købt i Pescara (135 millioner kroner for transferen plus 75 millioner over de efterfølgende fem år til spilleren). Den slags penge kan italienske hold ikke længere tillade sig at spendere - og da slet ikke for U21-spillere.


Derefter snuppede man Lavezzi i Napoli, og for et par dage siden købte PSG så Lucas Moura fra Sao Paulo for snuden af Inter, der i længere tid havde vist interesse for spilleren, men som overhovedet ikke kan hamle op med de nuværende PSG-ejere.


På banen ser tingende dog ikke helt ud til at gå, som forudset af sheiken, der virker mere og mere nervøs og mindre og mindre overbevist om, at man skal fortsætte med Ancelotti som træner.


I sidste sæson lå PSG længe i spidsen for den bedste franske række, men til sidst blev pariserne overhalet af provinsholdet Montpellier, der har et budget, som slet ikke kan sammenlignes med hovedstadsklubbens ditto.


I denne sæson har pariserne lagt fra land med intentionen om at erobre verden og først og fremmest vinde Ligue 1, hvor der tilbage i august ikke så ud til at være konkurrenter til Ibra & Co.


Nu er vi imidlertid i januar, og PSG har problemer. Klubben kæmper i toppen med sine historiske rivaler fra Lyon og ikke mindst Marseille, men man kan bestemt ikke sige, at PSG dominerer ligaen. I holdets seneste kamp - den første i 2013 - blev det blot til en 0-0'er hjemme mod miniputterne fra Ajaccio. Thiago Motta blev udvist i slutningen af første halvleg, korsikanerne forsvarede sig dygtigt, og Ibrahimovic var ikke i stand til at gøre en forskel på egen hånd.


I Champions League sluttede pariserne forrest i gruppen foran Porto, og nu venter Valencia i ottendedelsfinalen - en modstander der nok viser sig vanskeligere, end mange tror.


Sheiken El-Khelaifi ser umiddelbart ud til at ville give Ancelotti lidt længere snor, men har samtidig allerede annonceret, hvem han vil gå efter i sommerens transfervindue: Mourinho og Cristiano Ronaldo. Det lader ikke til at ordet krise findes i den arabiske ordbog i Qatar.