Michael Laudrup er sæsonens største stjerne


Mens folk, du egentlig ikke rigtig har hørt om, samler små gyldne statuetter ind for ting, de har bedrevet i filmens verden, er det værd at bemærke, at vi ikke ligefrem er blevet forkælet med gode historier og store fortællinger i denne sæsons Premier League.

De sædvanlige episoder med drama og intriger har vi ikke rigtig set. Mesterskabskampen - det måske mest Hollywood-agtige plot i fodboldverdenen - blev reelt set vundet af Manchester United tilbage i september, netop som receptionisten på Emirates trak et papir ud af faxmaskinen, hvorpå der stod: "Hvor meget skal I ha' for ham fyren med de flotte tænder? Kh. Alex".

Selv nedrykningskampen har været kedelig indtil videre. De bedste hold har holdt sig væk, de svagere hold befinder sig allesammen dér, hvor du forventer, og Wigan, der normalt er ret elendige hele sæsonen, men som lige nøjagtigt bliver oppe, ser ud til lige nøjagtig at blive oppe, selvom de har været ret elendige hele sæsonen. Det eneste, der har kunnet minde lidt om undeholdning, har været QPR's indkøbsvanvid i sommer, som ikke har ført til noget som helst, samt det faktum, at klubben gjorde præcis det samme i januar, hvis nu nogen skulle have misset det.

Joey Barton spiser baguettes i Sydfrankrig, Mario Balotelli er minimum seks måneder fra at finde et hestehoved i et af sine soveværelser, og det er længe siden, vi sidst så en engelsk landsholdsspillers kone på forsiden af en avis...

Faktisk er den eneste gode historie, vi har hørt hele året, den om Michael Laudrup. Danskeren overtog ikke bare et Swansea-hold, der stod over for at skulle overvinde klichéen om sæson-nummer-to-syndromet, men også et Swansea-hold, der ikke længere kunne gøre brug af Joe Allen, Gylfi Sigurdsson, Steven Caulker eller Scott Sinclairs kvaliteter. Den nye træner stod med andre ord over for det, som optimister ville have kaldt en "overgangssæson". Søndag kunne man imidlertid se ham rende rundt på Wembley efter at have ført den walisiske klub til det første større trofæ i 100 år.

Det er derudover ikke urealistisk, at klubben ender i den øverste halvdel af Premier League, hvilket har fået Laudrups renommé som manager til at nå nye højder, og spørgsmål om danskerens fremtid vil svirre langt tid inden, DVD'en med League Cup-finalen er at finde i klubbens fanshop. Kan Swansea holde fast i ham? Hvor lang tid går der, før en af hans tidligere klubber kommer og frister ham med en stor kontrakt?

De to mest højprofilerede af hans tidligere arbejdsgivere, Real Madrid og Barcelona, kan muligvis få brug for nye kræfter i trænersædet til somme, hvilket vil give os et klassisk kærlighedsdrama at slutte sæsonen af på. Chelsea er på jagt efter et stort trænernavn, Roberto Mancini er langt fra sikker i sit Manchester City-job, og før eller siden bliver Alex Ferguson nødt til at hænge sin overfrakke på knagen og sætte sig til rette i en blød stol for at overvære Uniteds kampe. Kort sagt: Laudrup kunne ikke have valgt et bedre tidspunkt at blomstre som træner.

En af Michael Laudrups største styrker er dog samtidig en af hans største svagheder: Det faktum at han er Michael Laudrup. Eftersom han var en af sin generations største fodboldspillere, vil den fælles fodboldbevidsthed ikke stille sig tilfreds, før hans trænerkarriere når samme høje niveau som hans spillerkarriere, og enhver succes med Swansea City vil blive fulgt op af den overbevisning, at han nu er klar til større ting. Måske er han, men det at føre et hold til en stor Wembley-finale efter at have slået de forsvarende Champions League-mestre i den foregående runde lyder som en ret stor ting i mine ører.

I en sæson, der stort set har været blottet for drama, har Michael Laudrups taktik, indkøb, værdighed, ydmyghed og succes været en fascinerende forandring af hverdagen i Premier League. Kun tiden vil vise, om han har, hvad der skal til for at gentage bedriften med en af de største klubber, men lige netop nu har han gang i noget godt på den walisiske kyst, og der er masser af tid. Et par yderligere happy endings for Swanseas tilhængere kan bestemt ikke udelukkes.
 

Klik her for at læse flere af Adams artikler.