Premier League: Taktisk optakt til London-derbyet West Ham-Chelsea


Lørdagens tidlige opgør byder på to London-klubber, der mødes for første gang i to år på grund af West Hams nedrykning.

Chelsea går ind til opgøret som favorit (1.90), selvom West Ham (4.00) slet ikke skal regnes som walkover-materiale - især ikke hjemme på Boleyn Ground. Efter en flo sæsonstart er en slutplacering i den øverste halvdel af Premier League absolut en realistisk målsætning for The Hammers.

Forventede start-11'ere

Rafa fortsætter med at satse på Torres i angrebet på trods af spanierens elendige form. Ivanovic og Luiz har virket stabile i midterforsvaret og får efter alt at dømme genvalg, mens Azpilicueta endnu en gang bliver at finde på højre back.

West Ham stiller sædvanligvis i en 4-2-3-1-formation. Men når holdet møder så stærk en modstander, kan det godt være, at Sam Allardyce vælger at trække Nolan lidt længere tilbage i perioder, hvor West Ham ikke har bolden.

Nolan og Carrolls forståelse

Kevin Nolan har været i forrygende form i denne sæson og kan prale af fem scoringer og to assist. Samarbejdet med Andy Carroll har været frugtbart, og den store spidsangriber har sørget for at lægge en lang række bolde ned til sin tidligere Newcastle-kollega.

Carroll har imponeret ved at heade 11.3 gange per kamp, og tankcenterforwarden bliver garanteret anset for at være en nøglespiller i Big Sams trænerbog. Angriberens fysiske fortrin kan hurtigt blive et problem for David Luiz. Når West Ham spiller bolden til Carroll, følger Nolan tæt efter i jagten på nedfaldsbolde. Chelsea er ikke kun nødt til at passe godt på Carroll. The Blues skal også passe på Nolans giftige løb.

Ramires eller Mikel vil sandsynligvis få opgaven som oppasser for Nolan. Skulle det ikke fungere, risikerer Chelsea at tabe mange andenbolde. Nolans bevægelsesmønster fra kampen mod Newcastle viser, at han dækker en stor del af sit område, samtidig med at han laver lange løb ind på modstanderens banehalvdel:

Nolans "normale" position var også højt oppe i banen lige bag ved Carroll. Hans titel er midtbanespiller, når han ikke har bolden, mens han fungerer som en angriber, når han har bolden for sine fødder. Ligeledes forsøger han altid at ligge så tæt op ad Carroll som overhovedet mulig. Samarbejdet mellem de to er værd at bemærke, da de udgør Hammers' chance for at lykkes med taktikken. West Ham-kaptajnen kan dog meget vel blive at finde i en mere defensiv rolle i kampen, så han får en bedre mulighed for at neutralisere Chelseas "Tre Musketerer".

Chelseas defensive styrke

Holdets defensive organisation fungerede ypperligt mod Manchester City forrige weekend. Et stabilt forsvar synes at være Rafa Benitez' førsteprioritet i modsætning til det, der var spillestilen under Roberto Di Matteo. Det mest tydelige tegn på forandring var Ramires. Midtbanespilleren søger normalt frem ad banen og befinder sig noget foran Mikel. Mod City lå han derimod lavere i banen, hvilket hans bevægelsesmønster afslører:

Hans position i kampen var langt mere tilbagetrukket end normalt. Størstedelen af tiden lå han på egen banehalvdel - solidt placeret foran den lavtliggende forsvarsfirer. Under Di Matteo blev Ramires opfordret til at drive frem ad banen, hvor han skulle være en del af holdets offensive spil.

Hans placering her er, hvad jeg forventer af en spiller, der skal binde forsvarskæden sammen med midtbanen. Han noterede sig for fire tacklinger i løbet af kampen, hvilket er et højt tal for en offensiv midtbanespiller. Vi så det samme mønster som mod Fulham, selvom det fungerede skidt i netop den kamp. The Blues tegnede sig kun for tre skud på mål i kampen mod London-rivalen. Rafa må bede Ramires om at bidrage med mere offensivt eller risikere enndnu en målløs kamp.

West Hams træk mod "De Tre Musketerer"

West Hams opstilling er ikke meget anderledes end Chelseas - med to defensive midtbanespillere i Diame og Noble, hvoraf begge har gjort det godt i denne sæson. Hammers-duoen spiller langt tilbage på banen, hvilket gør, at de kommer ind med masser af tacklinger. Noble ser ud til at have hele banehalvdelen som sit arbejdsområde. Her arbejder han stenhårdt, hvilket vi kan se på dette bevægelseskort:

Diame har et lignende bevægelsesmønster, men han løber til tider også frem ad banen. Mark Noble spiller en nøglerolle - ikke bare med henblik på at vinde bolden, men også som pasningsspiller. Han er den West Ham-spiller, der lægger flest lange afleveringer - 4.5 per kamp. Samtidig er han bolderobrer og forsøger som en naturlig del af sit spil at finde Andy Carroll. Oscar opererer i det samme område, og han er nødt til at lægge sig tæt op ad Noble for at forhindre, at modstanderen får tid til at aflevere til Carroll. The Hammers er samtidig nødt til at stoppe Chelseas treenighed bestående af Hazard, Oscar og Mata - en trio der kan gøre livet surt for enhver modstander.

Hazards form er for nedadgående, selvom hans bevægelighed kan gøre ham vanskelig at håndtere. Uanset hvem West Ham stiller med på kanterne, så får de deres hyr med at holde styr på Mata og Hazard.

Vurdering

Rafael Benitez er desperat efter at få sin første sejr som Chelsea-træner. Klubben befinder sig på fjerdepladsen i Premier League, til trods for at holdet ikke har vundet i sine seneste seks kampe. Tre point er altafgørende, hvis The Blues fortsat skal have blot et lille håb om guld. West Ham er på sin side pisket til at svare igen efter nederlaget til Tottenham - for ikke at snakke om 0-1-nederlaget mod Manchester United på Old Trafford.

Både Big Sam og Rafa er taktikere af rang, og vi kan derfor blive vidne til en ganske kedsommelig kamp. Vi kan derudover forvente masser af buhen og piften fra tilhængerne i et opgør, der er vigtigt for begge parter.