Nether Netherland: Rafa Benitez passer ikke ind i Chelsea


Der har været en del mennesker - Liverpool-fans primært - der desperat har forsøgt at fortælle verden om, hvorfor Chelsea-tilhængere ikke har nogen grund til at være på selvmordets rand. Liverpool er slaver af ideen om, at visse personligheder fra klubbens fortid, inklusiv Rafa Benitez, er sportens helte med intelligens og evner, der er andre overlegne. Det er en fejlvurdering. Det er et velunderbygget faktum, at Liverpools tilhængere er ført bag lyset, og Benitez' tidligere succeser hører lige nøjagtigt fortiden til. Hans senere præstationer tyder i stedet på, at han ikke vil være i stand til at skaffe Chelsea succes. Hvis det var en stabil trænervikar, klubben ville have, havde man været bedre tjent med en kartoffel udstyret med en paryk og en højttaler, der udbasunerer Roman Abramovichs tanker.

Vi er blevet fortalt, at der er tale om en fornyet Benitez, der ikke længere er den mand, som forlod Liverpool og fejlede stort i Inter. For nylig afviste han et trænerjob i Sampdoria. Det har han givetvis haft gode grunde til. Jobsikkerhed er et særsyn i Italien, og en så krævende træner ville muligvis ikke have fået den grad af kontrol, som han ønsker. Men husk på, at det ikke var en stor klub. Det var Sampdoria. Hvis Benitez virkelig havde gennemlevet en fornyelsesproces og var i stand til at give sit bedste, hvorfor var der så ikke andre klubber, som viste interesse for ham? Man kan mistænke de største klubber for at indtage det synspunkt, at han allerede har fået chancen i en storklub, men at han her kompromitterede sig selv. Få mænd på toppen af deres karriere ville trække sig tilbage fra deres hverv og starte en blog. Det var lige præcis det, Benitez gjorde, og dette tyder på, at han ikke er klar til en seriøs tilbagevenden til trænerfaget.

Benitez fik muligheden for at gøre sig til som Andre Villas-Boas' øjeblikkelige erstatning. De to parter diskuterede den potentielle kontrakts længde sidste år, hvor Benitez ønskede et længere engagement og ikke var interesseret i at være en lappeløsning. Det førte til, at Roberto Di Matteo blev kaldt ind. Et år senere blev han tilbudt en kontrakt på seks måneder og accepterede. Det indikerer, at Benitez har erkendt, at dette muligvis var hans sidste chance, før han udviklede sig til en spansk udgave af Alan Curbishley. Det tyder på, at han ikke har den store tro på egne evner, hvilket ikke lover godt for hans arbejde under den russiske oligark.

Med tanke på Benitez' krav om fuld kontrol og hans skænderier med Liverpools ejere efter Joe Coles ankomst må man spørge sig selv, om han bliver tilfreds under Abramovich. Abramovich, husker du nok, er manden, der bragte årtiets største træner, José Mourinho, ud på et sidespor ved at købe den aldrende Andriy Shevchenko. Han er manden, der snuppede Carlo Ancelotti, vinder af Premier League i sin første sæson, og tvang ham til at træne Fernando Torres, der nu er lige til at smide ud i skraldespanden. Abramovich ansatte derefter Villas-Boas og nægtede at bakke op omkring hans tiltrængte overhaling af en trup i tilbagegang.

Da Roberto Di Matteo tog over, vandt han Champions League og fik Hazard og Oscar. Fantastiske spillere, men ikke den ønskede Radamel Falcao. Det lader til, at Abramovich vil skaffe colombianeren i vinterens transfervindue, men tegnene er alligevel ikke til at overse. Hvis Benitez overlever i Chelsea hen over vinteren og måske endda helt frem til sommerpausen, hvorefter han så udpeger arvtagerne til Ashley Cole og Frank Lampard, så er der absolut ingen garanti for, at ejeren vil imødekomme hans ønsker. En magtkamp er ikke kun sandsynlig, men direkte uundgåelig.

Han er også tilhænger af en forkert stil. Hans "store" Liverpool-hold var ikke ligefrem kunstnere på banen. De var effektivt funktionelle. Hans meritter tjener ham til ære, men her har vi at gøre med en mand, der værdsatte Dirk Kuyt som højrefløj, og en mand, der betragtede Gareth Barry som en mere effektiv midtbanespiller end Xabi Alonso. Han er ingen æstetiker. Hans hold scorer naturligvis mål, men det er ikke det, Abramovich ønsker. Ejeren ønsker skønhed. Tag et kig på Benitez' gedeskæg. Det er ikke manden, der kan give, hvad russeren ønsker. Holdets dygtigste spillere som Oscar, Juan Mata og Eden Hazard vil ikke komme til at blomstre under spanierens ledelse. Snarere vil de sandsynligvis udvikle en afsky for ham.

Der er også en mulighed for, at han udelukkende er hentet ind for at gøre brug af Abramovichs yndlingslegetøj, Fernando Torres. Det var det, der skete for Villas-Boas og Di Matteo. Den spanske angribers ben spiller ikke længere sammen med hans hjerne, hvilket gør ham til verdens dyreste Emile Heskey-imitator. Benitez ville have været i stand til at få det bedste ud af en 24-årig Torres i Chelsea, men nu er det kun Jesus og en tryllestav, der ville kunne gøre det samme. Og det er selv ikke Abramovich i stand til at købe.

Man kan ikke klandre tilhængerne for ikke at have tillid til ham. Her er tale om en mand, der er i stand til at blive forelsket i en klub. Han bor tæt på Liverpool og har fortsat bånd til klubben - retfærdigvis i form af et engagement i Hillsborough Justice Campaign. Men du kan ikke elske to engelske klubber. Hans hjerte tilhører Liverpool, og en korttidskontrakt stinker af en pragmatisk tilgang til en redning af trænerkarrieren - ikke af hans nye klub. Han har i det seneste årti været i åbne skænderier med klubbens store kærlighed fra begyndelsen af Abramovich-æraen, José Mourinho. Fornærmelserne ser ikke ud til at stoppe. Tilhængerne ved, at Abramovich ikke har i sinde at beholde Benitez, hvis han kan få fingrene i Guardiola, hvilket allerede kan ske til sommer. Det er ingen grund til at anstrenge sig for at acceptere ham.

Chelseas tilhængere er i deres gode ret til ikke at have nogen tillid til Benitez. Spillerne (med undtagelse af Torres) skal ikke regne med, at de kommer til at nyde hans selskab eller hans planer for holdet, og ejeren kigger allerede lige igennem ham for at spejde efter den næste manager. Der er tale om en mand, der er blevet sat i forbindelse med italienske midterhold, og som i den seneste tid er blevet synonym med klubfiasko og blogskriverier. Selvom han skulle være "en ny mand" snarere end en træner, der er desperat for at ikke at overskride sidste salgsdato, så er hans stil ude af trit med hans trup. Det er kun Liverpool-fans, der forventer, at han kommer til at gøre det godt, og de tilhører det mest vildledte demografiske udsnit af den engelske befolkning. Rafael Benitez har ikke stor chance for at få succes, og selvom han skulle gøre det godt, så vil han blive saboteret og udskiftet af Abramovich. Ansættelsen er en rigtig stinker for samtlige involverede.