Fiksfakserierne med Ballon D'Or gør FIFA til grin ... igen


Individuelle priser i holdsport er ulogiske - eller i bedste fald skønhedskonkurrencer uden mening - men man må applaudere FIFA for at være i stand til at fjerne enhver legitimitet fra Ballon d'Or-uddelingen.

Stemmeafgivningen til Ballon d'Or skulle være sluttet sidste fredag og ville efter al sandsynlighed have givet Franck Ribery prisen. Det ville næppe kunne siges at være en uretfærdighed med tanke på, at franskmanden var én af de bedste på et hold, der vandt Bundesligaen, den tyske pokalturnering og Champions League.

Uheldigvis for Ribery står han nu med de samme chancer for at vinde prisen som du og jeg, fordi FIFA i sin visdom har genåbnet afstemningen. Det blev sjovt nok annonceret, kort tid efter at Cristiano Ronaldo havde badet sig i rampelyset, mens han stod på resterne af det, der engang havde været det svenske landshold.

Lad os få én ting på det rene. Ronaldo er ikke bare én af de bedste fodboldspillere i sin generation, men én af de bedste fodboldspillere i hvilken som helst generation. Smid dette bronzefarvede, veltrænede og disciplinerede stykke mandfolk ind i hvilken som helst historisk æra, og han ville lægge verden for sine fødder. Det er kun på grund af Lionel Messi, hvis oprindelse på denne planet jeg stadig er i tvivlsom, at Ronaldo ikke har fået den fulde anerkendelse.

Hvis Ballon d'Or skulle gives til den mand, der havde den største personlige indflydelse på hele 2013, så er der ingen tvivl om, at Ronaldo ville være en af favoritterne, selvom stakkels Ribery med favnen fuld af sølvtøj ville kunne argumentere for, at Ronaldo rent faktisk ikke har vundet noget som helst i år.

Men det er ikke sådan, Ballon d'Or-konceptet fungerer. Stemmeafgivningen er slut. Stemmerne er talt op. Du kan ikke bare ændre reglerne, fordi tingene ikke forløber, som du måtte ønske det.

FIFA hævder, at beslutningen om at genoptage afstemningen og tillade de stemmeberettigede at ændre deres stemmer, skyldes en lav stemmeprocent. Vi bad dem om at offentliggøre beviser, men de vendte ikke tilbage. Vil en organisation, der er så respekteret som FIFA, virkelig pille ved en afstemning for at sikre sig det foretrukne resultat? Det får vi vel aldrig at vide.

Uden beviser vil kynikere gisne om, at denne umiddelbare valgfusk er et panisk forsøg fra Sepp Blatter på at rette op på den skade, han forvoldte i Oxford med ovenstående uskyldige Ronaldo-immitation. Det ville i høj grad være en skam, for den episode var rent faktisk ganske sjov og er i dag det bedste, Blatter nogensinde har gjort for sporten.

Ronaldo var selvfølgelig ikke enig. I en kortfattet Facebook-opdatering skrev portugiseren, at Blatters drillerier "klart viser den respekt og anseelse, som FIFA har for mig, for min klub og for mit land. Det forklarer meget".

Det er lidt af et spring at tage en smule pjank og spas og bruge det bevis for en lusket konspiration, der har til opgave at nægte Real Madrid og Portugal succes. Jeg mener, Blatter gjorde jo kun grin med måden, han går på. Det var jo ikke et karaktermord.

Men Blatter har ikke råd til, at en af verdens mest populære superstjerner anklager ham for at favorisere enkelte spillere. Han har brug for at være elsket af de største udøvere. Vi har trods alt at gøre med den samme mand, der afbrød Nelson Mandela i sorg over sit oldebarns død for at få taget et billede ved VM i Sydafrika i 2010.

Ronaldo fortjener muligvis Ballon d'Or, eller også gør han ikke. I et år hvor europæisk fodbold har været domineret af et virkelig stort tysk hold, er idéen om en individuel pris fjollet uanset hvad. Men at ændre reglerne så sent i processen, så bosserne ikke taber ansigt, er latterligt. Endnu en gang er FIFA til grin i hele verden.
 

Ronaldo og Real Madrid møder i weekenden Almeria. Klik her for at se Unibets odds på kampen!