Fra en professionel synsvinkel: Bale er fantastisk men han fortjener ikke Ronaldo- og Messi-sammenligninger


Da Harry Redknapp i sidste uge proklamerede, at Gareth Bale er lige så god som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, tissede hele England kollektivt i bukserne af grin.


Rent instinktivt begyndte jeg også at klukle, men før jeg blev for kæk, trak jeg i håndbremsen og trykkede på pauseknappen, så jeg kunne reflektere et øjeblik. Vent et øjeblik, tænkte jeg, måske er det ikke så vanvittigt, som det lyder...


Som erklæret Arsenal-fan/tidligere spiller/ekspert må jeg indrømme, at det gør ondt på mig at indrømme, at vores bitre rivaler fra Nordlondon har en spiller i stalden, som bliver omtalt i samme sætning som de to bedste spillere på planeten. For folk som mig er det meget nemt at afvise knægten Bale som en éndimensionel, ustabil fløj, der alt for ofte forfalder til skuespil.


Men sandheden er, at det ikke er helt fair - bortset fra skuespillet selvfølgelig.


Det er helt logisk at kimse ad sammenligninger mellem Bale og "Ronessi" (beklager udtrykket!). Her taler vi altså om to af de dygtigste spillere, verden nogensinde har set. Rent statistisk og rent fodboldmæssigt er de så langt fra alle andre. Ikke kun er de foran Bale, men stort set alle andre, vi har set på banen, siden den lille buttede gut i blå og hvide striber dominerede i Mexico '86.


De er begge utroligt gode til alt i spillet, og om 25 år eller deromkring vil de sandsynligvis blive husket som to af største, der har spillet, og Pele og Maradona må træde et skridt ned på podiet.


Er Gareth Bale på det niveau? Helt sikkert ikke.


Hvad han dog har, og jeg tror, det er Harry Redknapps pointe, er potentialet til at blive lige præcis så ødelæggende som Ronessi (beklager igen!).


Hans hurtighed er, i manglen af et bedre ord, fuldstændig frygtindgydende. Det er ikke Theo Walcotts spil-med-en-højtliggende-bagkæde-og-I-fanger-mig-aldrig-fart. Det er den meget mere skræmmende jeg-er-ligeglad-med-om-du-har-bolden-eller-ej-jeg-er-stadig-meget-hurtigere-end-dig-fart, og det er lige så sjældent som en Sebastien Squillaci-optræden.


Bed hvilken som helst professionel fodboldspiller på planeten om at nævne vedkommendes favoritspillere, og Bales navn ville ikke være iblandt. Det er ikke nødvendigt, at jeg fortæller dig, at folk som Paul Scholes, Andres Iniesta, Xavi, Andrea Pirlo, Zinedine Zidane m.fl. er de typiske fodboldspilleres fodboldspillere. Plus Ronaldo og Messi naturligvis.


De ovennævnte er alle sikre og superintelligente naturtalenter, der er i stand til at påføre modstanderen dødelige slag, men stadig opfattet som kunstneriske håndværkere, som vi alle kan nyde at se på, når de laver deres smukke malerier.


Bale er ikke af den samme fine slægt. Han er rå, kraftfuld, lynhurtig og i besiddelse af en tordenstøvle på venstrefoden, og selvom det ikke gør ham specielt kunstnerisk at følge, så gør hans egne kvaliteter ham stadig på effektiv vis så meget bedre end sine samtidige. Derfor tror jeg, at der en del topklasseforsvarere derude, der hellere vil stå over for Ronessi end Bale. Og jeg taler ikke kun om Maicon (hvad skete der i øvrigt med ham?).


Bales pinlige ydmygelse af den tidligere Inter-stjerne i 2010 beviste, at waliseren er i stand til at agere legepladsens bølle på den allerstørste scene. Det var bare bekymrende for Spurs, at hele verden var vidne til optrinnet - inklusiv Real Madrid og Barcelona.


Mens Messis hypnotiserende driblinger minder mig om den bedste dreng i skolen, der legede med sine klassekammerater, så er Bales evne til at spurte fra alle andre og smadre bolden i nettet også meget lig den store dreng i klassen, der sætter klassekammeraterne på plads med sin overlegne fysik. Denne type overlegenhed i topfodbold burde ikke blive afvist, bare fordi det ikke er så sexet. Det er lige så forbløffende.


Kløgtige og snu forsvarsspillere tror, de ved, hvordan man skal håndtere Bale. De er klar over, at det er fatalt at løbe om kap med ham, så de lægger sig helt tæt på ham og tvinger den 23-årige til at bevæge fødderne lynhurtigt eller til at lave et trick, der skal snyde dem. Det er på dette punkt, at Bale stadig har plads til forbedringer. Han er ikke ude af stand til at tage fusen på sin modstander med en finte, men det kommer ikke lige så naturligt til ham som til andre.


Rio Ferdinand er måske uenig, men der er dem, der siger, at man kan lokke Bale ned i en blindgyde ved at presse ham til at gå til sin egen højreside. Hans fantastiske mål for nyligt på Old Trafford tyder på, at det ikke altid er den bedste idé, men han bliver nødt til at arbejde med sin svage fod, hvis han vil undgå at blive forudsigelig.


Uanset hvad du måtte mene om hans begrænsninger, så gør Bales unikke kvaliteter ham til noget ganske specielt. Han scorer endnu ikke nok mål eller dominerer kampene, som han måske kunne, men han har vist, hvad han er lavet af.


Bales problem er, at hans styrker har en udløbsdato. I modsætning til nu vil han ikke være i stand til at løbe folk op, der allerede er i topfart, når han bliver over 30 år gammel. Hans tid på toppen er ledsaget af et tikkende ur.


Hvis jeg var ham, ville jeg tænke mig om og skifte til et storhold, før det er for sent, fordi indtil den dag hvor han imponerer os hver uge på et af de største Champions League-hold, så vil folk altid grine af én, når man siger, at han hører hjemme i det samme postnummer som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.