Christian Eriksen: Hvad skal jeg gøre for at få jer til at elske mig?


"Dominerer han kampene nok?", spurgte Mauricio Pochettino til emnet Christian Eriksen tilbage i December. “Det er udfordringen for ham. Måske er vi nødt til at gå skridtet videre og prøve at vurdere hans personlighed, hans karakter, position på banen, hans kvaliteter".

Man forstår, hvad det er Pochettino siger. I en liga bygget op omkring individuelle stjerner sælger Eriksen ikke sin egen vare helt så meget som andre spillere i Premier League, og Tottenhams manager prøvede at minde de tilstedeværende journalister om, at det er alt for nemt at overse Eriksens indflydelse.

Hørte de så efter, de tilstedeværende journalister? Nej. 

"Mauricio Pochettino stiller spørgsmålstegn ved Christian Eriksens evne til at dominere kampe", lød Sky Sports overskrift efterfølgende, og dermed kunne Eriksens undervurderede rygte vokse yderligere.Prøv at se på listen over de fem bedste chanceskabere i Premier League siden starten af sidste sæson. Mesut Özil kostede 42.5 millioner pund og ligger i forhandlinger om at øgelønnen til 140.000. Alexis Sanchez kostede 35 millioner pund og er på en kontrakt magen til Özil. Dimitri Payet, 29 år, underskrev en ny aftale med West Ham til en værdi af 125.000 pund om ugen og blev solgt for 25 millioner. Kevin de Bruyne blev købt for 55 millioner og har en ugeløn på 150.000.

Og så er der Christian Eriksen. Siden begyndelsen af sidste sæson har kun to spillere i Premier League kreeret flere chancer end ham, og ingen har lavet så mange assists. Han har desuden scoret 38 mål i tre og en halv sæson siden skiftet til Spurs, hvilket er mere end eksempelvis Juan Mata i samme periode.

Endnu mere imponerende: Eriksens total på 34 mål og assists lagt sammen siden begyndelsen af 2015/16 sæsonen gøres ikke bedre af nogen midtbanespiller i Premier League. Hverken Özil, De Bruyne eller Eden Hazard. Og Eriksen er yngre end disse tre. 

Frem til september sidste år lå Eriksen på en basis-ugeløn på kun 35.000 pund. Harry Kane blev rygtet til Manchester United, Dele Alli til både Real Madrid og Barcelona. De eneste rygter omkring et skifte for Eriksen kom i august 2016, hvor italienske medier og Daily Telegraph hævdede, at Inter og Juventus var interesserede, efter at Eriksen havde krævet en ugeløn på 150.000 af Tottenham. En måned senere udtrykte Eriksen sin glæde over en ny aftale til "kun" 70.000 om ugen.

Det er muligt, at der er mere kreative spillere i Premier League, men ingen har større værdi end den 25-årige dansker, der blev købt for bare 11.5 millioner pund hvilket svarer til tre fjerdedele af Jordan Ibe. Eriksen tjener 40.000 mindre om ugen end Ashley Young og er seks år yngre.

Eriksen er kriminelt undervurderet.

Til trods for sin kreative indflydelse er Eriksen ikke en spiller, der jævnligt tildeles roser. Tottenham-spillere har vundet fire af de seneste fem PFA Young Player of the Year, men undtagelsen er fra 2013/14, hvor Eriksen blev kåret til årets spiller i Tottenham i en alder af bare 22. Danskeren tabes åbenbart af syne, omgivet som han er af unge, spændende engelske talenter. Han er en af de bedste handler, hvad værdi angår, i Premier League inden for de seneste 10 år og er kriminelt undervurderet.

Han har aldrig været nomineret til prisen Young Player of the Year, selvom han havde alderen til det helt op til 2016. Han var den førende chance- og assistskaber for en titelkandidat i sidste sæson, men såvel Ross Barkley som Jack Butland blev begge nomineret foran Eriksen. Barkley har været nomineret to gange.

Også Tottenhams tilhængere er skyldige i at overse Eriksens offensive indflydelse. Dele Alli laver tunnellerne og har det engelske pas, men Eriksen bør hyldes præcis lige så meget. Alle beskyldninger om at han er en "godt-vejrs-spiller" uden lysten til at arbejde hårdt, kunne ikke være længere fra sandheden. Siden begyndelsen af oktober har Eriksen spillet 90 minutter 17 gange i ligaen. I 15 af disse løb han flere meter end nogen anden Tottenham-spiller, og han har løbet næstflest i de seneste to.

Pochettino er dog sjældent sen til at udtrykke sin begejstring for Eriksens aggressivitet med og uden bold. Ingen kan spille alibifodbold i Pochettinos system, og hvis han kan anklages for ind imellem at underpræstere i de "store" kampe på udebane, kan samme beskyldning rettes mod flere af holdkammeraterne. 

Eriksen har spillet 127 klubkampe siden august 2014 og står i en alder af 25 allerede noteret for 390 kampe i karrieren. Evner, udholdenhed og stabilitet - altsammen i en ung spiller, der bare kostede 11.5 millioner pund og lige har underskrevet en ny fire-årig kontrakt til en brøkdel af den værdi, som flere af hans samtidige i Premier League er på.  

Christian Eriksen har måske ikke en personlighed, der aftvinger stor respekt for sine evner og for det, han har opnået, men det betyder ikke, at han ikke fortjener den. Det er ofte de stille personligheder, som er værd at holde øje med.