Premier League: Taktisk optakt til London-derbyet Chelsea-Arsenal


Søndagens sene frokostkamp byder på London-derbyet Chelsea-Arsenal. Arsenal skal tage turen gennem hovedstaden efter sidste weekends skuffende nederlag til Manchester City på hjemmebane. The Gunners ligger pt. otte point bag ved Chelsea i Premier League og seks point efter Tottenham på fjerdepladsen. Chelsea går ind til kampen som klar favorit til odds 1.90, mens Arsenal kaster odds 3.95 af sig og uafgjort 3.60. Chelseas manglende evne til at holde 2-0-føringen mod Southampton i midtugen vil dog utvivlsomt give gæsterne håb.

Forventede start-11'ere

Chelsea spiller sandsynligvis i den 4-4-1-1-variant, som Benitez har benyttet sig af på det seneste. Jeg kan godt forestille mig, at Ramires kommer til at ligge ude på højrefløjen, hvilket betyder at Frank Lampard og David Luiz nok danner den centrale duo. Terry forventes at vende tilbage, hvilket kan betyde, at Ivanovic bliver rykket ud som højreback.


Theo Walcott spiller sandsynligvis som spydspids endnu en gang for Arsenal. Laurent Koscielny er i karantæne, og derfor spiller Per Mertesacker ved siden af Thomas Vermaelen i midterforsvaret. Mikel Arteta er skadet, så Abou Diaby fortsætter ved siden af Jack Wilshere og Santi Cazorla på midtbanen.

Slaget om midtbanen

Artetas fravær er kritisk for Arsenal. Spanieren er ligaens bedste pasningsspiller med et gennemsnit på 85 afleveringer per kamp og er ansvarlig for at binde spillet sammen og lukke huller, hvilket tillader andre spillere at rykke fremad. Diaby står for en mere fysisk spillestil i dette område, men har ikke Artetas tekniske overlegenhed. Wilshere ligner imidlertid en spiller, der er tæt på sin topform, og han stod da også bag sejren over Swansea.

Ramires og Lampard var ikke gode mod Southampton, så Luiz' tilbagevenden til midtbanen kan meget vel blive nøglen for Chelsea. Han får til opgave at dominere i det område, hvor Cazorla foretrækker at operere. Lampards manglende bevægelse kan blive et problem, hvis hurtigløbere som Lukas Podolski og Alex Oxlade-Chamberlain går ind for at støtter Cazorla.

Juan Mata vil som altid være Chelseas omdrejningspunkt. Hans bevægelsesmønster mod Stoke giver os indtrykket af de områder, han løber i:

Spanieren flyder rundt på den midterste tredjedel af banen, hvilket gør ham svær at fange. Meget vil afhænge af, om Diaby og Wilshere kan holde styr på ham på en effektiv måde.


Fløjkrigen

Når Chelsea spiller med Ramires på højrefløjen, får højrebacken mere støtte, samtidig med at den overordnede balance på holdet stabiliseres. Oscar, Hazard og Mata giver ikke nok defensiv styrke, når de alle tre spiller. Ramires tilbyder en solid og arbejdsom indsats på højresiden og vil være i stand til at holde styr på Podolski og Gibbs, hvilket Oscar kunne få problemer med. På den anden fløj har Hazard også en nøglerolle at spille, efter at han er blevet bedre og bedre over de seneste uger. Det er i disse områder, at begge hold er svagest rent defensivt, men også farligst i spillet frem ad banen.


Angrebsmulighederne

Walcott og Demba Ba er to meget forskellige spydspidser. Walcott vil forsøge at løbe ned i rummene bag ved forsvarskæden, hvilket kan give Chelsea problemer, hvis The Blues forsvarer for højt oppe på banen, da hverken Terry eller Cahill vil være i stand til at løbe ham op.

Efter at have scoret sit tredje mål i fire kampe for Chelsea onsdag er det næsten sikkert, at Ba starter inde i stedet for uskarpe Torres. Bas spil passer langt bedre til en kamp som denne, hvor Mertesacker savner mobilitet, og hvor Vermaelen laver flere fejl end nogensinde. Brydekampen mellem Ba og de to midterforsvarere fra Arsenal bliver fascinerende at følge. Ba giver også gode muligheder for at hælde lange bolde fremad. Angriberen vandt fem hovedstødsdueller mod Stoke, hvilket var bedst i kampen, hvis man ser bort fra Kenwyne Jones.


Konklusion

Chelsea er helt klart favorit i denne kamp. Hvis man slår Arsenal, vil holdet være 11 point foran rivalerne fra Nordlondon, hvilket ikke kan hentes på nuværende tidspunkt. Selvom mesterskabet lader til at være væk, vil det være en forbedring for Chelsea at sikre sig tredjepladsen efter sidste sæsons skuffende sjetteplads. Det vil også lette noget af presset på Benitez, hvis man skaber luft ned til forfølgerne. Hvis Arsenal overbefolker midtbanen, vil Chelsea måske forsøge at slå tilbage på fløjene, hvilket kan gøre holdet sårbart som mod Southampton. Uanset hvad der sker, så skal det nok blive en stor kamp.