De er skarpe, de belgiere


Mine belgiske venner siger, at det eneste, man i Belgien kan samles om, er kongehuset – og fodboldlandsholdet. 

Ikke så underligt, for Belgien er jo knap nok et land: Den nordlige del er det sydlige Holland, og den sydlige del er det nordlige Frankrig; Flandern og Wallonien, hvor man oven i købet taler to forskellige sprog. 

Ikke desto mindre har vi i grunden meget til fælles med Belgien – ikke kun af størrelse, men også i forhold til den cyklus vores fodboldhold har haft succes med.

Og lige nu er Belgien på vej opad med en generation af spillere, der ikke er set magen til i 25 år. Og fordi den belgiske liga - og belgisk fodbold i det hele taget - måske ikke ligefrem er det, vi bruger mest tid på heroppe, er det naturligvis nærliggende for et lille nørde-program som vores at kaste et blik på den.

Tegneserieland

Ud over øl og vafler er Belgien lig med tegneserier! For selvom man ikke har været bevidst om det, så er det altså et lille stykke af Belgien, vi har i hænderne, hver gang vi sidder med en Lucky Luke-, en Tintin-, en Splint & Co.-tegneserie eller et album med Smølferne i hænderne. Alle blev de skabt af belgiske tegnere og forfattere.

Så vi sender en venlig tanke til Morris, Peyo, Hergé og Franquin med tak for alle de sjove timer i selskab med deres figurer. Og så konstaterer vi ellers, at der ikke er ret meget ”tegneserie” over den stjerneparade af belgiske fodboldspillere, der lige nu slår deres folder i diverse europæiske topklubber.

Belgien var i finalen ved EM 1980 og i semifinalen ved VM 1986: Deres seneste Gyldne Generation med navne som Scifo, Vercauteren, Ceulemans og naturligvis klassekeeperen Jean-Marie Pfaff.

Den nye generation bærer navne som Fellaini, De Bruyne, Courtois, Kompany og Dembélè.   

Og allerede nu har de sat deres præg på de europæiske topligaer. Der var ti spillere at vælge imellem, da Premier League for nylig kårede Årets Unge Spiller. Gareth Bale vandt – men faktisk var der tre belgiske spillere blandt de nominerede:

Christian Benteke (22 år, Aston Villa),

Romelu Lukaku (19 år, WBA)

og Eden Hazard (22 år, Chelsea)

Unibet SportsCast 17 går i dybden med belgisk fodbold. Og tager den alvorligt. For et absolut useriøst kig på Belgien, anbefaler vi i stedet Spademann’s Leksikon!