Made in Italy: Interview med den tidligere topangriber Benito Carbone


Benito Carbone var én af de første "immigranter" i italiensk fodbold. Efter at have spillet for Inter, Torino, Napoli, Ascoli, Reggina og Casertana var Benny én af de første, der red med på "den engelske bølge" i 90'erne - den samme bølge, der fik Vialli, Ravanelli og Zola til at give Premier League en chance.

Første stop i Storbritannien var Sheffield Wednesday, hvor han blev i tre år, og derefter gik turen så til Aston Villa, Bradford City, Derby County og Middlesbrough. Efter at være vendt hjem til Italien blev Carbone også den første, der prøvede lykken i Sydney - ja, det var før Del Piero - selvom det australske eventyr på grund af en skade ikke skulle komme til at vare længe.

Navnet Benny Carbone bliver utvivlsomt som oftest kædet sammen med den gyldne periode i Bradford City, der dengang spillede i Premier League og havde et budget, der endnu tillod klubben at købe store udenlandske navne.

Han peger på, hvad Bradford har præsteret i denne sæson med en plads i Liga Cup-finalen på trods af klubbens status som midterhold i League Two (den fjerdebedste række i England). Finalen mod Swansea bliver spillet den 24. februar, når der er parlamentsvalg i Italien, og det er med beklagelse, at Carbone ikke kan se kampen live, fordi han samme dag skal stå i spidsen for sin norditalienske klub fra den fjerdebedste række Valée d'Aoste - et trænerjob han har fået efter tidligere at have trænet Pavia og Varese. Vi lægger dog ud med at tale om England. Naturligvis.


Unibet: Benny, hvordan reagerede du på nyheden om, at Bradford City var kommet i finalen i Liga Cup'en? Hvad mener du om det?

Carbone: Jeg blev klar over det, fordi de begyndte at ringe til mig fra England før semifinalerne. BBC og forskellige aviser ville have mig til at kommentere nyheden - blandt fordi det var mod en anden af mine tidligere klubber, Aston Villa. I Bradford er alting ændret i forhold til dengang, jeg var der. Fra ledelsen til alle trænerne. I dag er det en helt anden klub. Jeg har ikke set dem spille i denne sæson. Jeg ved, at de spiller i League Two, og når de er nået helt til finalen, så har de helt sikkert fortjent det. Jeg kender en del til engelsk fodbold, og jeg ved, hvor meget selvopofrelse, arbejde og sult efter sejr betyder. Og hvis Bradford tager denne sult med til finalen, så tror jeg også på, at holdet har muligheder for at vinde. Jeg ved, hvor vigtige pokalturneringerne er for englænderne, og jeg tror, at de vil betragte det som deres livs kamp.

Unibet: Vi nævnte før, at Bradford i semifinalen havde slået Aston Villa, en anden af dine engelske klubber, ud. Villa har været utroligt dårligt kørende i Premier League i denne sæson, hvor de til og med ligger til nedrykning...

Carbone: Ja, jeg ved, at de ligger dernede og roder, men kender ikke så meget til holdet. Jeg ved, at de har mange unge spillere, hvilket kan have haft en indflydelse. Jeg har set, at de har lavet mange fejl i forsvaret, og at de ikke forsvarer sig som en enhed, hvilket er en fejl, man ofte ser hos unge og uerfarne mandskaber. Jeg håber, at Villa lykkes med at komme væk fra nedrykningszonen i tide, selvom det ikke bliver let.

Unibet: Hvad har du taget med dig fra engelsk fodbold?

Carbone: En masse. Jeg rejste til England som 24-årig. Det skulle vise sig at blive en smuk oplevelse. Det var en anden måde at spille fodbold på. De havde nogle værdier, der var anderledes end dem, vi havde i Italien. Jeg vil meget gerne vende tilbage en dag som træner for igen at kunne smage på de omgivelser, på stemningen inde på stadion. Det er noget, som jeg helt sikkert gerne vil opleve igen.

Unibet: Har du holdt kontakten med dine tidligere klubber?

Carbone: Desværre ikke. Også fordi, som jeg sagde til dig, alt har ændret sig i Bradford. I Birmingham er jeg sikker på, at de stadig husker mig, og jeg vil meget gerne tage tilbage dertil - også bare for at se en kamp på Villa Park. For nogle år siden genså jeg nogle af mine tidligere holdkammerater, da jeg blev inviteret til Masters, der er en 5-mod-5-indendørsturnering for tidligere topspillere. Det var fedt, og jeg fik blandt andet hilst på Ray Parlour.

Unibet: Hvordan går det med din trænerkarriere? Hvordan går det i Valle d'Aosta?

Carbone: Godt vil jeg sige. Vi havde visse problemer i begyndelsen af sæsonen, men nu er vi ved at være på rette kurs. Med sejren i søndags ude mod Casale ligger vi midt i rækken, og jeg tror, at vi nu har fundet en vis stabilitet.


Vi vil være til stede ved Liga Cup-finalen på Wembley den 24. februar, og vi vil være de første, der sender en sms til Benny med resultatet af kampen. Og så håber vi, at der måske er nogen i England, der noterer sig, at vi her har en træner, der før eller siden har tænkt sig at vende tilbage...