Oligarkernes rige


Oligark. Det er et ord, som de fleste efterhånden har vænnet sig til at høre, når talen falder på Rusland og andre af de gamle Sovjet-republikker.

Oligarki er græsk og betyder ”fåmandsvælde” og hentyder til en styreform, hvor det er de få, der leder de mange. I modsætning til demokratier eller gammeldags aristokratier, hvor det i teorien skulle være ”de bedste”, der regerede, så er magten i et oligarki ikke altid udført åbent. Oligarkerne foretrækker således rollen som grå eminencer, hvis kontrol udøves ved hjælp af økonomiske midler. 

I moderne forstand er oligarkerne mere end blot en elite; de udgør en enorm koncentration af både magt og penge.
 


Roman Abramovich er en af de mest berømte oligarker i den vestlige verden på grund af sit engagement i Chelsea
 

En oligark er en af de få magthavere i et fåmandsvælde, og i det moderne Rusland er det blevet en betegnelse for de forretningsfolk, der meget billigt overtog store statslige virksomheder, da de blev privatiseret under præsident Boris Jeltsin i starten af 90’erne. På baggrund af dette har de sidenhen opbygget enorme formuer. For at få en mere detaljeret beskrivelse af forbindelsen mellem oligarkerne og russisk fodbold bør du lægge ører til Unibets SportsCast.

Man kan i forbindelse med disse oligarker spørge sig selv, om forbrydelser faktisk betaler sig. Hvis man tror på dem, der kalder de oligarker, som vi portrætterer i artikelform og podcast, for kriminelle, så er svaret ja. Abramovich, Usmanov, Rybolovlev og Akhmetov har nu alle nået en position i verdenssamfundet, hvor de fremstår som urørlige. Ikke mindst fordi de med deres fodboldklubber har fået kastet et mere glamourøst og folkeligt skær over sig.

Kigger man ene og alene på de økonomiske nøgletal, er den russiske ligas samlede transferregnskab stadig i rødt. Det har det været de seneste 10 år. I sidste sæson var der således et underskud på det, der svarer til over 1,9 milliarder danske kroner. Her taler vi udelukkende spillerkøb og -salg, for lønningerne er en velbevaret hemmelighed på de kanter.
 


Der er blevet brugt masser af penge i russisk fodbold de senere år - ikke mindst på spillere og nye flotte arenaer


Blandt de russiske klubejere er der forskellige motiver til investeringerne, og det handler ikke udelukkende om størrelsen på deres egoer.

Ligesom det unge russiske demokrati er ved at finde sig selv langsomt, så er den russiske fodbold også i færd med at finde sin plads, og det er ikke ambitionerne, der mangler. Russisk fodbold bliver næppe den samme attraktive tv-vare som Premier League og La Liga, men med VM 2018 og en stribe russiske klubhold med succes i Europa er der på allerede gjort meget for at styrke selvforståelsen i Rusland. Her er fodbolden et vigtigt redskab i det aktuelle politiske klima, og oligarkernes investeringer i fodboldklubber skal først og fremmest ses som politisk træk - uanset om det er lokalt eller internationalt. At støtte fodbolden vidner om patriotisme lokalt og om ambitioner internationalt. Begge dele er meget værd i Putins Rusland.

Forretningsfolk kan nemlig godt acceptere røde tal i en del af deres forretning, så længe det vel at mærke er en værdifuld investering i det lange løb.
 

Oligarken Boris Berezovskij, der døde i marts, forstod forbindelsen mellem business og politik


Sidste år granskede vi de ukrainske oligarker for at få en bedre forståelse af, hvordan det lykkedes Ukraine at blive medvært for EM 2012. Der bliver i denne program- og artikelrække et par gengangere, men her retter vi primært blikket mod de russiske oligarker, der har investeret i både lokale og internationale fodboldklubber. Det har de gjort i et omfang, der har været med til at revolutionere fodboldens transfermarkeder og i øvrigt gjort Rusland til et attraktivt sted at være fodboldspiller.

”I Rusland er den mest profitable investering en investering i politik”, sagde den nu afdøde oligark Boris Berezovskij til den tysk/franske-tv-station ARTE i 2005.

I dag synes fodbold at komme lige bagefter.

Unibets Per Marxen vil her i efteråret ”følge pengene” og sætte fokus på de rigmænd, der i det seneste årti har kastet sig over den europæiske topfodbold: Oligarker, sheiker, amerikanske rigmænd, europæiske familiedynastier og asiatiske milliardærer. Så følg med på Unibet SportsCast og her på Blog.unibet.com, hvor vi forhåbentlig vil gøre dig klogere på fodboldverdenens magthavere.