Tilbagevendende Mourinho kan tilbyde Chelsea en "holistisk" tilgang til tingene


Der er ikke længere noget, der kan forhindre, at han vender tilbage til London. Real Madrid har vasket Jose Mourinho af sine hænder og har dermed sagt farvel til en betragtelig kompensationssum. Chelsea har brug for en ny manager, Mourinho har brug for at være elsket, og naturen vil som altid gå sin gang. Men restaureringen af The Special One skal ikke ses som sidste skridt på vejen mod endelig succes på Stamford Bridge. Hvis Chelsea skal vende tilbage til toppen af tabellen, så skal der mere til.

Ved du, hvad de er nødt til at gøre? De er nødt til at udvikle en holistisk tilgang til tingene i forhold til samtlige aspekter af fodbolden i klubben. Gode gamle City. Chelsea gav rivalen et eksempel - dog ikke altid et godt et af slagsen - i forhold til håndtere sin nye status som rigmandsklub. Takket være presseafdelingens nye tilgang til tingene i forbindelse med fyringen af Roberto Mancini har City nu tilbagebetalt tjenesten. Holisme er vejen frem.

Udtrykket er vidt og bredt blevet nedgjort af den engelske presse og med god grund. Ordet "holistisk" får én til at tænke på levende lys, bjergkrystaller og cd'er med hvalsang. Men selvom Citys ordvalg måske var en smule naivt, så er der intet galt med ideen bag. Hvorfor skulle du ikke ønske, at alle dele af din fodboldklub arbejdede hen mod det samme mål? At køre en milliardforretning i opdelt kaos er ganske enkelt uigennemtænkt.

Chelseas Europa League-triumf sidste uge beviste endnu en gang klubbens utrolige mentale styrke. Man kan sige meget om The Blues, og nogle mennesker siger virkelig nogle meget ondskabsfulde ting, men man kan ikke stille spørgsmålstegn ved deres utrættelighed. De betragter aldrig sig selv som besejret - selv ikke når et stærkt spillende Benfica-hold kører dem rundt. De går ikke panik, de falder ikke sammen. De trækker bare vejret dybt og slår tilbage. Mourinho skabte dén mentalitet, som han satte i nøglespillerne, der stadig bærer rundt på den og kræver, at nye holdkammerater udviser de samme egenskaber. Det var dén ekstraordinære ånd, der gav Chelsea Champions League-trofæet i 2012, men hvis The Blues skal dominere europæisk fodbold, så skal der mere til end beslutsomhed. Klubben har brug for en holistisk tilgang til tingene.

Uden en holistisk tilgang har Chelsea ødslet sin økonomiske fordel væk. Klubben har brugt mange millioner på talentfulde teenagere og har plukket 15-årige knægte for tocifrede millionbeløb. Bevidstheden om at andenpladsen er en fyringsværdig forseelse har afholdt enhver manager fra at satse på ungdommen. De dyrt indkøbte børn er blevet efterladt på sidelinjen og er blevet lånt ud til klubbere i de lavere rækker, før de er blevet sluppet løs i glemslen. Næsten 10 år efter at Roman Abramovichs dysfunktionelle regime begyndte, er de eneste produkter fra ungdomsrækkerne på førsteholdet Ryan Bertrand og ... øhm ... John Terry.

Uden en holistisk tilgang svarer Chelsea igen på enhver tilbagegang ved at fyre træneren og ved at bruge endnu flere penge på at købe nye spillere til efterfølgeren på bænken. Det er Abramovichs penge, der bliver spildt, men der er billigere måder at finde underholdning i London. Siden Mourinho sagde farvel, har Chelsea kun vundet én ligatitel. Forestil dig, hvad klubben kunne have opnået med blot en lille smule kontinuitet.

Én ting er at lokke Mourinho tilbage i folden, noget andet er, at klubben bliver nødt til at bakke ham op. Han skal have tid til at bygge holdet op igen. Hvis Michael Emenalo skal beholde posten som sportsdirektør, så skal han virke som en tandem med manageren frem for blot at gøre sine hoser grønne over for Abramovich. For én gangs skyld bør slangerne i ledelsen slå pjalterne sammen og skubbe klubben fremad. De skal arbejde sammen mod det samme mål.

Et holistisk Chelsea med Mourinho i spidsen er en skræmmende tanke. Men af en eller anden grund har man indtrykket af, at der ikke kommer til at ske mange forandringer på Stamford Bridge i løbet af sommeren.


Læs flere artikler af den fabelagtige Iain Macintosh