Tillykke til Barcelonas Messi: Den uselviske holdspiller der blev en individuel legende


Overraskende for absolut ingen vandt Lionel Messi mandag Fifa's Ballon d'Or for fjerde gang i træk med 41.6 pct af stemmerne. Faktisk bestod det mest overraskende den aften i, at 58.4 pct. af stemmeafgiverne mente, at hans 91 mål i et kalenderår ganske vist var en flot milepæl, men i år var de ude efter noget virkelig imponerende. Forbløffende. Messi er god, at en masse tid og penge ville have været sparet, hvis bare Fifa i sidste uge havde sendt ham en sms med teksten: "Behold trofæet m8, vi ses i 2014".

Når det er sagt, så ville vi uden Ballon d'Or miste muligheden for at stirre på Cristiano Ronaldos forkælede drengeansigt og spørge os selv om, hvorvidt det bliver i år, at han knækker, slår Messi i ansigtet med mikrofonstativet og spurter væk med trofæet, mens han skriger: "I enhver anden æra ville de have SVEJSET DETTE TROFÆ FAST TIL MIN HÅND!".

Ronaldo er angiveligt utilfreds og på nippet til at forlade Real Madrid på grund af klubbens manglende evne til at tale hans sag i forbindelse med priser som denne. Ja, vi er alle en smule udkørte og følelseskolde omkring moderne fodbold, så prøv nu lige at læse det igen. En af de største fodboldspillere i verden er parat til at forlade en af de største klubber i verden, fordi han ikke vinder nok individuelle nipsgenstande. Det er decideret skræmmende.

Fodbold har aldrig handlet om individet. Det er derfor, golf blev opfundet. Fodbold blev opfundet for at aflede kaosset og aggressionerne hos de kæphøje kostskoledrenge i det 19. århundrede. Indespærret i deres klostre uden de tre ting, som teenagedrenge har brug for for at overleve (porno, Football Manager, deres mor), havde disse studerende en ubehagelig tendens til at gå amok. De blev ved med at besætte fløje af skolebygningen, som de først forlod, hvis personalet tilkaldte hæren. Det er ikke noget, jeg finder på. En gruppe af fremsynede kostskoleledere mente, at hvis drengene blev taget med ud på en mark og fik lov til at sparke hinanden til plukfisk, så ville de måske holde op med at sparke til skolens mure. Hvis man kunne organisere drengene og få dem til at arbejde som et hold, der bevægede sig fremad mod et fælles mål, som gik ud på at sparke modstanderholdet til plukfisk, så ville dette hold hjælpe dem til at blive unge gentlemen.

Fodbolden spredte sig hurtigt, blev sat i system, raffineret og udbredt til resten af verden. I Nordengland blev "holdet" et slags banner, som industribyernes befolkning kunne samle sig bag. Noget man kunne se frem til efter en uges arbejde i minen, hvor man som en vanvittig prikkede til kanariefuglen (ikke en eufemisme) og undrede sig over, hvor stanken kom fra. Andre steder blev "holdet" henholdsvis symbol på regionalisme, på nationalisme eller på korintiske idealer. Spillet har ikke overlevet så længe, fordi det er mere spændende, mere innovativt eller mere salgbart end ethvert andet spil. Det overlevede, fordi det i virkeligheden ikke handler om spillet. Det handler om "holdet".

Det forstår Messi. Det er derfor, han ikke har nogen intentioner om at forlade Barcelona. De antydninger om at han skulle mangle mod, der er blevet fremsat af forskellige britiske radioværter, er til grin. Han mangler ikke mod. Han ved bare, at han repræsenterer et stærkt hold, at hans talenter er blevet udviklet takket være store mænd, og at han slås side om side med massevis af store spillere, der gør det beskidte arbejde for ham.

Der er en anden årlig prisuddeling i hvert land. Det er ikke den perfekte måde at bedømme fodboldtalent på, men det er så tæt på, som vi kommer. Det kaldes en "ligastilling". Ronaldo bør fokusere på den i stedet for at køre sig selv op i en forfængelig jagt på individuelle bagateller.

Klik her for at læse mere af den fortrinlige Iain Macintosh.

Unibet tilbyder allerede spil på Ballon d'Or 2013, hvor Lionel Messi med odds 2.00 er favorit til at vinde prisen for femte år i træk.