Amerikansk fodbold: Ikke for enhver pris


Det er ikke alle amerikanske sportsejere, der ser europæisk fodbold som et lukrativt marked. I et interview med CNN i februar 2013 fortalte New England Patriots’ ejer, Robert Kraft (billedet herunder), hvorfor han ikke er interesseret i europæiske klubber:

”Jeg vil kun gøre det, hvis der var et lønloft. Det sagde jeg også for tre år siden. Vi kunne have købt Liverpool for syv år siden. Manchester City vandt mesterskabet, og jeg hører, at de tabte 890 millioner kroner; jeg ville hellere give de penge til velgørenhed. Hvis du kæmper mod nogen, der spiller efter andre regler, er det svært. Vi har ressourcerne til at gøre det, men jeg vælger ikke at gøre det. Jeg vil ikke være med i forretninger, der ikke kan klare sig på egen hånd. Og jeg vil ikke miste penge på grund af et stort ego”.


Kraft var manden, der hentede træneren Bill Belichick til Boston og efterfølgende vandt tre Super Bowls, og han var manden, der byggede et nyt, privatejet stadion, som er godt i gang med at tjene sig selv ind.
Det opsummerer i grunden meget godt, hvilke to forretningsmodeller, der støder sammen, når amerikanerne vover sig ind i den europæiske fodbold. I grunden er det ret paradoksalt, at amerikanere, der kommer fra et kapitalistisk land, hvor virksomhedernes frihed er større end så mange andre steder, er så glade for deres egne sportsligaer, hvor det er normen at klubberne skal deles om indtægterne som en fast forankret del af forretningen.

I disse ligaer har man på sin vis indført nogle næsten socialistiske modeller, hvor der er loft over lønnen, loft over hvor meget en sponsor kan smide ind i klub, og hvor man i forhold til spillerkøb har det særlige draft-system, hvor de hold, der sluttede bedst i en sæson, vælger sidst i den efterfølgende.

Samtlige store sportsgrene i USA blegner i forhold til den måde, som europæisk fodbold fungerer på, hvis vi tager de økonomiske briller på. Sammenligninger man NFL og NHL med europæisk fodbold, er det påfaldende, at den form for ”røverbaronskapitalisme”, som kan eksistere i Premier League, ikke er mulig i Nordamerika. Ufatteligt rige ejere, begrænset deling af de fælles indtægter og eksploderende spillerlønninger er ikke en cocktail, der kan fungere over there.


Det siger dog næsten sig selv, at et system á la det amerikanske er umuligt at indføre i Europa. Den væsentligste årsag er, at de amerikanske ligaer ikke konkurrerer mod nogen andre lande - selvom man trods alt har lukket Canada ind i NHL og NBA.

I fodbold konkurrerer man på tværs af landegrænser - og med skabelsen af Champions League i endnu højere grad end tidligere. Så et lønloft i én liga ville utvivlsomt medføre, at de bedste spillere ville søge andre græsgange. Og her kommer truslen mod Premier League ikke fra Serie A, La Liga eller Bundesligaen, men fra Rusland og Ukraine, hvor oligarkerne regerer.

Disse oligarker har mere end én gang bevist, at de er villige til at betale ublu summer for spillere. Det vil med andre ord være det rene selvmord, hvis de vesteuropæiske klubber - i en tid med stigende lønninger og transferudgifter - gav sig til at regulere sig selv hårdhændet. For så ville Cristiano Ronaldo, Messi og alle de andre bare skifte til Spartak Moskva, Zenit St. Petersborg og Anzhi Machhackala.

Et muligt fremtidsscenarie i forhold til at få et NFL-agtigt system indført, kunne bestå i, at Champions League en dag kommer til at indeholde de 32 bedste hold i Europa på tværs af landegrænser, og at det dermed bliver en privat liga, som har en interesse i at agere som NFL i USA. Hvis det er dén bagtanke og vision, de amerikanske ejere har, må de nok væbne sig med tålmodighed.

På den anden side er de europæiske fodboldfans væsentligt mere passionerede (læs: købevillige), end de amerikanske er. Desuden spiller det nok også en rolle, at fodbold nu engang er verdens største sport, hvilket globaliserer de økonomiske interesser; dette vil aldrig ske for US Sports, uanset hvor meget hype, der så er omkring eksempelvis Superbowl.

Apropos Superbowl, så var den verdens - seermæssigt - største enkeltbegivenhed inden for sport. Lige indtil det europæiske fodboldforbund, UEFA, besluttede sig for at flytte Champions League-finalen til en lørdag.
 

Klik her for at læse det forrige afsnit i kapitlet om det amerikanske indtog i europæisk fodbold!