Amerikansk fodbold: Introduktion


Unibets Per Marxen vil her i efteråret ”følge pengene” og sætte fokus på de rigmænd, der i det seneste årti har kastet sig over den europæiske topfodbold: Oligarker, sheiker, amerikanske rigmænd, europæiske familiedynastier og asiatiske milliardærer.

Så følg med på Unibets SportsCast og her på Blog.unibet.com, hvor vi forhåbentlig vil gøre dig klogere på fodboldverdenens magthavere. I dette tredje kapitel analyserer vi de amerikanske rigmænds engagement i europæisk – primært engelsk topfodbold.

Sportsfranchises er ikke nogen ny opfindelse; de har været normen i USA i årevis, og de seneste år er disse sportskonglomerater også kommet til Europa - primært den engelske Premier League, hvor en stribe af topklubberne nu er ejet af amerikanere.

Politisk har London og Washington i snart et århundrede talt om ”det særlige forhold” mellem England og USA. Nu ser vi så også det særlige forhold overført til fodboldfronten, eftersom seks Premier League-klubber i dag er ejet af amerikanere.


Det handler naturligvis om fodbold, men det handler endnu mere om penge og potentielle indtjeningsmuligheder for verdens mest populære liga i verdens mest populære spil.
Det handler derudover om langsigtede forretningsmodeller, om globalt potentiale, om synergieffekten sportshold imellem og om de ændrede demografiske forhold i selve USA. Prestige og ”legetøj for rigmænd” spiller i denne forbindelse en underordnet rolle.

De seks amerikanske ejere var muligvis nye i gamet, hvad fodbolden angik, men de fleste af dem har rigelig erfaring med at drive sportsklubber i USA - eller skulle man snarere sige sportsforretninger, for i de professionelle nordamerikanske ligaer har man for længst accepteret, at sport og forretning er én og samme sag.


Glazer-familien ejer NFL-holdet Tampa Bay Buccaneers, mens Fulhams nye ejer, Sharid Khan, har Jacksonville Jaguars, og Aston Villa-bossen Randy Lerner ejede indtil 2012 Cleveland Browns. Liverpools boss, John Henry, ejer også baseballholdet Boston Red Sox fra den amerikanske baseball-liga, MLB, mens Arsenals storaktionær Stan Kroenke har hele tre amerikanske franchises i sin portefølje: Colorado Avalanche (NHL), Denver Nuggets (NBA) og St. Louis Rams (NFL). Den eneste amerikanske ejer i England uden et hold i hjemlandet er Sunderlands Ellis Short.

Det virker en smule paradoksalt, at det netop er amerikanere, der er blevet så forelskede i fodbold, at de betaler enorme summer for at overtage de bedste fodboldhold. USA er således til trods for VM i 1994 et af de få lande på kloden, hvor fodbold ikke er den største sportsgren.

Men når amerikanerne handler ind i Premier League, handler det naturligvis om andet end spillet...


Klik her for at læse det seneste kapitel i Per Marxens store efterårsføljeton!