Premier League: Taktisk optakt til Swansea-Manchester United


I søndagens tidlige kamp møder førerholdet, Manchester United, Michael Laudrups Swansea. United går ind til opgøret som favorit (1.68) efter at have vundet sine seneste fem kampe i træk inklusiv den imponerende sejr over lokalrivalerne fra City. Swansea derimod har tabt sine seneste to kampe, men inden da var holdet ubesejret i seks. Walisernes odds for en hjemmesejr er relativt højt, 5.00, mens uafgjort kaster 3.75 af sig.

Sandsynlige startopstillinger

Den store nyhed for United er, at kaptajn Nemanja Vidic skulle være klar til at vende tilbage til start-11'eren efter at have været på bænken i sidste weekends møde med Sunderland. Comebacket til holdets leder vil være et stort boost til United, der har lukket mange mål ind i sæsonen, hvor det hidtil blot er blevet til tre clean sheet i Premier League.

Serberens tilbagevenden kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, eftersom The Red Devils står over for en travl juleperiode, og Swanseas Michu er i rigtig god scoringsform. Michael Carrick er tvivlsom på grund af en skade, hvilket betyder, at Paul Scholes meget vel kan blive sat ind på midten ved siden af Tom Cleverley.

Hos Swansea vil Temmel fortsat agere viceanfører i stedet for den skadede Vorm i målet. Laudrup vil sandsynligvis have Michu som den eneste angriber, mens Danny Graham sidder på bænken. Mod et stærkt United-hold vil danskeren sandsynligvis foretrække de tre kontrollerende midtbanespillere Britton, De Guzman og Ki. Det vil kræve, at Michu holder på bolden og trives som ensom ulv i offensiven, hvilket spanieren tidligere har vist sig fuldt ud i stand til.

Midtbaneslaget

United har været mindre dominerende på midtbanen i de seneste sæsoner end tidligere. Det skyldes først og fremmest, at de ikke længere har en regulær bolderobrende midtbanespiller. Swansea har for vane at forsvare gennem boldbesiddelse. De spiller bolden frem og tilbage mellem midtbanespillerne og midterforsvarerne for derved at kontrollere kampene snarere end gennem bragende tacklinger.

Søndag bliver det en vanskelig taktik at opretholde, men Uniteds svagheder kan føre til, at visse dele af Swanseas spil kan komme til sin ret, hvilket betyder, at Laudrup satser på Michu i angrebet og Ki Sung-Yeung, De Guzman og Britton på den centrale midtbane. De tre laver gennemsnitligt 60 afleveringer per kamp - sammenlignet med Michu der i snit laver 39 afleveringer og er mindre teknisk på midten af banen.

Når det er sagt, så har United sine egne pasningsmestre i Scholes, Cleverley og Rooney. Det kan vise sig at passe gæsterne ganske godt at udfolde en mentalitet på banen, der går mere ud på at holde på bolden end på at vinde den. Swanseas tre centrale midtbanespillere jagter sjældent modstanderne, ja, de gennemfører knap nok mere end én tackling og bolderobring per kamp, hvilket er ret usædvanligt for centrale midtbanespillere.

Som vi kan se på positionskortet herunder, kan Wayne Rooneys rolle blive essentiel for Uniteds dominans søndag. Han vil givetvis falde væk fra Robin van Persie og gøre midtbanen til en tremandsmidtbane for at binde spillet sammen og kreere omstillinger mellem defensiv og offensiv.

Rooney falder ned på sin egen banehalvdel for at opsamle bolden og kæde spillet sammen, hvilket han kan gøre i ro og mag, hvis ikke Swanseas tre centrale midtbanespillere presser tilstrækkeligt. Som konsekvens kan vi få en Michu at se, som går tilbage bag bolden, når Swansea ikke er i boldbesiddelse for at rette op på undertallet på midtbanen og sætte en stopper for Uniteds taktik omkring boldbesiddelse.

Rooney har været i fantastisk form på det seneste, hvor han har scoret fem mål i sine seneste tre ligakampe - sammenlignet med bare to i de 10 kampe der gik forud. Rooney vil operere i præcis det samme rum som Swanseas dybestliggende midtbanespiller, hvis positionskort fra kampen mod Tottenham ser således ud:

Rooney vil ikke kun angribe dette område, men også sidde tæt på Britton for at forhindre ham i at aflevere bolden fra forsvaret, hvilket kan tvinge Swansea til at gå ombord i en mere direkte spillestil og bryde holdets rytme i pasningsspillet.

Fløjkampen

Der er grund til at holde øje med fløjene i kampen søndag, eftersom begge hold har for vane at angribe med bredde og fart. Dyer og Routledge gør det for Swansea, mens Young og Valencia sørger for en lidt mere tilbagetrukket bredde for United. Eftersom begge klubber foretrækker at have bolden, er det essentielt for disse spillere, at de tilbyder sig på fløjene.

Det skal gøres i et samarbejde mellem backerne og fløjspillerne. United flirtede med en midtbanediamant, men er på det seneste gået tilbage til breddespillet med Valencia og Young placeret som tidligere, hvilket gav god mening mod City for nylig.

Swansea kan vise sig meget sårbare på backpositionerne. Manchester United leverer det fjerdehøjeste antal indlæg per kamp i Premier League, 27. Det betyder, at hjemmeholdets backer må regne med at blive angrebet direkte af Young og Valencia, samtidig med at Swanseas midterforsvarere skal være opmærksomme på RVP og Rooney, der vælter ind i feltet for at møde indlæggene.

Swansea vil dog også have fornemmelsen af at kunne gøre skade på United i disse områder - især hvis ikke Young og Valencia har styr på tilbageløbene. Swanseas backer vil angribe aggressivt, og ofte vil de søge ud på fløjen for at tilbyde sig som spilstationer. Når det er sagt, så bliver de nødt til at bevæge sig fremad med forsigtighed på grund af den trussel, der foreligger i forbindelse med Uniteds omstillingsspil. Herunder kan du se gennemsnitspositionerne for Swansea i holdets seneste hjemmekamp mod Norwich:

Som du kan se, så er backerne (nr. 33 og 22) begge at finde på modstanderens banehalvdel. Mod United vil det ikke falde dem så nemt at spurte fremad på grund af truslen mod deres defensive områder. Ved ethvert fremadrettet løb vil Uniteds centrale midtbanespillere lure på at slå lange bolde ned i bagrummet, sådan som de gjorde det så effektivt mod City - især ved Rooneys scoring.

Konklusion

Swanseas Liberty Stadium er på ingen måde et nemt sted at spille, og Michael Laudrups hold vil helt sikkert ikke lægge sig ned for United-spillernes fødder søndag. Liverpool, Chelsea og Arsenal ved det allerede, mens City med hiv og sving snuppede en 1-0-sejr over The Swans hjemme på Etihad.

United er dog i fremgang pt., og comebacket til Vidic vil stabilisere den ellers skrøbelige firebackkæde. Vidic vil være klar til det, der uundgåeligt bliver en interessant kamp i kampen mellem ham og hjemmeholdets formstærke angriber Michu, der er en fysisk stærk og snedig spydspids.

Swanseas evne til at spille bolden ud fra forsvarskæden og drive spillet frem mod Michu udgør holdets primære styrke, men jeg forventer, at United vil overskygge hjemmeholdets spil ved at vende spillet lynhurtigt og spille bolden ud til raketterne på fløjene for på den måde at satse på hr. Van Persie og hr. Rooneys ødelæggende afslutningsevner.

Amit Singh er redaktør på hjemmesiden Thinkfootball.co.uk