Førerholdet Anzhis snedige trickDet er tilladt at tro, at russisk fodbold handler om Hulk, Axel Witsel og økonomisk motiveret mytteristemning i omklædningsrummene i øjeblikket. Midt i al denne forvirring kan det meget vel have undsluppet din opmærksomhed, at 
Anzhi Makhachkala satte sig på toppen af den russiske liga i denne weekend. At den storspenderende Dagestan-klub endelig har ramt toppen, kommer ikke som det største chok, men hvem regnede med, at de ville gøre det i al ubemærkethed?

Cheftræner Guus Hiddinks forbindelse til Chelsea har stadig en positiv effekt, efter at Dan Petrescus Dynamo Moskva gav hollænderens mandskab chancen for at snuppe førstepladsen ved overraskende at besejre CSKA i hovedstadsderbyet. Anzhi gjorde sit ved senere at slå Volga Novgorod 2-1. Sejrsmålet blev sat ind af Lacina Traoré, den to meter høje ivorianske angriber, der i sin tid blev spejdet af Arsena Wenger, da han spillede i CFR Cluj. Traoré har nu scoret fem mål i sæsonen, hvilket blot er et mindre end hans verdensberømte kollega og angrebsmakker Samuel Eto'o.

Jep, du hørte rigtigt. Samuel Eto'o. Man skal lige dobbelttjekke, at ikonet fra Cameroun rent faktisk viser vejen for Anzhi, 13 måneder efter at klubejer og lokal milliardær Suleyman Kerimov  gjorde ham til den bedst betalte spiller i verden med en vanvittig kontrakt til 150 millioner kroner om året.

Eto'o og Roberto Carlos, der nu er gået på pension og arbejder som klubbens sportsdirektør - førte an, hvorefter Christopher Samba og Lassana Diarra fulgte efter som de næste store navne. Anzhis spillere lever et usædvanligt professionelt liv, hvor de bor og træner i Moskva af sikkerhedsgrunde, men flyver 1600 km sydpå til Makhachkalas ydmyge Dynamo Stadium med plads til 15.000 tilskuere for at spille hjemmekampene.

Sikkerhedssituationen forhindrer Anzhi i at være vært for europæiske kampe i Makhachkala, og torsdagens Europa League-kamp mod Young Boys finder sted på Lokomotiv Stadium i Moskva. Engelske tilhængere vil snart få muligheden for at se, hvordan det går for Hiddinks projekt, når Anzhi besøger Liverpool i Europa League den 25. oktober.

Det bliver første gang, "Lucky Guus" som træner vender tilbage til Storbritannien, siden sin storartede, men korte periode i Chelsea i 2009. Hans tidlige meritter i Anzhi ser ud til at veje op for den bule, hans renommé fik, da han stod i spidsen for Tyrkiet, hvor han blev kritiseret for at udøve sit job på afstand og ikke vide meget om hjemlige spillere og landets liga.

Anzhis relativt isolerede situation er den direkte modsætning. Hiddink er allerede opdateret på det russiske fodboldlandskab, hvilket selvfølgelig skyldes den tjans som russisk landstræner, han havde, før han tog over i Tyrkiet. Mens Eto'o og Traoré måske lyser mest op internationalt, er Hiddink tilfreds med at have unge russiske talenter som midtbanespilleren Oleg Shatov og målmanden Evgeny Pomazan såvel som mindre hyldede importvarer som Mbark Boussoufa og Jucilei til sin rådighed.

Læg hertil den furore, der er resultatet af Zenits egne bugnende lønaftaler med Hulk og Witsel, og den vedvarende uro, som destabiliserer mestrene til fordel for Anzhi. Et falleret Anzhi-indkøb gav endda lidtb tilbage denne weekend, da den nuværende Dynamo-fløj Balázs Dzsudzsák gjorde sin tidligere arbejdsgiver en tjeneste ved at åbne målscoringen i derbyet i Moskva. Vanvittigt russisk pengeforbrug giver stadig bonus for Anzhi - selv når det ikke er deres egne penge.