Premier League: Taktisk optakt til Everton-Chelsea


Kampodds: Everton 2.90 Uafgjort 3.35 Chelsea 2.40 

Chelseas udekamp mod Everton er et potentielt brag, hvad angår kampen i top-4, der er blevet tættere og tættere i de seneste uger. Der er adskillige hold, der kæmper om pladserne i Champions League, og Everton, Tottenham og Arsenal er de primære kandidater til fjerdepladsen.

Evertons hjemmebaneform har været god i denne sæson, og holdet er kommet tilbage efter en del uafgjorte på det seneste og har vundet tre af de seneste fire kampe. Chelsea har derimod oplevet en mindre opblomstring under Rafa Benitez, har vundet tre på stribe og er nu bare fire point fra City på andenpladsen med en kamp i hånden. En sejr over et stærkt Everton-hold vil give Chelsea al mulig momentum og selvtillid, inden man går ind i anden halvdel af sæsonen.

Sandsynlige startopstillinger

Fellaini er fortsat i karantæne, efter at han nikkede Ryan Shawcross en skalle. Mirallas er tvivlsom på grund af en skade, mens Gibson med sikkerhed misser kampen på Goodison på trods af annulleringeren af hans udvisning mod West Ham. Det efterlader et noget tyndt Everton-mandskab - især hvad angår farlighed foran kassen. Dette forhold kan betyde et comeback til Anichebe, der scorede et vigtigt mål mod West Ham sidste weekend. Nigerianeren vil sandsynligvis danne duo i angrebet sammen med Jelavic - sidste sæsons imponerende januar-indkøb.

Hos Chelsea vender Mikel tilbage efter karantæne, mens Terry og Romeu er ude med skader. Luiz vil sandsynligvis endnu en gang tørne ud på den centrale midtbane, hvilket betyder, at Chelsea stiller med den samme firebackkæde, der har holdt clean-sheet i kampene mod Norwich og Aston Villa. Hazard spiller sandsynligvis i stedet for Oscar, der ikke levede op til sin normalt høje standard mod Norwich. Det vil også gå meget godt i spænd med Benitez' rotationsprincip.
 

Baines' indflydelse

Chelseas højreside vs. Evertons venstreside bliver en nøgeduel i kampen. Everton satser først og fremmest på at bryde igennem i Baines' side. 43 pct. af holdets spil føres gennem venstre side, mens den modsatte fløj står for 30 pct. Årsagen er, at Baines har vist sig at være en af holdets mest kreative spillere til trods for sin status som venstreback.

Rent faktisk har Baines skabt flere chancer i denne sæson end nogen anden Premier League-spiller, hvilket er formidabelt af en back. Chelseas evne til at tackle ham vil blive noget af det, der kommer til at afgøre kampen. Baines vil søge meget med fremad og vil af og til løbe længere frem end Pienaar og Osman for at sætte fut i Evertons angreb. Hvis vi kigger nærmere på hans gennemsnitlige positioner i kampen mod West Ham sidste uge, ser vi følgende:

Baines (nr. 3) ligger på den position, vi forventer af en midtbanespiller i venstre side næsten på niveau med Pienaar, der egentlig er den reelle venstrefløj (nr. 22).

Azpilicueta vil stå over for Baines, hvis han som forventet starter inde. Det bliver en interessant dyst mellem to offensivt indstillede backer. Azpilicueta er blevet bedre til at forsvare, siden han kom til Chelsea og kan til og med give Baines noget at se til, når han angriber ned ad flanken. Moses får en stor opgave med at beskytte Azpilicueta, hvis han spiller. Magter han ikke det, kommer der et stort pres på Chelsea i en kamp, der uanset hvad bliver meget vanskelig for udeholdet. Baines og Pienaar vil utrætteligt forsøge at lægge dobbeltpres på Chelseas højreback, men det kan skabe plads bag ved Evertons bagkæde, som Moses kan udnytte med sin fart og styrke, når han går i offensiven.
 

Chelseas midtbanebalance

Angrebstrioen har været et område, som Rafa Benitez har eksperimenteret med relativt hyppigt. Træneren lader ikke til at føle, at Hazard, Mata og Oscar er skabt til at spille sammen, da de tre i spanierens øjne er ret ens. Som konsekvens kan Benitez finde på at vælge Moses som den ene af de tre, hvilket kan lægge dobbeltpres på Baines, hvis Moses foretrækker at angribe fra højre, sådan som han gjorde mod Villa - selvom han på Carrow Road primært huserede til venstre.

Moses gør banen bredere end Mata og Oscar, der foretrækker at ligge centralt og overfylde Chelseas spil. Vi så også Moses, Mata og Hazard arbejde effektivt mod Villa i 8-0-sejren sidste weekend. Kigger vi på Moses' stamposition i den kamp, ser vi, at han fortrinsvis opererer ude på fløjen med trøje nummer 13:

 

Azpilicueta (28) var ivrig for at komme med i overlap, som vi kan se i højre side. Det underbygger teorien om Chelseas højre vs. Evertons venstre.

Med hensyn til Chelseas defensiv er der et par spørgsmål. David Luiz har spillet fint, siden han blev skubbet op på den defensive midtbane. Lampard har også leveret varen, når der har været brug for ham. Mikel, der er tilbage fra karantæne, spillede med Luiz mod Norwich, men hans langsomme opspil passer ikke så godt til Benitez' mere direkte tilgang til spillet, og derfor kunne han meget vel ende på bænken til kampen mod Everton.

Den mest sandsynlige defensive midtbaneduo mod Everton er Luiz og Ramires. Luiz laver bedre pasninger end Ramires, der sandsynligvis mere vil løbe solen sort og opsnappe bolde. Den dynamik kan blive en succes og er vital i forhold til at stikke en pind i hjulet på Pienaars centrale løb. Desværre får vi ikke set duellen mellem Luiz og Fellaini, der ellers havde været uundgåelig i dette område af banen.
 

To formsvage angribere

Hverken Torres eller Jelavic har vist storslået form indtil videre i denne sæson. Jelavic kom ellers fantastisk fra start efter sin ankomst i januar, men har ikke fundet samme form i denne sæson, hvor han gang på gang har skudt med løst krudt. Torres ser ud til at have forbedret sit spil og har scoret seks gange i sine seneste fem optrædener for Chelsea i alle turneringer. Men han så noget skidt ud mod Norwich, og over 90 minutter er det ikke til at sige, hvad man får fra ham.

Everton vil komme til at lide under fraværet af Fellaini, med mindre Jelavic kan finde målstøvlerne frem hen over højtiden. Blot ét mål har han lavet i de seneste otte Premier League-kampe. Dette opgør bliver sandsynligvis meget tæt, hvilket betyder, at det meget vel kan blive en af disse to formsvage angribere, der afgør sagerne. Som jeg allerede har nævnt, så vil Everton være hæmmet af Fellainis fravær, da holdet fra Liverpool ofte spiller meget direkte i deres forsøg på hurtigt at få bolden frem til belgieren. Det kan blive Jelavic' fordel, eftersom hjemmeholdet sandsynligvis vil have bolden mere i forsvaret og bygge spillet op derfra.
 

Konklusion

Kampen om tredje- og fjerdepladsen er meget åben, hvilket gør denne kamp utrolig vigtig, selvom vi kun er i december. Everton slog Tottenham på hjemmebane og spillede 1-1 mod Arsenal, så en sejr over Chelsea vil helt sikkert øge chancerne for at komme i Champions League. Chelsea skal forbedre sidste sæsons sjetteplads, hvilket skal ske gennem flere på hinanden følgende sejre under holdets nye træner.

I en kamp af denne kaliber får vi at se, om Chelsea rent faktisk er blevet bedre under Benitez, og om Everton reelt har Champions League-potentiale. Kampen på Chelseas højrefløj er essentiel, og det samme er duellen på den centrale midt. Sejr til Chelsea vil give London-klubben stor selvtillid - ikke mindst med tanke på at man nu tror på andenpladsen efter Man Citys hyppige pointtab på det seneste.
 

Amit Singh er redaktør på Think Football.

Du kan også følge ham på Twitter @think_football