Fra Alperne til Etna: Astien er lagt på køl på toppen af isbjerget


Benvenuto! Nu forventer du nok en syredryppende indledning, i hvilken jeg harcelerer over den netop overståede landsholdspause, men kedsommelige og irriterende begivenheder bør man for så vidt muligt forsøge at forbigå i tavshed. Hermed (næsten) gjort. Og lad os så komme videre til det, der rent faktisk betyder noget, nemlig den liga, mange af os elsker at elske, og sandsynligvis endnu flere (stakler) elsker at hade: Serie A.

Et påskelammet (undskyld!) Italien er så småt ved at gøre sig klar til runde 30, hvor alle 10 kampe såmænd spilles på én og samme dag, nemlig den lørdag, der ligger dér klemt inde mellem langfredag og påskedag. Her kan de italienske tifosi så for en stund rejse sig fra mammas veldækkede bord og defilere i retning af stadion - fra Torino i nord til Palermo i syd.

Som overskriften på denne uges blogindlæg antyder, så tårner toppen af Serie A, dvs. Juventus' forsvarende mestre, sig op over alle andre i rækken. Med ni runder tilbage af sæsonen og et forspring på ni point ned til nummer to, Napoli, er det ganske enkelt utænkeligt, at Buffon, Conte, Pirlo og alle de andre rutinerede stjerner fra Torino lader andre klubber kravle op på deres niveau og forærer Lo Scudetto væk. Helt utænkeligt. Træner Conte lader til at være den eneste mand i Italien, der endnu ikke har erkendt, at mesterskabet er genvundet af Den Gamle Dame, men eksemplerne på den slags retoriske forsigtighed fra fodboldtrænere og -spillere er som bekendt legio.

Under toppen af isbjerget gemmer der sig imidlertid en ordentlig moppedreng af et forfølgerfelt, der består af klubber, som enten er på vej opad mod det velsignede dagslys eller på vej ned ad bjergsiden med kurs mod det kulsorte dyb. I den første kategori finder vi Milan (nummer tre med 54 point), Fiorentina (nummer fire med 51 point) og Roma (nummer fem med 47 point). Sammen med Napoli (nummer to med 56 point) er det sandsynligvis denne trio, der kommer til at kæmpe om den direkte kvalplads til Champions League, som gives til sølvmedaljevinderen, og den playoffplads til samme turnering, der uddeles til bronzevinderen.

En af de mest interessante historier finder vi i Den Evige Stad, Rom, hvor det Roma-hold, der i begyndelsen af året så ud til at ville tumle ned mod glemslen i midten af rækken, i den grad er blevet genfødt under Aurelio Andreazzoli, som i begyndelsen af februar overtog cheftrænerposten fra Zdenek Zeman. Siden dengang er det blevet til fire sejre, én uafgjort samt et enkelt nederlag, der kom i Andreazzolis første kamp som boss for Giallorossi, ude mod Sampdoria.

Det er ikke fordi, at Romas defensiv er blevet decideret skudsikker efter den kompromisløst offensive Zemans afsked, men det er tydeligt, at Andreazzoli, der har fungeret som assisterende træner under blandt andre Zeman, har vidst, hvad der skulle rettes og ikke mindst været bevidst om, at den 36-årige anfører og klublegende Francesco Totti stadig har en hovedrolle at spille i klubben - sheik eller ej.

I hjemmekampen mod Parma scorede Totti sit 226. mål i Serie A, hvilket fik den ansvarlige for Romas Twitter-konto til at smide, hvad vedkommende nu måtte have haft i hænderne (givetvis et køligt glas Frescati) for at skrive "Totti" 226 gange i det antal tweets, som den slags nu måtte kræve. Der er ikke noget at sige til, at stemningen på Olimpico var i top på grænsende til det hysteriske, for med scoringen er Il Bimbo d'Oro nu nummer to på listen over de mest scorende spillere i Serie A (48 mål fra rekordindehaveren, Silvio Piola), samtidig med at Roma med sejren kom op a point med det lokale hadeobjekt Lazio.

11 mål har Totti lavet i sæsonen indtil videre, og der er en del iagttagere, som hævder, at Roma-veteranen, der har spillet langt over 500 kampe for klubben, og som netop i dag, torsdag d. 28. marts 2013, kan fejre 20-års jubilæum som Roma-spiller, aldrig har været bedre. Se nu bare denne formidable detalje fra Parma-kampen. Skal Totti nå den tidligere Lazio-angriber Piolas exceptionelle rekord, kræver det nok, at han spiller tre-fire sæsoner mere, samtidig med at det hårdt prøvede bentøj ikke går stykker. Lige nu er det dog næppe noget, som anføreren render rundt på Olimpicos grønsvær i sin karakteristiske stil med strømperne godt nede om læggene og spekulerer på. Det er top-3-placeringen, der tidligere på sæsonen virkede som ren og skær utopi, som Totti & Co. går efter.

Vi rejser nordpå til Milano, hvor Milan i forrige weekend slog bundproppen Palermo 2-0 på hjemmebane. Det var der sådan set hverken noget overraskende eller imponerende ved. Sicilianerne er kummerlige og har været det længe, mens Rossoneri rider på en bølge i ligaen, der bare ser ud til at blive ved og ved. Milaneserne har vundet sine seneste tre kampe med en samlet målscore på 7-0 og er ubesejret i de seneste 11 opgør i Serie A.

Én ting er at Milan ser ud til at have fået styr på defensiven - altså når modstanderen ikke lige hedder Barcelona på Camp Nou - noget andet er, at januarindkøbet Mario Balotelli i den grad ser ud til at være ved at finde fodboldlykken. Syv mål i seks kampe for Milan taler sit eget sprog, og selvom angrebsmakker og topscorer i klubben Stephan El Shaarawy (16 sæsonmål) ikke har haft nemt ved at komme på tavlen efter Super Marios ankomst, så er han ikke typen, der hyler op om manglende opmærksomhed, men derimod en disciplineret holdspiller, som mange trænere vil misunde Max Allegri.

Milan ligner et hold, der ikke har tænkt sig at give slip på top-3-placeringen, og selvom det bitre nederlag til Barcelona på Camp Nou gjorde mere end bare almindeligt ondt på klubben og dens tifosi, så kan det blive en fordel hjemme i ligaen, at fokus kun skal rettes ét sted hen. I weekenden venter Verona-klubben Chiveo, der med to flotte sejre i træk har lagt endelig afstand til bundstriden, og kravet er naturligvis tre point.

Netop tre point under Milan finder vi en af sæsonens positive overraskelser, Fiorentina, der i Artemio Franchi har den bedste hjemmebane i ligaen, hvad angår pointhøst (36 point i 15 hjemmekampe). Derudover har den 38-årige træner Vincenzo Montella vist sig at være en meget dygtig taktiker, der med sin 4-3-3-formation har fået de toscanske tifosi til at drømme om andet end den matte midterplacering, det er blevet til de seneste sæsoner. Vi andre kan glæde os over, at den farverige klub, hvor spillere som Batistuta, Dunga, Orlando etc. løb rundt med Nintendo og 7Up på brystet i starten af 90'erne, for alvor ser ud til at være tilbage, hvor den hører til: blandt de øverste fem-seks klubber.

Profilerne hos Viola anno 2013 hedder Jovetic, Valero, Ljajic, Pizarro og Cuadrado, og hvis man er i tvivl om deres potentiale, kan man passende spørge Inter-spillerne, der blev skilt ad med 1-4 i Firenze i sidste måned. Den serbisk-montenegrinske angrebsduo, Ljajic-Jovetic, delte de fire scoringer mellem sig i den magtdemonstration. Hvis Fiorentina skal op i top-3, må holdet dog blive bedre til at vinde på udebane, hvor det er blevet til nederlag i halvdelen af sæsonens kampe. Vi får en klar indikation om holdets top-3-potentiale i den kommende weekend, når Fiorentina møder midterholdet Cagliari på fremmed græs. Én ting er dog sikker: Fiorentina har de flotteste fleecehandsker i Serie A, hvilket en begejstret Cuadrado demonstrerer på billedet herunder.

Et frisk bud herfra vil være, at Milan klemmer sig foran Napoli i løbet af de sidste ni runder og dermed kvalificerer sig direkte til Champions League efter sommerferien, mens napolitanerne må ud i kvalifikationskampe. Napoli har efter nytår vist, hvor afhængigt holdet er af topscorer Edinson Cavani. Efter otte kampe uden mål scorede uruguyaneren endelig (to mål) i forrige weekends 3-2-sejr over Atalanta. Angrebsmakkeren Pandev kom også ud af sin måltørke, der havde varet noget længere, nemlig omkring fem måneder. Napoli havde ikke vundet i de foregående fem ligakampe, så i havnebyen mod syd håber man, at sejren kan blive et vendepunkt i sidste øjeblik.

Med syv point op til tredjepladsen kommer Roma, Inter eller Lazio efter min vurdering næppe i betragtning til en top-3-placering, og Fiorentina smider som sagt ganske enkelt for mange dumme point væk på udebane.

Jeg vil hævde, at det er rigtig mange år siden, at (sub)toppen af Serie A har været så stærk, som tilfældet er i denne sæson. Juve er i sin egen klasse netop nu, men under Den Gamle Dame ligger traditionsklubberne Napoli, Milan, Fiorentina, Roma, Inter og Lazio som perler på en snor. Selvom de to sidstnævnte befinder sig i resultat- og spillemæssig krise, så er denne storholdssekstet med til at højne niveauet i den bedste italienske række og skærpe sanserne forud for de europæiske udfordringer.
 

Runde 30 i Serie A byder på følgende kampe: Atalanta vs. Sampdoria, Cagliari vs. Fiorentina, Genoa vs. Siena, Inter vs. Juventus, Lazio vs. Catania, Palermo vs. Roma, Parma vs. Pescara, Udinese vs. Bologna, Chievo vs. Milan, Torino vs. Napoli (alle søndag). Du kan spille på alle rundens kampe ved at klikke her.


Emil Birkeland Klintorp er journalist og skribent med forkærlighed for italienske anliggender - herunder fodbold og Serie A. Ud over at være redaktør her på siden gæster han af og til Unibets SportsCast. Du kan også følge ham på Twitter ved at trykke HER.