Fra en professionel synsvinkel: Raheem Sterling bør modtage Liverpools kontrakttilbud med åbne arme


Hvis man skærer helt ind til benet og sammenligner denne sæsons præstationer alene, så fortjener Raheem Sterling mere i løn end sin Liverpool-kollega Stewart Downing.

Du kan være sikker på, at vidunderbarnets agent har mindet træner Brendan Rodgers og sportsdirektør Ian Ayre om dette ubestridelige faktum mere end en enkelt gang i løbet af de langstrakte kontraktforhandlinger, som gik forud for Sterlings 18 års fødselsdag i sidste uge.

Det skulle vise sig at være en milepæl, der blev passeret på skuffende facon for ledelsen på Anfield. Ifølge regler fra det engelske fodboldforbund kunne den jamaicanskfødte fløj skrive sin første langtidskontrakt, og Liverpool havde håbet på, at Sterling med åbne arme ville tage imod klubbens generøse kontrakt, der angiveligt skulle havde løftet spillerens ugeløn fra under 20.000 kroner om ugen til over 275.000 om ugen - altså næsten 15 gange så meget som før. Det er en stille og rolig årsløn for en teenager på over 14 millioner kroner om året.

Alligevel rystede Sterling, eller skal jeg sige Sterlings rådgivere, på hovedet af tilbuddet og gav Rodgers og Ayre et klart nej. Hvorfor? Fordi, siger de, mindre indflydelsesrige holdkammerater som Dowming får over dobbelt så meget.

Fair nok?

Nej. Nej, det er det ikke. Det er ikke sådan, tingene foregår i fodboldverdenen, og hans rådgivere misser fuldstændig pointen.

Raheem Sterling har dags dato spillet 27 kampe for Liverpools førstehold. Han har set moden, dygtig, frygtløs og ekstremt farlig ud, selvom han rent faktisk kun har lavet ét mål indtil videre.

Er den start på den unge mands karriere, hvor imponerende den end måtte være, værdig til at skyde ham op på et niveau, hvor han tjener det samme som Downing, der har leveret varen i ti år på højeste plan? Det mener jeg ærligt talt ikke, den er.

En ting ad gangen, Raheem...

Det er imponerende som 17-årig at kunne håndtere presset i Premier League, men er Sterling også moden nok til at kunne håndtere ansvaret for vanvittige mængder penge, der brænder hul hans lommer?

Af og til må man tænke på børnene, og selvom Sterling efter sigende allerede skulle have tre, så er han selv knap nok trådt ud af sine egne barnesko.

Sult er en vigtig faktor. Sterling er kun et menneske, og en femårsaftale til en værdi af 92 millioner kroner eller mere kan ændre mennesker på forskellige måder.

Giv en person for meget, for tidligt, og du vil altid løbe en risiko for, at spilleren ændrer personlighed.

Det er ikke ofte, jeg sympatiserer med fodboldklubber, men i denne sag føler jeg virkelig med Liverpool. Klubben gør det rigtige. Ikke kun for sig selv, men også for knægten.

Kontrakttilbuddet er højt, rimeligt og med spillerens interesser for øje. Med mindre klubbens super hurtige fløj laver en lige så hurtig kovending, så risikerer The Reds alligevel at miste sin mest kostbare diamant for et ubetydeligt beløb, når hans kontrakt udløber i 2014. Ellers, hvilket er mere naturligt, tvinges Liverpool til at sælge ham til en rival i nær fremtid.

Her er tale om en spiller, der kommer til at tjene en stor bunke penge i fodboldens verden. Han klarer sig allerede ganske fint, hvis I spørger mig, med sine 920.000 kroner om året plus bonusser. Når han fejrer sin 21 års fødselsdag, vil Sterling være i en privilegerede situation, hvor han aldrig mere er tvunget til at lave en dags arbejde.

Hjemmedyrkede spillere har altid haft det sværere end andre, når det kommer til løn. Når du kommer fra et udgangspunkt længst nede i hierarkiet, som jeg gjorde, da jeg var ungdomsspiller til lige over 250 kroner om ugen, så handler det om at kæmpe sig op gennem systemet. Arbejd hårdt, bevis at du er værdig til plads på førsteholdet, hvorefter vi vil belønne dig, som du fortjener. Sådan lød Arsenals råd til mig, og det var en gulerod, jeg var mere end villig til at stræbe efter.

Hvis Raheem Sterlings agent virkelig har sin klient bedste interesser for øje, så råder han teenageren til at skriver under på, hvad der bliver lagt foran ham og til at fortsætte sin udvikling under en træner, der tydeligvis elsker ham højt, og lover samtidig, at den dag, hvor spilleren er værdig til en klækkelig lønforhøjelse, så vil man sparke Ian Ayres dør ind.

Du behøver ikke at have en lang karriere for at tjene en masse penge på fodbold, men hvis du ønsker at få en lang karriere, så er det ofte den bedste idé ikke at tage for meget, for tidligt.

Hvis Raheem Sterling fortsætter sin hurtige udvikling i Liverpool, så er der ikke noget at bekymre sig om. Om kort tid vil han tjene det dobbelte af, hvad spillere som Stewart Downing kradser ind.